Dossier

Kies het beste kanaal voor je wifisignaal

05 april 2018
Kies het beste kanaal voor uw wifi-signaal

05 april 2018

Je kan op verschillende manieren controleren hoe goed je wifinetwerk thuis presteert. Eén van de opties om je netwerk te optimaliseren is om het wifisignaal van je modemrouter op een ander kanaal te zetten.

Inleiding

Veel (modem)routers zijn zo ingesteld dat ze automatisch een bepaald kanaal kiezen om een wifisignaal te verzenden. Maar het is mogelijk dat er op bepaalde kanalen "ruis" is omdat andere netwerken hetzelfde kanaal gebruiken. Daardoor kan je internetverbinding minder snel of stabiel werken. Een oplossing kan zijn om een ander wifikanaal te selecteren.

Twee frequentiebanden

Een modemrouter kan twee frequenties gebruiken om wifisignalen door te geven: de 2,4 GHz-frequentie en de 5 GHz-frequentie. Single band routers gebruiken enkel de 2,4 GHz-frequentie. Op deze frequentie is doorgaans veel netwerkverkeer (het is immers nog steeds de meest gebruikte frequentieband) en daardoor is de verbinding soms trager en onstabieler. Dual band routers gebruiken zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz-frequentie. De 5 GHz-frequentieband is minder druk bezocht en daardoor sneller en stabieler. Dual band routers kiezen automatisch via welke frequentieband ze hun wifi-signaal versturen afhankelijk van welke frequentieband je netwerkapparatuur (computer, smartphone, tablet …) ondersteunt. 

Op de 2,4 GHz-frequentie zijn er 13 kanalen, waarbij kanaal 1, 6 en 11 de enige kanalen zijn die elkaar niet overlappen. Op 2,4 GHz is er op zich dus weinig ruimte, waardoor modemsrouters al snel elkaar  kunnen storen. 

Bij de 5 GHz-frequentie is dit probleem er niet: er zijn 23 kanalen die elkaar niet overlappen.

Hoe pak je het aan?

Met behulp van specifieke software of apps, zoals WiFi Analyzer voor Windows en Android, kun je nagaan welke nabijgelegen netwerken je thuisnetwerk verstoren. Bovendien geven ze een overzicht van andere en betere netwerken. Eens je dat weet, kun je de overstap maken naar een ander wifikanaal.

In deze handleiding tonen we stap voor stap hoe je een ander wifikanaal kunt selecteren. We doen dit aan de hand van een thuisnetwerk van Proximus, al is de methode gelijkaardig voor Telenet, Voo of andere providers.