Nieuws

Wat ons verontrust na de overname van bpost bank

24 maart 2022
bpost bank bnp paribas fortis overname

Op 1 januari 2024 worden de kantoren van bpost bank geïntegreerd in het netwerk van BNP Paribas Fortis. Voor de klanten van bpost bank zou er niets veranderen tot die dag. En daarna? Er blijven veel vragen over tarieven en geldautomaten.

Bpost bank was voor de helft eigendom van bpost en voor de helft van BNP Paribas Fortis. De postbank had dus een openbare aandeelhouder en werd aanzien als een toegankelijke en nabijgelegen bank. Terwijl de grootbanken hun kantorennetwerk afslankten, werd bpost bank soms gekozen vanwege haar aanwezigheid in de postkantoren.

Vanaf 2024 zal bpost bank volledig in het netwerk van BNP Paribas Fortis worden geïntegreerd. In de tussentijd zouden er geen veranderingen voor de klanten van bpost bank worden doorgevoerd.

Wat er verandert in 2024

De naam en het merk bpost bank zullen verdwijnen. De klanten van bpost bank worden klanten van BNP Paribas Fortis en hun rekening wordt automatisch overgezet.

Omgekeerd zullen klanten van BNP Paribas Fortis (Fintro blijft erbuiten) in een van de 657 postkantoren terechtkunnen voor financiële basisdiensten. De postpunten horen hier niet bij. De bankkantoren zullen “complexere noden” vervullen.

Wie klant is bij beide instellingen geniet een depositogarantie van € 100 000 voor het totaal van zijn tegoeden.

Wat ons verontrust

Producten en tarieven. We weten nog niet wat de gevolgen van de fusie zullen zijn voor de bestaande financiële producten (kredieten, beleggingen …), voor de nieuwe producten, de tarieven enzovoort. De klanten van bpost bank zullen worden gecontacteerd “in de tweede helft van 2023”.

Geldautomaten. Midden 2021 telde bpost 524 geldautomaten. Het beheerscontract dat bpost heeft afgesloten met de overheid bepaalt dat er minstens 350 automaten operationeel moeten zijn en dat er een bpost-automaat aanwezig moet zijn in gemeenten waar er geen andere automaten beschikbaar zijn. Wat gebeurt er met de 175 andere automaten? We weten het niet.

Rekeningafschriften. Momenteel worden de klanten van bpost bank nog vrij goed bediend, want ze kunnen in ongeveer 400 postkantoren hun rekeningafschriften printen. En in de toekomst? “Na 1 januari 2024 zijn er veranderingen mogelijk”, zegt BNP Paribas Fortis. Dat belooft niet veel goeds.

Kantorennetwerk. Eind 2021 telde BNP Paribas Fortis 386 kantoren, een halvering tegenover de situatie in 2017. Tegen 2025 zal nog een derde van de filialen verdwijnen. Het commerciële partnerschap tussen bpost en BNP Paribas Fortis loopt af eind 2028 en tot die tijd zal het postkantorennetwerk het verlies aan bankfilialen compenseren. Maar daarna?

De beste zichtrekening voor jou

Met onze vergelijktool vind je de goedkoopste zichtrekening op basis van je bankverrichtingen.

naar de vergelijktool