Nieuws

Denk hieraan voordat je op reis gaat buiten Europa

Een reis buiten de Europese Unie vraagt meer voorbereiding dan een trip naar Frankrijk. Heb je een geldig paspoort? Vraagt het land van bestemming een bewijs van je reisbijstandsverzekering? Moet je bankkaart worden gedeblokkeerd?

08 juni 2022
reizen, buitenland, checklist,

Covidmaatregelen

Voordat je op reis vertrekt, kijk je goed na welke maatregelen er gelden op je bestemming en welke maatregelen er eventueel nog gelden bij je terugkeer in België. Meer informatie over wat je allemaal moet nakijken, vind je hier.

moet ik nog rekening houden met corona?

Paspoort

Als je buiten de Europese Unie reist, heb je een paspoort nodig. Heb je dat reisdocument al, dan kijk je ruim van tevoren na of het nog geldig is. Houd er rekening mee dat sommige landen eisen dat je paspoort geldig blijft voor een bepaalde periode na je verblijf.

Als je geen geldig paspoort (meer) hebt, moet je het aanvragen bij de gemeente. Dat kan even duren (minstens vijf dagen), dus wacht niet tot de week van je vertrek. Een paspoort krijg je niet gratis. De prijs varieert van gemeente tot gemeente en hangt ook af van het type paspoort.

Heb je de aanvraag niet tijdig ingediend? Dan kun je de spoedprocedure gebruiken om je paspoort sneller te krijgen. Als de gemeente je aanvraag voor 15 uur kan doorsturen, kan je paspoort de eerstvolgende werkdag geleverd worden. Daar betaal je natuurlijk extra voor.

Reisvisa

Sommige landen buiten de Europese Unie eisen een geldig reisvisum. De FOD Buitenlandse Zaken houdt een overzicht bij van welke reisdocumenten je nodig hebt per land. Kijk op tijd na of je een visum nodig hebt en hoe je dat aanvraagt. Voor de meeste visa moet je naar de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Soms zijn er vereenvoudigde procedures. Zo hebben Belgen die naar de Verenigde Staten reizen geen visum nodig, maar moeten ze online een reisdocument aanvragen (ESTA).

Vaccins

Voor sommige bestemmingen zijn bepaalde vaccins sterk aanbevolen of zelfs verplicht. Maak op tijd een afspraak bij je huisarts of raadpleeg de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Een arts kan je ook informatie of medicijnen geven voor andere ziektes waar geen vaccins tegen bestaan, zoals malaria.

Betaalmiddelen

Als je buiten de EU reist, kun je kiezen om op voorhand euro’s te wisselen naar een ander betaalmiddel. Neem tijdig contact op met je bank om de mogelijkheden te bespreken. Sommige banken ruilen geen valuta meer, bij andere kan het even duren voordat je je biljetten hebt.

Je kunt natuurlijk betalen met je kaart of geld uit de muur halen. Voor betalingen is een kredietkaart voordeliger dan een debetkaart, want de kosten zijn meestal lager. Voor geldafhalingen is de debetkaart meestal voordeliger. Je hebt niet altijd de keuze: niet alle debetkaarten worden overal aanvaard. Bovendien variëren de kosten van bank tot bank, dus als je wilt weten wat de voordeligste optie is, moet je de tarievenlijst van je bank raadplegen.

Vergeet niet je kaart te laten deblokkeren. Uit veiligheidsoverwegingen zijn die meestal standaard geblokkeerd voor gebruik buiten Europa. Bij de meeste banken kun je de kaart deblokkeren via de app of de website, maar soms moet je een afspraak maken bij je bankkantoor. Wacht niet tot het laatste moment.

Meer informatie over betalen binnen en buiten Europa vind je in ons dossier.

hoe betalen in het buitenland

Reisbijstandsverzekering

Een reisbijstandsverzekering is meestal niet verplicht, maar kan je aardig wat kosten besparen als er iets misloopt. Zo’n verzekering komt niet alleen tussen bij gezondheidsproblemen, maar ook bij autopech en ongevallen.

Al vóór de coronapandemie eisten sommige landen dat je een reisbijstandsverzekering had. Sinds de pandemie is dat aantal sterk gestegen. Kijk goed na of jouw bestemming een bewijs van verzekering vraagt.

Meer informatie over reisbijstandsverzekeringen vind je hier.

naar de beste reisbijstandsverzekering

Reisadviezen

Kijk de reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken na. Daar vind je niet alleen informatie over de geldende coronamaatregelen per land, maar ook algemene reisinformatie.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over reizen, raadpleeg dan ons dossier over een goede reisvoorbereiding.

naar ons dossier

Of bel naar onze hulplijn op 0800 29 510.

bel onze hulplijn