Dossier

Kies het beste kanaal voor je wifisignaal

05 april 2018
Kies het beste kanaal voor uw wifi-signaal

05 april 2018

Je kan op verschillende manieren controleren hoe goed je wifinetwerk thuis presteert. Eén van de opties om je netwerk te optimaliseren is om het wifisignaal van je modemrouter op een ander kanaal te zetten.

Wat is het beste wifikanaal voor jouw netwerk?

Hoe kan je weten wat het beste kanaal voor jouw netwerk is? Dat kan je door een app of software te downloaden die alle netwerken in je buurt analyseert en aangeeft welke netwerken eventueel je netwerk verstoren. Deze tools geven ook meestal aan welk kanaal het beste is voor je thuisnetwerk.

Een overzicht van goede gratis apps/tools

Windows

  • Windows 10: WiFi Analyzer (Matt Hafner)
  • oudere versies van Windows: WifiInfoView (Nirsoft)

Mac

Mac OS X heeft een nuttige tool geïntegreerd in het besturingssysteem zelf: houd de Optie-knop op je toetsenbord (rechts naast de Ctrl-toets) ingedrukt en klik tegelijkertijd op het icoon van het wifisignaal rechts bovenaan je bureaublad. Selecteer vervolgens Open ‘Wi-Fi-probleemoplossing’…. Links bovenaan het bureaublad kies je Venster > Detecteer. Je krijgt een overzicht van de beschikbare netwerken en welk kanaal het best geschikt is voor het 2,4 GHz-netwerk (en eventueel het 5 GHz-netwerk).

Smartphone/tablet

  • Android: Wifi Analyzer (Farproc)
  • Windows 10 Mobile: WiFi Analyzer (Matt Hafner)
  • iOS: geen goede app beschikbaar

Voorbeeld

Wij maakten een analyse van een thuisnetwerk van Proximus aan de hand van de software WiFi Analyzer (op een Windows 10 pc). We deden dit voor de 2,4 GHz-frequentieband. Het beste kanaal is datgene dat het minste last ondervindt van ander netwerkverkeer in de buurt.

Hieronder zie je de beschikbare netwerken in de buurt en op welke kanalen deze actief zijn:

“WiFI-2.4-2491” is de naam van het Proximus-netwerk en bevindt zich op kanaal 11. Bovenstaande grafiek toont dat er geen interferentie (en dus ook geen storing) is van andere netwerken. Het netwerk “DeKleinePrins” bv. bevindt zich op kanaal 6. In zo’n situatie is het dus niet nodig om het kanaal van het wifisignaal aan te passen. De software geeft ook aan dat het aanbevolen kanaal 11 is.

We deden de test ook in een uiterste kamer van de woning en toen was de situatie als volgt:

Ook hier op zich weinig problemen, want de interferentie met het netwerk “Airport” is minimaal. In deze situatie raadt de software wel kanaal 12 aan. Hoe je dit, voor een Proximus-modem, kunt aanpassen, leggen we hieronder uit.

Het aanpassen van het kanaal van je netwerk is aan te bevelen:

  • als een ander netwerk op hetzelfde kanaal als het jouwe ligt (interferentie)
    én
  • (vooral) als de sterkte van dit ander netwerk (de “hoogte” in de grafiek in de WiFi Analyzer) groter is dan de sterkte van je netwerk