Nieuws

Moet ik de winst op mijn belegging in bitcoins aangeven?

Misschien heb je vorig jaar geprofiteerd van de hausse in cryptomunten en een belegging in bitcoins met winst verkocht. Afhankelijk van je beleggingsgedrag worden de meerwaarden vrijgesteld of tot 50 % belast.

28 juni 2022
bitcoin belastingen

Als je hebt belegd in cryptomunten en je verkoopt ze met winst, dan kan de opbrengst worden belast. Er zijn drie mogelijke belastingregimes.

  • de winst is belastingvrij als de belegging deel uitmaakte van het "normale" beheer van privévermogen
  • je betaalt 33 % belastingen als de winst kan worden beschouwd als diverse inkomsten, aan te geven in deel 2 van de aangifte (vak XV, nr. 1440/2440)
  • je betaalt het belastingtarief van je hoogste inkomensschijf (tot 50 %) als je hebt gehandeld als een professionele belegger en de inkomsten kunnen worden beschouwd als beroepsinkomen (aan te geven in vak XVII).

Wat is "normaal" beheer van privévermogen?

De fiscus bekijkt verschillende factoren, bijvoorbeeld of je de belegging hebt betaald met eigen vermogen (zonder te lenen), of je de belegging enige tijd hebt aangehouden, of het betrokken bedrag een beperkt deel van je vermogen uitmaakt, hoe vaak je koopt en verkoopt, welke beleggingsstrategie je aanhoudt (buy and hold, daytrading …) en je activiteit op forums en blogs over cryptomunten.

Als je vindt dat je hebt gehandeld binnen het normale beheer van je privévermogen en dat de winst van je belegging voortvloeit uit een voorzichtig beheer dat beoogt om je vermogen te handhaven of vergroten, dan hoef je de meerwaarde niet aan te geven.

De fiscus beslist

Bedenk wel dat de fiscus jouw evaluatie als onjuist kan beoordelen en alsnog een belasting van 33 % (diverse inkomsten) of tot 50 % (beroepsinkomen) kan opleggen. De Dienst Voorafgaande Beslissingen hanteert een vragenlijst waarmee ze oordeelt over het toepasselijke belastingtarief. Je vindt de lijst op www.ruling.be.

Tools om je belastingen te optimaliseren

Meer informatie over roerende inkomsten en tips hoe je die het best aangeeft, vind je in onze jaarlijkse Belastinggids. Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2022 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97