Nieuws

Checklist voordat je op vliegtuig, trein of bus stapt

Heb je een vlucht geboekt voor de komende zomer? Kijk even naar deze checklist om je te verzekeren dat je overal aan gedacht hebt.

15 juni 2022
reizen checklist

Tickets

Kijk na of de namen op je tickets exact dezelfde zijn als die op je identiteitsbewijs. Zelfs kleine variaties (“Sara” in plaats van “Sarah”) kunnen voor problemen zorgen.

Reisdetails

Als je kiest om zelf je reis samen te stellen, ben jij verantwoordelijk voor alle details. Kijk na of je voor alle dagen accommodatie hebt geboekt, en bedenkt hoe en wanneer je naar elke bestemming zult reizen. Een kleine fout in bijvoorbeeld de data kan voor een onaangename verrassing zorgen wanneer je ter plaatse bent.

Reisdocumenten

Afhankelijk van je bestemming moet je één of meerdere reisdocumenten kunnen voorleggen. Binnen de Europese Unie kun je je Belgische identiteitskaart gebruiken.

Als je buiten de EU reist, heb je een paspoort nodig en moet je misschien een visum aanvragen. Hier vind je meer informatie over waar je allemaal rekening mee moet houden.

reizen buiten de europese unie

Het Kids-ID voor kinderen onder de 12 jaar is verplicht voor reizen naar het buitenland en geldig in de meeste Europese landen (zelfs in sommige landen buiten Europa). Een Kids-ID vraag je aan bij de gemeente, je kind moet daarbij aanwezig zijn. Het aanmaken van een Kids-ID duurt twee à drie weken, maar er is een (duurdere) spoedprocedure.

Sommige landen eisen dat het kind begeleid wordt door een ouder of voogd, of ouderlijke toestemming heeft om met iemand anders (bv. school, familielid, bevriende ouders …) mee te reizen. Buitenlandse Zaken adviseert om je te informeren bij de luchtvaartmaatschappij, de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Buiten Europa is normaal een paspoort vereist.

Bagage

Bagage is niet enkel een kwestie van je koffers pakken. Check hoeveel bagage je mag meenemen, anders zul je misschien een toelage moeten betalen. Houd er ook rekening mee dat je bagage mogelijk zwaarder zal zijn bij de terugreis, zeker als je van plan bent om voor de hele familie souvenirs te kopen.

Betaalmiddelen

Denk na over hoe je gaat betalen tijdens je reis. Wissel je op voorhand euro’s voor de plaatselijke munt? Betaal je met je bankkaart? Is je bankkaart geblokkeerd buiten de Europese Unie of is het verbruikslimiet te laag om een nooduitgave op te vangen? Laat dat dan tijdig aanpassen. Sla ook het nummer van Cardstop (078 170 170) op in je smartphone, zo kun je de kaart snel laten blokkeren bij verlies of diefstal. Meer informatie vind je in ons dossier over betalen in het buitenland.

betalen in het buitenland

Vervoer naar startpunt

Als je op reis vertrekt, denk dan niet enkel aan je vliegtuig, trein of bus, maar ook aan de manier waarop je naar de luchthaven, het station of de bushalte zult reizen. Houd er rekening mee dat je onderweg te maken kan krijgen met een onvoorziene vertraging, bijvoorbeeld een file of een verstoring van het openbaar vervoer. Als je zelf met de auto rijdt, moet je ook een geschikte parking vinden waar je de auto veilig kunt achterlaten.

Je moet bovendien op tijd aankomen om in te checken en de veiligheidscontrole te doorlopen. Zo ben je voor een Europese vlucht minstens twee uur voor vertrek op de luchthaven, voor intercontinentale vluchten minstens drie uur.

Europese ziekteverzekeringskaart

Reis je binnen Europa, vraag dan je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Met die kaart krijg je tijdens een tijdelijk verblijf in een ander EU-land (en IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland) toegang tot hun openbare gezondheidszorg, tegen dezelfde voorwaarden en kosten als hun inwoners. Je kunt de kaart aanvragen bij je mutualiteit. Bij sommige ziekenfondsen zit de EZVK in de app van de mutualiteit.

Let op: een ziekteverzekeringskaart is geen reisbijstandsverzekering. Een repatriëring wordt bijvoorbeeld niet betaald.

Reisbijstandsverzekering

Een reisbijstandsverzekering is voor de meeste bestemmingen niet verplicht, maar als je graag met een gerust hart vertrekt, is ze het overwegen waard. De verzekering komt niet alleen tussen bij gezondheidsproblemen, maar ook bij autopech of een ongeval. Meer informatie over ziekteverzekeringen vind je in ons dossier.

informatie over reisbijstandsverzekeringen

Covidmaatregelen

In veel landen zijn de covidmaatregelen intussen flink teruggeschroefd of zelfs volledig afgeschaft. Maar niet overal. Kijk goed na welke maatregelen gelden op je bestemming, en welke maatregelen eventueel gelden bij je terugkeer. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Het antwoord daarop vind je hier.

blijf alert voor corona

Nog vragen?

Heb je nog vragen over een goede voorbereiding van je reis, raadpleeg dan ons dossier Goed voorbereid op reis.

goed voorbereid op reis