Dossier

Welke wifiboosters voor een sterker netwerk?

18 september 2023
wifinetwerk thuis

In je woning wil je overal en altijd feilloos verbonden zijn met je wifinetwerk. Maar vaak reikt het signaal van de modem niet ver genoeg. Telecomoperatoren bieden daar verschillende oplossingen voor. Daarom vroegen we klanten van Orange, Proximus en Telenet om te getuigen over hun wifi-oplossingen.

Orange: Een klant getuigt over My Comfort Service

Orange biedt sinds enkele maanden een extra abonnementsdienst aan boven op hun internetaanbod. Die optie kost € 10 per maand. Dan ontvang je onder andere jaarlijks een gratis checkup van je wifi-ervaring door een technicus en een back-up 4G-modem die je internetverbinding overneemt mocht er een onderbreking zijn.

“De installateur nam de tijd voor de ideale opstelling op maat van mijn woning”

”Ik belde via het gratis 5000-nummer om een afspraak vast te leggen voor de aanvraag van deze extra service en de bijhorende afspraak voor een gratis checkup, via de online klantenzone bleek dit onmogelijk. Het was geen probleem om snel een afspraak te bemachtigen: binnen de week.” 

“De medewerker aan de telefoon vertelde mij ook dat er geen Installatiekosten zouden aangerekend worden omdat ik een Love-klant ben. De dag nadien kreeg ik echter een mail met de boodschap dat er toch € 59 opstartkosten aangerekend zullen worden. De klantendienst zei dat ik een creditnota kan aanvragen zodra ik de factuur heb ontvangen. Uiteindelijk was dat niet nodig, op de factuur waren geen opstartkosten toegevoegd.”

100 à 130 Mbps

“De technicus kwam mooi binnen het tijdslot dat Orange zelf had aangegeven op de dag van onze afspraak. Hij nam eerst de tijd om de ideale opstelling voor te stellen, op maat van mijn woning. Hij raadde aan om voor een meshsysteem met twee boosters te kiezen. De modem staat in de garage. De eerste wifibooster komt in de woonkamer en de tweede in het bureau op de eerste verdieping.” 

“De installateur testte uitvoerig de verbindingen en de snelheden: 100 à 130 Mbps voor een internetabonnement dat mij maximum 150 Mbps beloofd. Wanneer alles op punt stond, controleerde hij ook nog of beneden in de woonkamer of digitale televisie correct functioneerde.” 

“De back-up 4G-modem waarvan sprake in de aanbieding werd mij niet door de technicus aangeboden, maar ontving ik ongeveer een maand later via de post.“

Downloadsnelheid lager

“Na enkele maanden van gebruik, stel ik vast de behaalde snelheid in mijn bureau gemiddelde downloadsnelheid rond de 65 Mbps ligt, meer dan de helft minder dan de maximale snelheid die volgens mijn contract mij via een bekabelde verbinding zou moeten bieden. Ik denk dat ik met de wifibooster een hogere snelheid zou kunnen halen, maar voor het internetverbruik van mijn gezin is dit ruim voldoende. We merken op zich dus weinig verschil met vroeger, maar misschien is een verschil sowieso moeilijk merkbaar met ons internetgebruik.”

“We zullen voorlopig de boosters toch behouden, want we hebben de voorbije zomermaanden ook minder binnen gezeten en van thuis uit gewerkt. Dus misschien dat het nut van de boosters zich de komende maanden nog wel zullen bewijzen.”

Terug naar boven

Telenet: Een klant getuigt over Wifi 360° met wifi-pods

Sinds dit voorjaar biedt Telenet een nieuw wifi-systeem met slimme wifi-pods en de nieuwste wifi-technologie, Wi-Fi 6 aan. Je betaalt € 3 per wifi-pod per maand om daarmee het wifibereik in je woning te vergroten. De wifi-pods staan in verbinding met de nieuwe Telenet 360° modem.

“Ik wil een goede verbinding voor mijn robotmaaier”

“Ik bestel drie wifi-pods via mijn online klantenzone en maak een afspraak met een technicus. Ik ontvang onmiddellijk een bevestigingsmail met ook informatie over wat ik met mijn oude apparatuur zoals modem, etc. moet doen.” 

“Op de dag van de geplande afspraak daagt er geen technicus op. Ik belde de klantendienst op, maar daar vielen ze compleet uit de lucht.  Dan maar een nieuwe afspraak vastgelegd. Ik ontving geen bevestigingsmail, maar de technicus daagde gelukkig dan wel op.”

Beter stabiliteit van het netwerk

“Ik wil met de wifi-pods vooral voor een betere stabiliteit van mijn wifinetwerk te zorgen. Daarnaast wil ik ook een wifi-pod plaatsen aan mijn tuinhuis omdat ik daar een goeie internetverbinding nodig heb voor mijn robotmaaier die aangestuurd wordt via het internet.”

“Binnenshuis raadde de technicus mij aan om een wifi-pod in de woonkamer te plaatsen, rechtstreeks verbonden via een UTP-kabel met de modem die in de garage staat. Deze levert mij nu gemiddeld zo’n 140 Mbps aan downloadsnelheid op, voordien had ik gemiddeld zo’n 100 Mbps in de woonkamer. Een flinke verbetering. Wat me wel opvalt is dat als ik een snelheidsmeting uitvoer met mijn smartphone in de woonkamer, de gemeten snelheid boven de 200 Mbps uitkomt.”

