Dossier

Zo betaal je het best in het buitenland

09 mei 2022
Welke betaalkaart gebruik je het best in het buitenland?

Hoe betaal je het best op reis en met welke betaalkaart haal je het best geld af? Gebruik je bij voorkeur je debetkaart of komt je kredietkaart voordeliger uit? Het antwoord verschilt al naargelang je bijvoorbeeld naar Andalusië, Londen of New York gaat. 

Betalen en geld afhalen

Wanneer je beschikt over zowel een debetkaart als een kredietkaart, gebruik je die betaalkaarten in het buitenhland beter niet achteloos, zoals het je uitkomt, anders kun je onverwacht met hoge kosten worden geconfronteerd. 

In dit dossier vind je het volgende:

  1. de beste betaalkaart om in het buitenland mee te betalen of geld af te halen;
  2. het verschil tussen Bancontact en Visa;
  3. de betaalkaart die je het best gebruikt in Nederland of Portugal;
  4. de betaalkaart die je het best gebruikt in Londen;
  5. de betaalkaart die je het best gebruikt in Amerika;
  6. tips over je betaalkaarten als je naar het buitenland vertrekt.

Welke kaart gebruik je het best om in het buitenland te betalen en geld af te halen?

De algemene regel waar je bijna altijd voordeliger mee uitkomt in het buitenland, is eenvoudig:

  • geld afhalen doe je met je debetkaart;
  • betalen doe je met je kredietkaart.

Maar als we meer in detail kijken, is het best om een onderscheid te maken al naargelang je reisbestemming: binnen de eurozone, buiten de eurozone maar wel binnen Europa, of buiten Europa.

Ken je het verschil tussen betalen met een kaart van Bancontact en een van Visa of Mastercard?

Bancontact is in ons land dé merknaam die je op debetkaarten vindt. Kenmerkend voor een debetkaart is dat het geld meteen afgaat van de rekening waar ze aan is gekoppeld. 

Visa en Mastercard zijn wijdverspreide merknamen van kredietkaarten. Bij een kredietkaart wordt de rekening waar de kaart aan is gekoppeld, niet meteen gedebiteerd op het ogenblik dat je de kaart gebruikt. 

Let op! Je kunt niet altijd afgaan op het logo op de kaart om te weten of je betaalkaart een debetkaart is of een kredietkaart. Vroeger was dat makkelijker, toen was een kaart van Visa, Mastercard of American Express sowieso een kredietkaart, en vielen alle andere kaarten onder de noemer debetkaart (met enerzijds de functie Bancontact, louter te gebruiken in België, en anderzijds de functie Maestro, die zowel in als buiten België kan worden gebruikt). Maar ondertussen bieden sommige banken in ons land ook debetkaarten aan met het logo van Visa Debit of Mastercard Debit.

Voor meer details over betaalkaarten verwijzen we je graag naar het dossier waarin we je helpen om een betaalkaart te kiezen.

Welke betaalkaart gebruik je het best in Nederland of Portugal?

Nederland behoort tot de eurozone. Zolang je binnen de eurozone blijft, riskeer je totaal geen kosten of hooguit een klein bedrag bij het gebruik van je betaalkaarten.

In wat volgt, verneem je meer over welke betaalkaart je het best gebruikt wanneer je binnen de eurozone reist.

Welke betaalkaart gebruik je het best in Londen?

Het Verenigd Koninkrijk is weliswaar een Europees land maar het behoort niet tot de EU en dus al helemaal niet tot de eurozone. In dat geval zul je sowieso niet aan kosten ontsnappen, welke kaart je ook gebruikt.

In wat volgt, verneem je meer over welke betaalkaart je het best gebruikt wanneer je buiten de eurozone reist, maar nog wel binnen Europa.

Welke betaalkaart gebruik je het best in Amerika?

Zodra je het geografische Europa verlaat, is het oppassen voor de kosten die je bank in rekening zal brengen bij het gebruik van je betaalkaart.

In wat volgt, verneem je meer over welke betaalkaart je het best gebruikt wanneer je buiten Europa reist.  

Waar moet je voor je betaalkaarten aan denken als je naar het buitenland reist?

Wist je dat als je op cruise vertrekt, je niet altijd beseft dat je buiten Europa aan het reizen bent. Cruiseschepen varen nu eenmaal vaak onder de Amerikaanse vlag. Controleer dat vooraf, anders kan het zijn dat je je op de Middellandse Zee bevindt maar dat je betaalkaart toch niet bruikbaar is! 

Voor meer nuttige wenken verwijze we je graag naar de tips, zowel vóór je vertrek als voor onderweg en zelfs voor het geval je vaak in vreemde munt betaalt.