Nieuws

Supermarkten: na eerste prijsdalingen, opnieuw prijsstijgingen

27 mei 2020
prijzen in supermarkten in coronatijden

Door de coronacrisis gingen de prijzen in de meeste supermarkten de hoogte in. Pas nadat kortingen opnieuw werden toegelaten, volgde een correctie. Maar die heeft de initiële prijsopstoot niet uitgevlakt. Integendeel, de prijsevolutie lijkt opnieuw de verkeerde richting uit te gaan.

Door het wegvallen van de promoties in de supermarkten – een beslissing van de Veiligheidsraad om het hamstergedrag in de eerste weken van de lockdown omwille van de coronacrisis in te dijken – gingen de prijzen er de hoogte in. De prijsstijgingen waren het grootst bij Carrefour Hyper, Collect&Go en Colruyt. Op het piekmoment waren die supermarkten 5 tot 6 % duurder dan begin maart.

Correctie door herinvoering van promoties

Begin april, toen de oorspronkelijk geplande promoties, opnieuw werden toegelaten, zagen we een eerste kleine daling van zo’n 1 % bij Colruyt, Collect&Go en Cora.

Daarna had de terugkeer van de bonusfolders met nieuwe prijskortingen bij Albert Heijn een duidelijk effect, met de ene week een prijsdaling met -2 % en de volgende week een stijging met +2 %, afhankelijk van welke producten van onze productmand van 267 producten net wel of niet langer in promotie stonden.

Ook in eerste twee weken van mei was er een hoopgevende dalende tendens bij Colruyt, Collect&Go en Carrefour Hyper. Toch lag hun prijsniveau toen nog steeds 4 % en 3 % boven dat van begin maart.

Tendens lijkt ongunstig te keren

Die trend lijkt nu helaas te keren. Colruyt is momenteel 5,2 % duurder dan begin maart. Bij Collect&Go gaat het, in diezelfde periode, om een stijging met 4,1 % en bij Carrefour Hyper om 3,7 %.

Bij Albert Heijn is het prijsniveau op dit moment 1,5 % duurder dan begin maart. Bij Delhaize is de stijging ten opzichte van toen beperkt tot 0,5 %.

De prijsevolutie bij Match en Intermarché is al langer vrij stabiel; die zijn zelfs net iets goedkoper dan begin maart.

Nieuw aangekondigde kortingen

Carrefour heeft intussen een prijsdaling aangekondigd voor 1 000 producten vanaf 27 mei. Colruyt verspreidde een reductiebon van 3 % in de brievenbussen die geldig is van 25 mei tot en met 2 juni. Het zijn dus net die supermarkten waar de prijzen het meest gestegen zijn tegenover begin maart, die nu – tijdelijke - kortingen aanbieden. Of dit voldoende is om opnieuw op het prijsniveau van vóór de coronacrisis te geraken zullen we in de komende dagen verder opvolgen in ons dossier over de evolutie van de prijzen in de supermarkten.

Naar ons dossier

Voor alle duidelijkheid: we vergelijken hier enkel de prijsevolutie van elke supermarkt over de laatste maanden. Wil je weten hoe de supermarkten zich globaal ten opzichte van elkaar positioneren qua prijzen, dan kun je terecht op onze supermarktmodule.

Naar onze supermarktmodule