“Algemeen gevoel is positief”

“Op de eerste verdieping werd ook een wifi-pod geplaatst, maar deze werd niet verbonden met de modem via een UTP-kabel. Dit is volgens de technieker beter zo omdat als je twee of meerdere wifi-pods rechtstreeks aan de modem zou verbinden dit voor storingen zou kunnen zorgen. De derde wifi-pod werd aan het tuinhuis geplaatst, rekening houdende met de afstand tot de modem en de andere wifi-pod in de woonkamer, is het wifisignaal aan het tuinhuis nu ook veel stabieler geworden.“

“Het algemene gevoel sinds de switch naar de wifi-pods en 360° modem is heel positief. Mijn wifinetwerk is veel overzichtelijker geworden. De wifiverbinding switcht veel gemakkelijker in vergelijking met vroeger (toen ik nog gebruik maakte van de Powerlines van Telenet), toen switchten de toestellen steeds van netwerk afhankelijk van je locatie in ons huis. De stabiliteit is dankzij de wifi-pods aanzienlijk verbeterd en zo blijf je steeds beter geconnecteerd.”

Terug naar boven

Proximus: Een klant getuigt over Wi-Fi 6 met Wi-Fi Boosters

Proximus biedt sinds kort een nieuwe Internet Box aan die moet zorgen voor een stabielere en snellere wifi. De Internet Box ondersteunt Wi-Fi 6 en aan de hand van Wi-Fi Boosters kan je je wifibereik in elke kamer uitbreiden. De Internet Box is beschikbaar voor bestaande Flex-klanten. Als je enkel over een internetabonnement beschikt dan betaal je € 49 aan opstartkosten. Per Wi-Fi Booster betaal je € 2,99 per maand. 

“Mijn kinderen kunnen nu zonder problemen surfen, streamen en gamen in hun kamers”

“Via MyProximus.be bestel ik de Internet Box en bijhorende Wi-Fi Boosters. Ondanks dat ik een Flex-klant ben, worden er mij toch € 49 opstartkosten aangerekend. Ik ontvang ook een mail dat ik binnen de 4 weken mijn oude modem moet terugsturen via de post zoniet ontvang ik een bijkomende factuur van € 99.”

“Ik gebruik de Proximus chatbot om duidelijkheid te krijgen waarom ik toch opstartkosten krijg aangerekend. De communicatie via de chatbot verloopt bijzonder stroef en levert geen antwoorden op mijn vragen. Ik word na enige tijd doorverwezen naar een echte medewerker. Blijkt dat de switch naar de Internet Box alleen geldt voor mensen met een Flex-pack met een superieure internetervaring. Ik beschik blijkbaar over een standaard internetervaring. Voor je upgrade betaal je € 12 meer per maand en beschik je naast meer internetondersteuning ook over een vaste lijn.” 

Vertraging met de levering

“Ik ontvang eerst alleen de nieuwe modem. Na opnieuw meerdere moeilijke contacten met de chatbot en de Proximus klantendienst, verneem ik dat ik pas de Wi-Fi Booster zal ontvangen wanneer ik mijn oude modem terug heb opgestuurd. Dit zeggen ze me pas twee weken na mijn initiële aanvraag. Ruim een week later ontving ik dan toch de Wi-Fi Booster.”

“Op het gelijkvloers is het wifisignaal vanaf de modem (die in de garage staat) sterk genoeg, dus daar had ik geen versterking nodig. Op de eerste verdieping (waar mijn bureau staat) bleek het wifisignaal niet sterk genoeg en is er geen UTP-kabel die rechtstreeks is verbonden met de modem. Daar blijf ik werken met een TP-link via een stopcontact en een aparte wifispot.”

“Ik heb de wifibooster op onze zolderverdieping geplaatst, waar we recentelijk verbouwingen hadden gedaan om slaapkamers te maken voor mijn kinderen. Daar hebben we wel een UTP-aansluiting laten leggen waardoor we de Wi-Fi Booster daar konden aansluiten. Zonder die Wi-Fi Booster met UTP-aansluiting is er geen wifisignaal boven te verkrijgen.”

De verbinding wisselt

“Het enige storende is dat omwille van het aparte netwerk op onze eerste verdieping, de wifi-verbinding wisselt van netwerk als je van het gelijkvloers naar de eerste of tweede verdieping gaat. Plots heb je dan slecht bereik en duurt het even vooraleer de verbinding zich herstelt. Zonder grote breekwerken is het echter onmogelijk om dit euvel op te lossen.”

“Maar dankzij de Wi-Fi Booster kunnen mijn kinderen nu zonder problemen surfen, streamen en gamen in hun kamers. De gemeten snelheid over wifi beneden in de woonkamer en op de zolderverdieping waar de Wi-Fi Booster werd geplaatst, is quasi identiek.”

Terug naar boven

Verbeter je internetsnelheid

Internetsnelheid is één van de voornaamste bronnen van klachten binnen de telecomsector. Wij willen via onze eigen speedtest consumenten aansporen hun internetsnelheden te testen.

Test de snelheid van je internet

Hoe kan je je wifi verbeteren?

We hebben steeds meer toestellen in huis die verbinding met het internet over wifi nodig hebben om ze te kunnen gebruiken. Het bereik en de snelheid zijn niet altijd zoals je wenst. We hebben verschillende tips om je wifi te verbeteren met of zonder extra hardware.

Verschillende oplossingen voor beter internet

Terug naar boven