Dossier

Wat is een reisbijstandsverzekering?

21 november 2019
Wat is een reisbijstandsverzekering?

Een reisbijstandsverzekering is een verzekering die je veel ellende bespaart als er op vakantie iets mis gaat. Bij een ziekte, een breuk, een operatie én bij autopech of een ongeval kun je dan een beroep doen op bijstand.

Vind je reisbijstandsverzekering

Bijstand bij ziekte of pech op reis

Een reisbijstandsverzekering komt tussen bij gezondheidsproblemen op reis en bij autopech of een ongeval. Je krijgt dan personenbijstand en eventueel voertuigbijstand. Dit zijn de belangrijkste kosten die vergoed worden door een reisbijstandsverzekering:

 • Medische kosten: als je in het buitenland verzorging nodig hebt, betaalt je verzekering het verschil terug tussen de factuur en de terugbetaling van het ziekenfonds.
 • Repatriëring: als het medisch team van je verzekeraar vindt dat je omwille van je gezondheidstoestand moet worden gerepatrieerd, dan zal je verzekeraar dat betalen. Ook als er een naaste sterft, kun je gerepatrieerd worden.
 • Redding en opsporing: als je een ongeluk hebt in de bergen nemen reisbijstandsverzekeringen vaak de reddings- en/of opsporingskosten voor hun rekening.
 • Takelen bij pech: bij autopech zal je verzekeraar iemand sturen om je naar de dichtstbijzijnde garage te takelen. De herstellingskosten moet je zelf betalen.
 • Autorepatriëring: als je auto niet hersteld kan worden ter plaatse, dan wordt die terug naar België gebracht.
 • Verblijfskosten of reiskosten: als je niet verder kunt rijden, zal je verzekering je verblijfskosten betalen. Beslis je om verder te reizen naar je bestemming, dan krijg je vaak een tegemoetkoming in de reiskosten.

Goed om te weten: een reisbijstandsverzekering biedt niet automatisch personenbijstand en voertuigenbijstand. Je kunt dus ook kiezen voor een formule die enkel personen- of voertuigenbijstand voorziet.

Kijk goed uit als je reisbijstandsverzekeringen vergelijkt

De ene reisbijstand is de andere niet:

 • Sommige betalen niet alle medische kosten terug.
 • Andere repatriëren alleen onder voorwaarden.
 • Bij nog andere is de terugbetaling van de takelkosten beperkt.

Ontdek de 10 aandachtspunten als je reisbijstand kiest

Vertrouw op Test Aankoop Verzekeringen voor je reisbijstandsverzekering

Zie je door de bomen het bos niet meer? In onze vergelijkingsmodule voor reisbijstandsverzekeringen kies je voor wie, waar en voor hoeveel auto's je bijstand wenst. Op basis daarvan zie je de reisbijstandsverzekeringen en je prijsvoordeel. Vergelijken met Test Aankoop is een absolute aanrader om deze 3 redenen:

 1. Je krijgt een scherpe prijs, of je nu abonnee bent of niet.
 2. Je ziet de plus- en minpunten dankzij de analyses van Test Aankoop.
 3. Je vergelijkt de reisbijstandsverzekeringen op een objectieve manier.

Vind de reisbijstandsverzekering die bij je past