Dossier

Coronavirus: 5 vragen over reisbijstand en annulatie

18 juni 2020
Komt je reisbijstand tussen voor het coronavirus?

Heb je reisplannen en zit je na de uitbraak van het coronavirus met vragen over de tussenkomst van je reisbijstand of annulatieverzekering? We zetten alles op een rij.

Vind een goede reisbijstand

1. Kun je een beroep doen op je reisbijstand in het kader van het coronavirus?

Als je een reisbijstandsverzekering hebt, zal je verzekeraar in het buitenland medische hulp bieden. Word je ziek door het coronavirus? Dan kun je rekenen op je reisbijstand. Uiteraard zal je verzekeraar altijd de regels moeten volgen die de bevoegde autoriteiten opleggen, bijvoorbeeld in verband met de toegang tot bepaalde ziekenhuizen of steden.

Verblijf je in het buitenland en heb je geen medisch probleem? Dan zal je verzekeraar niet tussenkomen in de organisatie van en repatriëring naar België.

2. Welke kosten dekt je reisbijstand als je in het buitenland het coronavirus krijgt?

De volgende kosten kunnen gedekt zijn door je reisbijstandsverzekering als je ziek wordt door het coronavirus:

  • Medische kosten: als je in het ziekenhuis moet worden opgenomen, vergoedt je verzekeraar de medische kosten conform de algemene voorwaarden en de vastgelegde vergoedingsgrenzen.
  • Repatriëring: repatriëringen kunnen uitgevoerd worden in overeenstemming met de mogelijkheden ter plaatse en mits inachtneming van de lokale en internationale wetten en regels.
  • Kosten voor verlengd verblijf: je kunt in bijna alle gevallen rekenen op tussenkomst naar aanleiding van een verlengd verblijf omwille van medische redenen. Bekijk de tabel voor meer details.

Bekijk de tabel voor reisbijstand

3. Kun je je annulatieverzekering aanspreken om je reis te annuleren omwille van het coronavirus?

Het coronavirus wordt door verzekeraars beschouwd als een epidemie. De meeste verzekeraars voorzien geen dekking van de kosten bij annulatie van een reis omwille van een epidemie in het land van bestemming. Een aantal aanbieders zoals onder meer AG Insurance, Allianz Partners, Test Aankoop Verzekeringen, Touring Assistance en TUI doen dat wel. In de tabel vind je een overzicht met alle details voor de verschillende annulatieverzekeringen. Het betreft hier zowel jaarlijkse als tijdelijke contracten.

Check de tabel voor annulatie

4. Wat gebeurt er als je besmet bent met het coronavirus en je reis moet annuleren? Is dat gedekt door je annulatieverzekering?

De annulatieverzekeringen voorzien een dekking wanneer je omwille van ziekte de geplande reis niet kan ondernemen. Sommige verzekeraars bepalen dat de dekking enkel verworven is wanneer de ziekte de enige oorzaak is van de annulatie. Indien naast de ziekte een andere oorzaak bestaat voor het niet doorgaan van de reis, zoals een inreisverbod naar het land van bestemming, dan geldt de dekking niet.

5. Wat als je niet naar je reisbestemming kunt reizen door een inreisverbod ingesteld door de lokale overheid omwille van de corona-epidemie? Is deze omstandigheid gedekt in je annuleringsverzekering?

Verzekeraars bieden hiervoor geen dekking. Wij raden aan om contact op te nemen met je reisbureau, je touroperator, je hotel of je vervoersmaatschappij om bij hen na te gaan of een annulatie mogelijk is.

Op zoek naar een goede reisbijstandsverzekering?

Gebruik de koopwijzer reisbijstandsverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen om de prijs en de kwaliteit te vergelijken.

Vind je reisbijstandsverzekering