Nieuws

Inflatie en werkelijke impact op prijzen: terugkeer van promoties is welgekomen

01 april 2020

Volgens de FOD Economie is de algemene prijsstijging in maart in België beperkt geweest tot 0,62 %. Dat percentage zegt echter niets over de werkelijke impact die de gezinnen ondervinden die het meest leden onder het verbod op promoties. Daarom hebben we met succes geijverd voor de terugkeer van de promoties.

De inflatiecijfers voor de maand maart zijn gekend: 0,62 % volgens de FOD Economie. De impact van Covid-19 op de index van de consumptieprijzen zou dus beperkt of onbestaand zijn. Daarbij wordt vergeten dat elk gezin zijn eigen inflatiecijfer heeft, volgens zijn gewoontes qua aankopen.

Want ook al zijn de basisprijzen amper veranderd, toch hebben sommigen de totale rekening van hun aankopen flink zien stijgen.

Wegvallende promoties, dalende koopkracht

Om het hamsteren tegen te gaan had de Nationale Veiligheidsraad op 19 maart een verbod op promoties aangekondigd. Die slaan gemiddeld op 5 tot 8 % van het assortiment in de supermarkten, maar sommige gezinnen hebben er speciale aandacht voor. En de impact van die maatregel was des te groter omdat sommigen hun inkomen en koopkracht zagen afnemen wegens de crisis.

Dat sommige eersteprijsproducten niet meer in de rekken te vinden waren, heeft consumenten verplicht en verplicht hen hier en daar nog om duurdere merkproducten te kopen. Welnu, een eersteprijsproduct is gemiddeld 66 % goedkoper dan een product van een A-merk. Het officiële inflatiecijfer is dus een zaak, wat de gezinnen ervaren een andere.

Terugkeer van de promoties

Om de koopkracht van de consumenten te vrijwaren, heeft Test Aankoop gevraagd en klaarblijkelijk ook verkregen van minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle dat ze promoties op bederfelijke producten opnieuw toelaat, zoals op verse producten, vlees, fruit en groenten,… Een nieuw Koninklijk Besluit in die zin wordt deze woensdag verwacht. Het gaat dan wel om promoties die oorspronkelijk, vóór de crisis, al gepland waren.

Dalende inflatie

Als de inflatie vandaag daalt, dat heeft dat vooral te maken met de forse daling van de olieproducten. Zo is de prijs voor benzine in maart met zowat 20 % gedaald, die van diesel ging 13 % omlaag. Tegelijk heeft de prijs van stookolie voor verwarming 24 % ingeboet en de gasprijzen op de groothandelsmarkt hebben alle records verpulverd, zoals wij eerder al lieten weten in ons nieuwsbericht "Energieprijzen in duikvlucht door coronacrisis".

Waakzaamheid geboden

Rekening houdend met wat voorafgaat, toont de prijzenanalyse van de FOD Economie geen echte ontsporingen. Al bevat de enquête niet altijd noodzakelijkerwijs de allerlaatste gegevens en zijn sporadische misbruiken altijd mogelijk. Wij blijven attent om ze te ontmaskeren, onder meer met jouw hulp, want je kunt ons alle misbruiken melden via een online formulier.

Naar ons formulier