Dossier

Oplossingen voor betere wifi

14 juni 2021
Traag internet: oorzaken en oplossingen

We zijn steeds vaker en met meer toestellen dan ooit verbonden met het internet. In één-twee-drie sluit je ze aan op je wifinetwerk. Maar het bereik en de snelheid zijn niet altijd zoals gewenst. Dit dossier helpt je beter te begrijpen waaraan dit kan liggen en biedt mogelijke oplossingen.

Allemaal samen op de wifi

Een typische vrijdagavond ten huize Janssens. Mama Mieke en papa Kris bekijken de nieuwste aflevering van hun favoriete Netflix-serie, terwijl de robotstofzuiger zijn gebruikelijke ronde doet. Zoon Pieter speelt een online FIFA-toernooi op zijn spelconsole, terwijl hij live naar internetradio luistert. Dochter Sofie bekijkt YouTube-video’s, chat op Facebook en shopt tussendoor online. Daarenboven is de smartphone van elk gezinslid verbonden met het thuisnetwerk.

Kwestie van de spanning voor Mieke en Kris nog wat verder op te bouwen, valt tijdens het slot van de aflevering de verbinding met Netflix weg en duurt het een handvol seconden vooraleer deze terug is hersteld. Pieters internetradio valt daarnaast geregeld uit en Sofie ondervindt dat die trailer op YouTube wel heel traag wordt geladen en de beeldkwaliteit te wensen overlaat.

Netwerk overbelast

Herkenbare taferelen? Tegenwoordig kunnen we het aantal toestellen (inclusief huishoudtoestellen) dat continu verbonden is met ons wifinetwerk nog amper op twee handen tellen. Hoe meer gebruikers en toestellen gelijktijdig met het netwerk zijn verbonden, hoe meer ze van dat netwerk eisen en elkaars gebruikservaring beïnvloeden. Als iedereen gewoon een beetje surft of Facebook checkt, zal dit weinig invloed hebben. Maar wanneer we gelijktijdig streamen, online gamen, down- en uploaden kan het wifinetwerk overbelast raken en nemen we als het ware snelheid van elkaar af.

Bovendien is de kans groot dat het wifisignaal van je modemrouter niet tot in alle hoeken van je woning geraakt. Het wifibereik van zo’n toestel is immers sowieso beperkt tot enkele tientallen meters en verschillende factoren kunnen de sterkte van het signaal behoorlijk indammen.

Snelheid en bereik

Wil je je thuisnetwerk optimaliseren, dan dien je dus rekening te houden met twee parameters: snelheid en bereik. Idealiter kan je met een aantal ingrepen het wifisignaal zo snel én ver mogelijk doorheen je woning sturen, maar dat is niet altijd evident. Wij geven hier alvast een aantal tips.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/05/2021

Wij zijn reeds 30 jaar abonnee bij Proximus en hebben reeds van bij de start heel wat problemen in een bepaald gebied op onze eerste verdieping. Het gaat hier om een ADSL- verbinding. Ons signaal wordt draadloos doorgestuurd. In het begin beweerde men bij onze provider dat wij ons in een “grijze” zone bevonden. Wat wil dit in godsnaam zeggen ? Wij zijn 30 jaar later en bevinden ons nog steeds in die grijze zone. Ondertussen zijn we al van 3G naar 4G en binnenkort 5 G geëvolueerd. Hoe krachtiger het signaal, hoe minder het bereik. Wij hebben ons ondertussen reeds een 4-tal signaalversterkers geplaatst (sommigen tot 300 m bereik) en nog heeft dit geen enkel effect. Wij wensen alles draadloos om esthetische redenen. Heel veel elektrische toestellen zitten er niet tussen. De plaats waar het heel precair is op de eerste verdieping ligt aan de straatkant (rustige woonwijk). Het is wel de locatie die heel dicht aanleunt (ca. 10m) bij onze buur zijn woning. Het netwerk van onze buur is vlotter bereikbaar op die plaats maar daar hebben wij uiteraard niks aan. Iemand enige ervaring hiermee ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Johan, het netwerk van de buurman loopt ook via Proximus of een andere provider? Want dan zou je je wel kunnen informeren over waarom de buurman zijn netwerk verder reikt dan het jouwe?

Sowieso zijn er in België nog altijd een aantal witte en grijze zones, waar er niet tot matig wordt geïnvesteerd in de uitbouw van de netwerken van operatoren. Omdat de afzet (het potentieel aan mogelijke klanten) in die zones te gering is, verkiezen operatoren om te investeren in meer dichtbevolktere gebieden.

Heb je al eens de binnenkomende snelheid vanaf de modem/router getest via een kabelde verbinding? Als je snelheid die binnenkomt al zeer laag is, dan is het moeilijk om draadloos verder over een goed bereik te beschikken. Om je snelheid te testen: www.test-aankoop.be/.../internetspeed ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/11/2020

Afhankelijk van de situatie kan een wifi-extender ook helpen. Vroeger bv. Heel goede verbinding op het gelijkvloers maar enorm traag op de eerste verdieping. Was opgelost met een wifi-extender in een stopcontact (op de eerste verdieping) te pluggen zo dicht mogelijk bij de trap.