Dossier

Heeft bob een autoverzekering nodig?

13 januari 2020
Bob en de autoverzekering

Elk jaar zijn er in België bob-campagnes om bestuurders te sensibiliseren. Drinken en rijden gaan uiteraard niet samen. Of je nu zelf bob bent of jezelf naar huis laat bobben, weet dat er gevolgen zijn bij een ongeval in fout. We bekijken hoe het zit voor de 2 mogelijke situaties.

Je bent bob met de auto van een vriend

Als je als bob een ongeval veroorzaakt hebt met de auto van een vriend, dan zijn dit de gevolgen:

  • Voor de schade aan de tegenpartij zal de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA auto) van je vriend tussenkomen. Die zal zowel de materiële schade aan de auto als de verwondingen van de bestuurder en passagiers vergoeden. Ook de passagiers die in de auto zaten waarmee je als bob rijdt, worden vergoed door de BA auto van je vriend.
  • Om de schade aan de auto van je vriend te vergoeden, zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige verzekeraars hebben in hun BA auto een bob-clausule voorzien die materiële schade dekt die door bob is veroorzaakt. Is dat niet het geval, dan zal je in het slechtste geval als bob zelf moeten opdraaien voor de kosten.
  • Voor jouw verwondingen als bob kan de bestuurdersverzekering van je vriend de oplossing zijn. Ga ook na of in je eigen BA auto geen clausule ‘schade als bob’ is opgenomen. Is dat het geval, dan kun je altijd met een gerust hart bobben, of je vriend of vriendin nu wel of niet een bob-waarborg heeft in zijn of haar BA auto.

Bob rijdt met jouw auto

Als bob met je auto rijdt en een ongeval in fout heeft, dan zit het zo:

  • Je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA auto) zal tussenkomen om de schade aan de tegenpartij te vergoeden. Dus zowel hun materiële als lichamelijke schade. Je autoverzekering zal ook je eigen lichamelijke schade vergoeden net als dat het geval is voor alle andere passagiers.
  • Om de schade aan jouw auto te vergoeden, kun je bij sommige verzekeraars rekenen op de bob-waarborg in je BA auto of die van je vriend. Is dat niet het geval? Dan is een full omnium noodzakelijk.
  • Als bob gewond is, heb je hopelijk een bestuurdersverzekering om zijn of haar lichamelijke schade te dekken. Zo’n verzekering vergoedt alle lichamelijke schade die eender welke bestuurder heeft.

Op zoek naar een autoverzekering met goede bob-waarborgen?

Test Aankoop Verzekeringen helpt je op 2 manieren:

In beide gevallen krijg je ook zicht op de kwaliteit van de autoverzekeringen en ontdek je hoe elke autoverzekering scoort op het criterium bob-waarborg