Dossier

3 vragen over het coronavirus en je autoverzekering

11 mei 2020
Wat betekent de coronacrisis voor je autoverzekering?

Kun je de kosten van je autoverzekering beperken nu je je wagen minder (of niet) gebruikt omwille van het coronavirus? Ben je nog in orde met je verzekering als je je auto niet kunt laten keuren? Kun je je verzekering tijdelijk stopzetten als je niet rijdt? We beantwoorden je vragen over de coronacrisis en je autoverzekering.

1. Zal mijn autoverzekering goedkoper worden door de coronacrisis?

Omwille van de lockdownperiode is er weinig autoverkeer en gebeuren er minder ongevallen. Autoverzekeraars zullen dus wellicht minder schade moeten vergoeden. Daarom hoopt Test Aankoop voor de klassieke autoverzekering op een tariefdaling, bv. voor het volgende verzekeringsjaar. In landen als Frankrijk en de Verenigde Staten hebben sommige verzekeraars aangekondigd dat ze een deel van de premie zullen terugbetalen. 

Heb je geen klassieke autoverzekering maar een kilometerverzekering? Dan zul je wellicht minder betalen bij de afrekening omdat je minder kilometers aflegt.

2. Kan ik mijn autoverzekering tijdelijk stopzetten als ik mijn auto niet gebruik door de coronacrisis?

Soms is dat mogelijk, het hangt vooral af van het kanaal dat je gekozen hebt voor je autoverzekering:

  • Je hebt een autoverzekering afgesloten via een tussenpersoon (makelaar of verzekeringsagent): sommigen zullen je autoverzekering tijdelijk willen schorsen op voorwaarde dat je hen de originele nummerplaat bezorgt en de auto op je eigen privéterrein laat staan. Voor de periode van de schorsing moet je dan geen premie meer betalen. Je bent in dat geval uiteraard niet meer gedekt voor schade door bv. diefstal, storm of brand, tenzij je een mini-omnium hebt en die dekking laat doorlopen.
  • Je hebt je autoverzekering rechtstreeks afgesloten (zonder tussenpersoon): je autoverzekering tijdelijk stopzetten wordt in dat geval erg ingewikkeld. Je moet dan je nummerplaat terugsturen naar de DIV en daarna je autoverzekering laten schorsen door je verzekeraar. Heb je nog een mini- of full omnium? Dan kun je eventueel die dekking definitief stoppen. Bij veel verzekeraars kan dat onmiddellijk voor zover je de dekking van de verplichte autoverzekering (BA, burgerlijke aansprakelijkheid) bij hen behoudt. 

3. Mijn keuringsbewijs is verlopen omdat de autokeuring gesloten was door de coronamaatregelen. Ben ik dan nog wel in orde met mijn autoverzekering?

Als je je auto moest laten keuren tussen 1 maart en het einde van de lockdown, hoef je je geen zorgen te maken. De uiterste geldigheidsdatum van de vorige keuring wordt in Vlaanderen met 6 maanden verlengd. Dat betekent dat je zolang ook in orde bent met je autoverzekering. 

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Maak gebruik van de simulator autoverzekering van Test Aankoop Verzekeringen.