Nieuws

Zal ik mijn beroepskosten aangeven of genoegen nemen met de forfaitaire aftrek?

Ook loontrekkenden hebben de keuze: ze brengen hun werkelijke beroepskosten in of laten de fiscus een forfaitair bedrag aftrekken van hun belastbare inkomen. Welke optie is het voordeligst?

01 juni 2021
belastingen beroepskosten kostenforfait

Voor veel loontrekkenden is het zogenaamde kostenforfait de meest interessante optie. Het forfait is vrij hoog en bedraagt € 4 880 voor inkomstenjaar 2020.

Om de forfaitaire aftrek te krijgen, hoef je geen kosten te bewijzen en niets in te vullen in je aangifte. Hij wordt automatisch toegepast.

Als je ver van je werk woont (minstens 75 km), wordt het forfait verhoogd met € 75 à € 175, afhankelijk van de afstand. Je moet dan wel het aantal kilometers voor een enkele rit invullen in de aangifte bij nr. 256.

Telewerk in 2020

Als je je werkelijke beroepskosten inbrengt, moet je boven het forfait uitkomen om er je voordeel mee te doen. Voor telewerkers die in 2020 weinig kilometers voor woon-werkverkeer hebben afgelegd, is die kans klein.

Breng je je werkelijke beroepskosten in, dan heb je bovendien geen recht op de vrijstelling voor de werkgeversbijdrage in het woon-werkverkeer. Om de aftrek van werkelijke kosten interessant te maken, moeten ze hoger uitkomen dan de som van de forfaitaire aftrek en de vrijstelling.

Als je werkgever je kantoorkosten vergoedt, kan je die kosten niet inbrengen als werkelijke beroepskosten.

Meer info?

Meer informatie over de forfaitaire aftrek en het inbrengen van beroepskosten vind je in onze jaarlijkse Belastinggids.

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van de Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2021 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies