Nieuws

Belastingaangifte: word ik belast op mijn bijverdiensten via een online platform?

21 juni 2023
Bijverdiensten in belastingaangifte

Ben je in je vrije tijd actief in de deeleconomie via een online platform, bijvoorbeeld als tuinman of bijlesdocent? Moet je deze inkomsten aangeven of niet? En moet je er belastingen op betalen?

Er bestaan vrij gunstige regels voor bijverdiensten via een digitaal platform, die ook geldt voor inkomsten uit verenigingswerk in bepaalde sectoren.

Deze inkomsten worden veel minder zwaar belast dan beroepsinkomsten (tot 50 %) of inkomsten uit occasionele diensten (33 %), tenminste als ze bepaalde grenzen niet overschrijden.

Wat wordt beschouwd als een bijverdienste?

De inkomsten uit de deeleconomie (via een door de staat erkend online platform), maar ook inkomsten uit verenigingswerk in de sport- of socio-culturele sector, zijn inkomsten die onder de gunstige regeling voor bijverdiensten vallen.

Man berekent belastingen online

Moet ik belastingen betalen op mijn bijverdiensten?

Welke belastingen zijn van toepassing op deze inkomsten?

Ja, je moet belastingen betalen op de inkomsten die je in 2022 verdiende uit werk in de deeleconomie of verenigingswerk. De inkomsten uit deze activiteiten zijn niet vrijgesteld van belastingen, maar worden belast als diverse inkomsten tegen een apart tarief van 20 %. Aangezien de belastingdienst echter automatisch een vast bedrag van 50 % aftrekt voor onkosten, is het werkelijke belastingtarief 10 %.

Voorwaarde: je mag niet meer dan € 6 540 over het jaar (2022) verdienen, inclusief onkosten en de commissie die het platform aanrekent. Deze limiet geldt voor inkomsten uit de deeleconomie en verenigingswerk. Als je nog maar een euro meer verdient, wordt dit inkomen beschouwd als professioneel en belast tegen het tarief van je hoogste belastingschijf (max. 50 %).

Daarnaast geldt voor inkomsten uit vrijwilligerswerk in de sportsector een limiet van 450 uur per jaar en in de culturele sector een limiet van 300 uur per jaar. In beide sectoren samen mag je niet meer dan 450 uur actief zijn.

Vrouw berekent belastingen online

Hoe kan ik deze bijverdiensten correct aangeven bij de fiscus?

Deze bijverdiensten aangeven

De deeleconomieplatforms houden een bedrijfsvoorheffing in, die ze doorstorten aan de fiscus. Toch moet je zowel je brutobedrag als de ingehouden bedrijfsvoorheffing aangeven in deel 2 van de aangifte.De inkomsten uit deze extra activiteit moet je aangeven in kader XV.

  • Verenigingswerk. Geef de inkomsten uit verenigingswerk aan in rubriek B onder code 1462/2462 en de eventueel ingehouden bedrijfsvoorheffing onder code 1465/2465.
  • Deeleconomie. Geef de inkomsten uit deze activiteiten uitgevoerd via een erkend platform aan in rubriek B onder code 1460/2460 en de ingehouden bedrijfsvoorheffing onder code 1461/2461.   

Hulpmiddelen om je belastingaangifte te optimaliseren

Meer informatie over aanvullende activiteiten en tips om ze correct aan te geven, vind je in onze jaarlijkse Belastinggids.

Ben je geabonneerd op Budget & Recht? Dan heb je de papieren versie ontvangen. Maar wist je dat je nu ook een interactieve versie van onze Belastinggids kunt downloaden?

Ben je geen abonnee? Dan kun je de belastinggids toch krijgen. Ontdek de procedure die je moet volgen waarmee je je de Belastinggids kunt aanschaffen.

Wil je jouw belastingaangifte optimaliseren en geen euro te veel betalen? Gebruik dan onze software Multitax 2023. Die berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe geldende regels. De software wijst je op aanzienlijke belastingverminderingen die nog mogelijk zijn. Je kunt er simulaties mee uitvoeren en zien welke impact de wijzigingen hebben op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 16 uur.

Bel 02 542 33 97