Dossier

Regelmatige en occasionele bestuurder: 5 vragen

30 maart 2020
Regelmatige of occasionele bestuurder: wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering?

Het verschil tussen de regelmatige en occasionele bestuurder is belangrijk voor je autoverzekering. Ontdek er alles over in 5 vragen.

1. Wat is een regelmatige bestuurder?

Een regelmatige bestuurder is een bestuurder die geregeld met de auto rijdt. Het kan gaan om:

  • hoofdbestuurder: de persoon die het vaakst de auto gebruikt en er het meest afstand mee aflegt. De autoverzekering zal altijd op naam staan van de hoofdbestuurder.
  • tweede bestuurder: een andere persoon die ook regelmatig de baan op gaat met de wagen. Zij of hij moet ook in de polis opgenomen zijn.

2. Wat is een occasionele bestuurder?

De occasionele bestuurder is de bestuurder die af en toe met de auto rijdt. Dat kan bijvoorbeeld je partner zijn of één van je kinderen. De definitie van occasionele bestuurder verschilt van de ene verzekeraar tot de andere. Bij sommige verzekeraars mag de occasionele bestuurder niet meer dan 3 keer per maand de auto gebruiken.

3. Hoe zit het met de autoverzekering van regelmatige en occasionele bestuurders?

  • De regelmatige of hoofdbestuurder is de persoon die telt voor de prijs van de autoverzekering. De premie hangt af van zijn of haar leeftijd, woonplaats, rijervaring, schadegevallen enz. 
  • Een tweede bestuurder moet je doorgeven aan je verzekering. Op basis van de frequentie en de duur van het gebruik zal je verzekeraar bepalen of het om een occasionele of een regelmatige bestuurder gaat.
  • Als de tweede bestuurder jonger dan 26 jaar is, verhogen sommige verzekeraars de premie. Toch is het slim om je zoon of dochter op te nemen in je autoverzekering:
    • Als je kind een ongeval heeft, kan de verzekeraar anders de schade op jou verhalen.
    • Als je kind genoteerd staat als bestuurder, zal zijn rijervaring meetellen voor zijn eigen autoverzekering later.

4. Wat als een derde uitzonderlijk met je auto rijdt?

Als een vriend je auto leent of met je auto bob is, dan is hij geen regelmatige of occasionele bestuurder. Je hoeft dat dus niet door te geven aan je verzekeraar. 

5. Hoe vind je als bestuurder een goede autoverzekering?

Doe een prijsaanvraag bij Test Aankoop Verzekeringen.