Interview: De reis van Laurent naar Bali verandert in een nachtmerrie omdat zijn paspoort minder dan 6 maanden na zijn terugkeer verloopt.

Samenvatting van de reis van Laurent naar Bali en de problemen met zijn paspoort
Vertel ons wat er tijdens je reis naar Bali is gebeurd?
Laurent: Samen met 3 vrienden hadden we onze vluchten naar Indonesië met twee tussenstops geboekt. Van Zaventem naar München, van München naar Singapore en van Singapore naar Bali. Deze verschillende vluchten boekten we via het reisbureau TUI. De eerste vlucht met Brussel Airlines (Brussel-München) en de andere twee vluchten met Singapore Airlines.
We stonden om 5 uur 's ochtends op en vertrokken naar Zaventem. We waren erg enthousiast over de prachtige reis die ons te wachten stond. We checkten in op Zaventem, waar het luchthavenpersoneel onze 3 tickets voor onze 3 verschillende vluchten printte en onze bagage labelde. De check-in verliep vlot en we gingen aan boord van onze vlucht naar München. Eenmaal aangekomen op deze bestemming begon de nachtmerrie.
Hoe wist je dat er een probleem was met de geldigheid van je paspoort?
Laurent: In München probeerden we onze tickets te scannen bij de boarding gate naar Singapore, maar er brandde een rood licht. Onze tickets werden geweigerd. Op hetzelfde moment werden onze namen omgeroepen in de luchthaven. We moesten naar een kantoor met luchthavenagenten en medewerkers van Singapore Airlines.
We moesten onze tickets laten zien en vervolgens onze paspoorten. De medewerkers van Singapore Airlines zagen meteen wat het probleem was: onze paspoorten zouden over minder dan 6 maanden verlopen, en Indonesië eist dat paspoorten nog minstens 6 maanden geldig zijn na terugkomst van een reis.
“Sorry, maar jullie mogen niet aan boord van het vliegtuig,” vertelde het luchthavenpersoneel ons.
Je was dus niet op de hoogte van deze geldigheidsregel van het paspoort voor bepaalde reizen?
Laurent: Helaas niet. We zijn nochtans heel goed georganiseerd en hadden onze reis heel zorgvuldig voorbereid. We hadden namelijk de website van de Belgische diplomatie bezocht, maar we hadden niet alles goed gelezen. We erkennen dat dit een vergissing was. We zijn verantwoordelijk en we geven onszelf de schuld.
Ik ben het gewoon om veel te reizen. Ik heb veel gereisd in mijn leven en heb veel landen bezocht, maar ik kende deze regel niet. Het stond echter wel vermeld op de diplomatieke website en op de vluchtboekingsdocumenten van TUI.
Wat was je reactie en hoe ging je met de situatie om?
Laurent: Een van mijn vrienden had bijna zin om te huilen en ik was in shock. We probeerden te begrijpen wat er met ons gebeurde. En we probeerden oplossingen te vinden. De luchthaven van München was heel behulpzaam: we haalden onze bagage meteen op en namen 1 uur later een gratis vlucht terug naar België. We belden ook rechtstreeks met TUI die de geldigheidsregel van het paspoort voor Indonesië bevestigde.
Doordat we niet op het vliegtuig naar Singapore stapten, werden onze retourvluchten onmiddellijk geannuleerd. We moesten dus terug naar België om een nieuw paspoort via een spoedprocedure aan te vragen en nieuwe vluchten via TUI te boeken.
Welke stappen moesten jullie ondernemen om een nieuw spoedpaspoort te verkrijgen?
Laurent: De dag na onze terugkeer in België, om 8 uur 's ochtends, gingen we naar onze respectievelijke gemeentes om een paspoort via een spoedprocedure aan te vragen.
Er waren twee opties: ofwel de dringende procedure, waarmee we het paspoort binnen 24 tot 48 uur konden krijgen en die 250 euro kost. Of de “superdringende procedure”, die zo’n 4,5 uur duurt en gemiddeld 320 euro kost (prijzen variëren per gemeente). We kozen voor de 2de optie, omdat we zo'n haast hadden om te vertrekken.
We moesten onze nieuwe paspoorten in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel ophalen. Nog geen 4,5 uur later waren ze klaar en konden we vertrekken.
Wat waren de financiële gevolgen van deze tegenslag voor jullie?
Laurent: Met onze nieuwe paspoorten gingen we terug naar TUI om zo snel mogelijk een vlucht te boeken. Er was een vlucht richting Bali de volgende dag, maar die kostte 1 600 euro. Terwijl onze eerste vluchten ons minder dan 900 euro hadden gekost. Toch boekten we de vlucht.
Het financiële plaatje woog zwaar door: met de nieuwe vlucht en de prijs van de spoedpaspoorten kostte onze reis naar Bali ons bijna 3 000 euro alleen al voor het vliegtuig.
Hebben jullie advies voor toekomstige reizigers om dit soort problemen te voorkomen?
Laurent: We hebben met veel mensen over deze ervaring gesproken en we realiseerden ons dat veel anderen (zelfs degenen die veel reizen) ook niet op de hoogte waren van de geldigheidsregels van paspoorten voor bepaalde landen.
Als advies zou ik zeggen: informeer je en lees alles grondig op de Belgische diplomatieke website. Het is een goede, uitgebreide website, maar je moet goed zoeken naar de informatie.
Enkele tips van Testaankoop over paspoorten
• Informeer je goed op de website van FOD Buitenlandse Zaken (Diplobel).
• Lees ook grondig de website van de ambassade van het land van de bestemming.
• Lees alle informatie, niet alleen over paspoorten en visa, maar ook over andere formaliteiten zoals de ESTA in de VS of verplichte vaccinaties voor bepaalde verre landen, enz.
• Let op: de formaliteiten zijn niet altijd hetzelfde voor elke nationaliteit. Zelfs voor EU-burgers zijn er verschillen. Als buitenlanders moet je je daarom informeren over je eigen nationaliteit.
Nog andere vragen over reizen of over je paspoort?
Lees hier al onze reistips: voor, tijdens en na je reis.