Nieuws

Ik heb een spaarrekening in het buitenland. Moet ik die aangeven?

Ik heb een spaarrekening bij een bank in Luxemburg. Er staat niet veel geld op, en veel heeft de rekening ook niet opgebracht. Moet ik de rekening toch aangeven?

24 juni 2021

Als je een rekening hebt bij een buitenlandse bank, spaarbank of kredietinstelling, moet je die aangeven. Het type rekening speelt geen rol: zichtrekening, spaarrekening, termijnrekening …

Had jijzelf of de partner met wie je bent gehuwd of wettelijk samenwoont zo’n rekening in 2020, dan moet je “Ja” aankruisen in vak XIII bij nr. 1075. Je vult ook de naam van de rekeninghouder in en het land waar de rekening geopend is.

Het rekeningnummer en de naam van de bank hoef je hier niet op te geven. Je moet wel aankruisen of je deze rekening hebt gemeld bij de Nationale Bank, zoals wettelijk verplicht is.

Effectenrekening niet aangeven

Vorig jaar moest je het bestaan van je (binnen- en buitenlandse) effectenrekeningen apart vermelden als je er meer dan één had. Maar eind 2019 werd de toenmalige effectentaks afgeschaft. Daarom is dat aanvinkhokje niet meer terug te vinden in de huidige aangifte.

Eind februari 2021 werd er een nieuwe effectentaks ingevoerd, maar ook in de aangifte van volgend jaar zul je de specifieke meldplicht voor meerdere effectenrekeningen niet meer terugvinden.

En als ik mijn buitenlandse rekening niet aangeef?

Je vraagt je misschien af: als ik mijn buitenlandse rekening niet aangeef, komt de fiscus daar dan achter? Die kans wordt steeds groter, ook als je die rekening buiten de Europese Unie hebt. Binnen de EU wisselen alle lidstaten sowieso al financiële informatie uit. Heb je het bestaan van deze rekening verzwegen, dan riskeer je een boete.

Tools om je belastingen te optimaliseren

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van onze jaarlijkse Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2021 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 0800 50 450.

Bel 0800 50 450