Nieuws

Waar moet ik op letten als ik een auto huur op vakantie?

06 juli 2022
auto huren vakantie

Om je coronaproof te verplaatsen op je bestemming, is een huurauto een goede optie. Maar niet alle verhuurbedrijven zijn even betrouwbaar of behulpzaam. Waar moet je op letten om onaangename verrassingen te vermijden?

Rijbewijs en leeftijd

Controleer voor je vertrekt of je Belgische rijbewijs geldig is op je bestemming. Voor sommige landen buiten de EU heb je een internationaal rijbewijs nodig.

Veel verhuurbedrijven hanteren een minimumleeftijd voor de bestuurder: vaak is dat 21 jaar, maar soms is dat 25 of zelfs 26 jaar. Omgekeerd geldt er bij sommige verhuurders ook een maximumleeftijd.

Betaling

Verhuurbedrijven eisen meestal dat de hoofdbestuurder een kredietkaart op zijn naam heeft. Het saldo op de kaart moet toereikend zijn. Verhuurbedrijven blokkeren over het algemeen een bepaald bedrag als waarborg. Vraag vooraf hoe hoog dit bedrag zal zijn en zorg ervoor dat je voldoende reserve hebt voor andere uitgaven (aankopen, hotels ...).

Verzekeringen

Veel consumenten vinden het moeilijk te beslissen welke verzekeringen ze nodig hebben. Informeer je goed over de dekking, de franchise enzovoort. Probeer in te schatten wat je precies nodig hebt en laat je geen onnodige of dubbele verzekeringen aansmeren.

De Collision Damage Waiver (CDW)/all risk is het equivalent van een omniumverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan het voertuig wanneer jij in fout bent en bij diefstal van de auto. Meestal heeft deze verzekering een franchise. De Super CDW biedt dezelfde dekking zonder franchise.

Als de limiet van de BA-verzekering niet voldoende is voor jou, kun je overwegen een Additional Liability Insurance (ALI)/Liability Insurance Supplement (LIS) af te sluiten. Deze polis verhoogt de limiet voor tussenkomst van de BA.

Auto ophalen

Het is essentieel dat je het voertuig samen met de verhuurder vanuit elke hoek nauwgezet inspecteert. Noteer zelf of laat de kleinste krasjes en deuken noteren op het formulier dat aan het contract wordt gehecht. Het best is om foto's met datumaanduiding en/of een video van alle gebreken te maken.

Auto inleveren

Neem je tijd om het voertuig te inspecteren en maak opnieuw foto's die voorzien zijn van een datum. Lees elk document zorgvuldig door voordat je het ondertekent, en doorstreep de lege regels in het gedeelte "Schade".

Geschillen

Als je na de reis op een rekeningafschrift ziet dat de verhuurder onnodig kosten heeft aangerekend, schrijf je hem eerst aan om de kosten te betwisten. Voeg bij deze brief alle informatie waarmee je je argumenten kunt staven, zoals foto's. Als je via een reisagent of een website hebt geboekt, informeer de persoon in kwestie dan ook over je aanpak.

Als de verhuurder je argumenten niet aanvaardt, kun je het geschil voorleggen aan een van de volgende instanties:

  • Verhuur in Europa: Europees Centrum voor de Consument (www.eccbelgie.be)
  • Verhuur in Europa bij onder meer Avis, Budget, Europcar, Hertz, Sixt: neem contact op met de European Car Rental Conciliation Service (www.ecrcs.eu).

Meer info over autoverhuur?

In onze checklist voor het huren van een auto op vakantie, vind je nog veel meer nuttige informatie die je beter doorneemt voordat je een autoverhuurkantoor binnenstapt.

naar de checklist

Vragen over reizen in coronatijden?

Surf naar ons dossier met veelgestelde vragen.

naar de veelgestelde vragen 

Voor een probleem ten gevolge van de coronapandemie kun je altijd bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (vrijdag tot 15.45 uur).

BEL DE HULPLIJN