Gids

Belastinggids 2017

04 mei 2017
belastinggids 2017

04 mei 2017

Onze Belastinggids helpt u om de jaarlijkse belastingaangifte tot een goed einde te brengen. Want sinds de gewesten voor bepaalde aspecten bevoegd zijn, wordt de aangifte er elk jaar in haar totaliteit alleen maar langer en complexer op. Onze gids leert u daarnaast de belastingmechanismen te begrijpen die een rol spelen in de keuzes van elke dag.

De gids richt zich vooral tot belastingplichtigen die gewoonlijk geen boekhouder of belastingconsulent inschakelen, en bestaat uit drie goed onderscheiden delen:

  • In het eerste deel begeleiden we u bij het invullen van de belastingaangifte zelf, die ook dit jaar nog langer en complexer is geworden. De aangifte van 2017 kreeg er zowat 75 codes bij. Wij helpen u om het onderste uit de kan te halen, volledig binnen de wettelijke regels.
  • In het tweede deel vindt u alle details over de aftrek van het kostenforfait of de werkelijke beroepskosten. Wie zijn werkelijke beroepskosten wil inbrengen, kan zich inspireren op de modelbijlagen die we hebben uitgewerkt.
  • In het derde deel bespreken we een aantal aspecten van de belastingwetgeving meer in detail. U zult er onder meer het abc van de personenbelasting in aantreffen, de specifieke regels voor getrouwde en wettelijk of feitelijk samenwonende belastingplichtigen, en het belastingvoordeel van levensverzekeringen en hypotheekleningen. In dat laatste hoofdstuk krijgt u alle nodige info zowel als u pas in 2016 voor het eerst een hypotheeklening hebt gesloten als wanneer u toen al een lening had lopen. Plus wat u mag verwachten indien u in 2017 een lening aangaat. Sinds de zesde staatshervorming zijn de gewesten in de meeste gevallen bevoegd voor het belastingvoordeel met een hypotheeklening, waardoor elk zijn eigen regels en voorwaarden kan opleggen. En daar maken ze ondertussen gretig gebruik van: in Vlaanderen werd de geïntegreerde woonbonus ingevoerd, in Wallonië is er de Waalse wooncheque en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt vanaf 2017 voor nieuwe leningen helemaal geen belastingvoordeel meer toegekend. Maar soms is het nog altijd de federale overheid die bevoegd is.

Hoe te bestellen?

  • Abonnees van ons tijdschrift Budget & Recht ontvangen de Belastinggids automatisch begin mei.
  • Anderen kunnen hem uitzonderlijk gratis bestellen op het nummer 0800 50 450, met vermelding van de promocode GI 2.

Uw mening is belangrijk

We passen de Belastinggids elk jaar aan. Aarzel niet om contact op te nemen als u met vragen zit of om suggesties te doen voor onderwerpen die u graag behandeld zou zien. Stuur ons daarover gewoon een bericht via onze website: www.testaankoop.be/contact. Zo kunt u ons helpen om deze gids nog waardevoller te maken.


Afdrukken Versturen via e-mail