Nieuws

Coronavirus en autoverzekering: je zou een deel van je premies moeten terugkrijgen

12 mei 2020
Coronavirus en autoverzekering: je zou een deel van je premies moeten terugkrijgen

Sinds de start van de lockdown in ons land op 18 maart zijn er naar schatting zo’n 68 % minder ongevallen met letselschade geweest dan gemiddeld over de laatste drie jaar. Wij vinden dat een goede reden om de autoverzekeraars te vragen om de consument een deel van de premie voor 2020 terug te betalen of om een korting toe te kennen op de premie van 2021.

De lockdown heeft niet-essentiële verplaatsingen verboden en telewerk tot regel gemaakt. Daardoor was er opvallend minder verkeer en waren er minder ongevallen. Van 15 maart tot 30 april vielen er in 2017, 2018 en 2019 gemiddeld 74 doden en 5 894 gewonden. In dezelfde periode dit jaar verwacht het Verkeersinstituut Vias 24 verkeersdoden en 1 877 letselongevallen, dus 50 doden en 4 017 letselongevallen minder. Daarom vinden wij dat de verzekeraars een geste zouden moeten doen.

Het zou een mooie geste zijn

Aangezien de forse afname van het aantal schadegevallen de schadelast voor de verzekeraars sterk heeft verlaagd, is er nu een groot financieel overschot. 

Om die reden hebben wij de autoverzekeraars aangeschreven. We rekenen op een krachtig signaal van de sector in de vorm van een gedeeltelijke terugbetaling voor dit jaar of een korting voor volgend jaar. 

Momenteel kun je bij veel autoverzekeraars weliswaar een premiekorting krijgen als je het aantal kilometers dat je per jaar zult afleggen, in je contract laat beperken. Maar dat vergt te veel rompslomp voor een tijdelijke situatie. Je zult het contract immers opnieuw moeten laten aanpassen zodra je weer meer kilometers doet.

In Frankrijk gebeurt dat al

Het idee om een korting toe te kennen is niet nieuw. Begin april kondigde de Franse verzekeraar Maif al aan dat hij voor ongeveer 100 miljoen aan premies voor autoverzekering zou terugbetalen aan zijn klanten. Dat werd beslist omdat bleek dat er door toedoen van de lockdown in Frankrijk tot wel 80 % minder auto-ongevallen waren. Concreet zou elke persoon met een autoverzekering bij Maif ongeveer € 30 teruggestort krijgen. 

Wij kunnen jou helpen

Als je vragen hebt over je rechten in het kader van de coronacrisis (reisannulering, uitstel van aflossing van een krediet …), kun je terecht op ons gratis nummer 0800 29 510 (maandag tot donderdag van 9 tot 18 uur, vrijdag van 9 tot 16.45 uur). 

Lees ook ons dossier met veelgestelde vragen over je rechten en je geld.