Nieuws

Prijzen in april vrij stabiel, maar verse groenten 10 % duurder

30 april 2020
supermarkt prijzen coronavirus inflatie

De prijzen bleven in april globaal genomen vrij stabiel. Toch kennen bepaalde productfamilies een sterke stijging. Dat geldt vooral voor een aantal voedingsproducten, en meer specifiek voor verse groenten. Daar viel in april een stijging van 10 % op te tekenen. Ook sommige soorten vlees en deegwaren werden duurder.

Het inflatiecijfer voor april, dat recent werd bekendgemaakt door de FOD Economie, bedroeg 0,57 % en kende daarmee drie maanden na elkaar een daling. Dat betekent dat de prijzen globaal genomen stabiel blijven. En effectief, als we dit per familie van producten of diensten bekijken, viel er in april geen significante prijsverhoging te noteren.

Inflatie daalt sinds begin dit jaar

De curve van de algemene prijsevolutie geeft aan dat het coronavirus geen impact heeft, anders dan wat men zou kunnen aanvoelen.

Natuurlijk koopt niet iedereen alle producten die in de berekening van de inflatie worden meegenomen, zodat dat elk gezin dit op een andere manier kan ervaren. Bovendien zien heel wat gezinnen hun inkomen dalen door de coronacrisis.

Sommige voedingsproducten fors duurder

Nu koopt iedereen wel voeding en de prijs daarvan is de voorbije maand met 1,7 % gestegen. Dat cijfer ligt duidelijk hoger dan de algemene inflatie, zonder uitzonderlijk te zijn. Enkele producten springen in het oog.

Zo is de prijs van vers fruit en verse groenten (met uitzondering van aardappelen) de voorbije maand gestegen met respectievelijk 3 % en 10 %.

Een vergelijkbare tendens voor verse vis (+ 4 %) en zeevruchten (+ 10 %). Nu was verse vis wel 7 % goedkoper geworden tussen februari en maart.

Andere voedingswaren die duurder geworden zijn: schaaps- en lamsvlees (+ 7 %), deegwaren (+ 4 %), runds- en kalfsvlees (+ 3 %) en rijst (+ 2 %). De prijs van bloem, die sterk in trek was in de winkels, bleef gelijk.

Verder zijn chips, bier en wijn, frisdranken en ijs de voorbije maand tussen 3 en 5 % duurder geworden.

Prijzen in de gaten houden

Wij blijven alvast de evolutie van de prijzen in de supermarkten in de gaten houden en werken onze gegevens over die prijzen dagelijks bij ins ons dossier over de evolutie van prijzen in supermarkten.

Naar ons dossier

Als je zelf abnormale prijsstijgingen (of andere misbruiken) opmerkt, kun je ons dat trouwens altijd melden via het online formulier.

Naar het formulier

Als je op zoek bent naar de goedkoopste supermarkt in jouw buurt, kun je daartoe onze supermarktmodule gebruiken. 

Naar onze supermarktmodule