Dossier

Coronavirus: 3 vragen over reisbijstand en annulatie

30 maart 2020
Komt je reisbijstand tussen voor het coronavirus?

Heb je reisplannen en zit je na de uitbraak van het coronavirus met vragen over de tussenkomst van je reisbijstand of annulatieverzekering? We zetten alles op een rij.

Vind een goede reisbijstand

1. Kun je een beroep doen op je reisbijstand in het kader van het coronavirus?

Als je een reisbijstandsverzekering hebt, zal je verzekeraar in het buitenland medische hulp bieden. Word je ziek door het coronavirus? Dan kun je rekenen op je reisbijstand. Uiteraard zal je verzekeraar altijd de regels moeten volgen die de bevoegde autoriteiten opleggen, bijvoorbeeld in verband met de toegang tot bepaalde ziekenhuizen of steden.

Verblijf je in het buitenland en heb je geen medisch probleem? Dan zal je verzekeraar niet tussenkomen in de organisatie van en repatriëring naar België.

2. Welke kosten dekt je reisbijstand als je in het buitenland het coronavirus krijgt?

De volgende kosten kunnen gedekt zijn door je reisbijstandsverzekering als je ziek wordt door het coronavirus:

  • Medische kosten: als je in het ziekenhuis moet worden opgenomen, vergoedt je verzekeraar de medische kosten conform de algemene voorwaarden en de vastgelegde vergoedingsgrenzen.
  • Kosten voor verlengd verblijf: je kunt in sommige gevallen rekenen op tussenkomst naar aanleiding van een verlengd verblijf omwille van een epidemie in het land van bestemming. Bekijk de tabel voor meer details.
  • Terugbetaling van de kosten voor een vervroegde terugkeer: wanneer die kosten rechtstreeks verband houden met het uitbreken van een epidemie in het land van bestemming, biedt geen enkele verzekeraar uit ons niet-exhaustief overzicht dekking.

Bekijk de tabel voor reisbijstand

3. Kun je je annulatieverzekering aanspreken om je reis te annuleren omwille van het coronavirus?

Het coronavirus wordt door verzekeraars beschouwd als een epidemie. De meeste verzekeraars voorzien geen dekking van de kosten bij annulatie van een reis omwille van een epidemie in het land van bestemming. Allianz Partners, Mapfre Assistance, Test Aankoop Verzekeringen en Touring Assistance doen dat wel. In de tabel vind je een niet-exhaustief overzicht met alle details voor de verschillende annulatieverzekeringen.

Check de tabel voor annulatie

Op zoek naar een goede reisbijstandsverzekering?

Gebruik de koopwijzer reisbijstandsverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen om de prijs en de kwaliteit te vergelijken.

Vind je reisbijstandsverzekering