Nieuws

Prijzen in de supermarkten sinds corona: doorgaans enkele procenten duurder

05 oktober 2020
supermarkt prijzen corona

We zijn intussen bijna 7 maanden na de lockdown. Zo lang al monitoren we dagdagelijks de prijzen in supermarkten. De conclusie vandaag is vrij eenduidig: bij de meeste supermarkten liggen de prijzen nu een stuk hoger dan toen, ondanks de verminderde koopkracht van veel consumenten.

Sinds het voorjaar volgen we in 9 supermarktketens de prijsevolutie voor 267 producten. Daarbij zitten géén verse producten als fruit, groenten, vis en vlees waarvan de prijzen te veel kunnen schommelen. Welnu, volgens onze laatste onderzoeksresultaten ben je bij de meeste winkels duurder af in vergelijking met begin maart om je boodschappenmand te vullen.

Het meest uitgesproken bij Carrefour Hyper en Colruyt

De onderstaande grafiek geeft aan hoe grillig het verloop van de prijzen over de voorbije maanden soms is geweest. Na de lockdown in maart was er een forse opstoot van de prijzen, zeker toen de regering had besloten dat er geen promoties meer mochten worden aangekondigd, om het hamstergedrag tegen te gaan, dat hier en daar de kop opstak.

Die prijsstijging is bij de meeste supermarkten achteraf nooit meer volledig ongedaan gemaakt. Dat geldt in het bijzonder voor de hypermarkten van Carrefour alsook voor Colruyt en Collect&Go.

Sinds eind september zien we bij Carrefour Hyper, na een prijsdaling eerder die maand, een nieuwe stijging. Deze supermarktketen zit nu op een prijsniveau dat bijna 4 % hoger ligt dan het prijsniveau van 1 maart. 

Colruyt en Collect&Go zijn momenteel respectievelijk 3,5 % en 2,5 % duurder dan 7 maanden geleden. Een magere troost is dat de prijzen daar midden september nóg hoger hebben gelegen (resp. 5 % en 3,8 % hoger dan op 1 maart). Bij Aldi is het prijsniveau sinds maart gestegen met 1,8 %.

Andere supermarkten zijn stabieler of zelfs goedkoper

Bij andere supermarkten zijn de prijzen minder opgelopen. Zo bevinden die van Albert Heijn zich momenteel dicht bij het prijsniveau van begin maart (+ 0,5 %). De situatie is vergelijkbaar bij Cora (+ 0,6 %). 

Match flirt met de nulgrens. De hele periode al schommelde de evolutie van het algemene prijsniveau daar tussen + 0,5 % en – 0,5 % 

Intermarché en Delhaize zitten nu zelfs op een prijsniveau dat ruim 1 % lager ligt dan begin maart. 

Overigens heeft Delhaize zonet een nieuw getrouwheidsprogramma aangekondigd, ter vervanging van de oude Pluskaart. De nieuwe SuperPlus-kaart geeft automatisch een korting van 5 %, die kan oplopen tot 15 % op duizenden producten die een NutriScore A of B hebben (naargelang je aankoopbedrag van de voorbije maand ). Die korting weerspiegelt zich niet in onze grafiek.

Hoe zit het met de supermarkten onderling?

De grafiek geeft de stijgende of dalende tendens bij elke supermarkt weer, maar niet de onderlinge rangschikking van de supermarkten. Wil je weten welke supermarkt in jouw buurt het goedkoopst is, dan kun je terecht op onze supermarktmodule.

Naar onze supermarktmodule