Nieuws

Ik heb een voorstel van vereenvoudigde aangifte gekregen. Mag ik ervan uitgaan dat die klopt?

Elk jaar krijgen miljoenen belastingplichtigen een voorstel van vereenvoudigde aangifte. Daarin staan alle gegevens waar de fiscus over beschikt. Maar dit betekent niet dat deze aangifte volledig of correct is.

11 mei 2021

 

Dit jaar heeft de fiscus voor het eerst 170 000 personen moeten terugtrekken uit de lijst van belastingplichtigen die een voorstel van vereenvoudigde aangifte krijgen. De fiscale situatie van deze mensen is in 2020 gewijzigd, waardoor de belastingadministratie niet meer de nodige gegevens had om zelf een voorstel te formuleren. Ze zijn bijvoorbeeld getrouwd, gescheiden of verhuisd terwijl ze een hypotheeklening afbetaalden. Of ze genoten al belastingvoordelen waarvoor de fiscus dit jaar niet alle informatie heeft gekregen.

Checken en verbeteren

De gegevens van de fiscus zijn dus niet altijd correct of volledig. Check daarom alle bedragen in het voorstel. Als een van je inkomsten ontbreekt, ben je verplicht om die toe te voegen. Omgekeerd doe je er goed aan om de uitgaven waarvoor je een belastingvoordeel krijgt, na te kijken.

Heb je bijvoorbeeld individuele aandelen op een effectenrekening, dan kun je het voorstel beter niet aanvaarden. Je hebt recht op een vrijstelling op de dividenden en kunt de ingehouden roerende voorheffing terugkrijgen via de aangifte.

Wij helpen je de aangifte te optimaliseren

Op veel vereenvoudigde aangiften ontbreken de giften, de kinderen ten laste, de kosten voor kinderopvang, de terugbetalingen voor een hypotheeklening en onderhoudsuitkeringen. Meer details hierover staan in onze jaarlijkse Belastinggids.

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van de Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2021 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Wel of niet reageren op het voorstel?

Als het voorstel correct is, hoef je niets te doen. Je krijgt automatisch een aanslagbiljet. Ga je niet akkoord, dan moet je ten laatste op 30 juni 2021 een correctie vragen via het antwoordformulier dat je bij de papieren aangifte hebt gekregen, of ten laatste op 15 juli 2021 via het digitale platform MyMinfin.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021

Ik lees in de belastingsgids dat de vakbondsbijdrage mag afgetrokken worden van de uitkering ( volledig jaar ) van het brugpensioen- bij contactname met vakbond werd me echter gezegd " als het niet op de belastingsfiche staat dan mag je het niet ***" Hoe zit dat nu eigenlijk

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Ik heb vorig jaar de belastingbrief her ingevuld. Winst € 400.
Ik heb dit jaar opnieuw veranderingen aangebracht want ze "vergeten" inderdaad wel wat aftrekposten en zetten veel bedragen bij het laagste inkomen, terwijl het meer voordeel oplevert omdat bij de grootste verdiener te zetten. Mijn aanpassingen zouden mij dit jaar € 600 extra moeten opbrengen.
Nakijken is dus inderdaad aangewezen.