Dossier

Kies het beste kanaal voor je wifisignaal

05 juli 2021
Kies het beste kanaal voor uw wifi-signaal

Je kan op verschillende manieren controleren hoe goed je wifinetwerk thuis presteert. Eén van de opties om je netwerk te optimaliseren is om het wifisignaal van je modemrouter op een ander kanaal te zetten.

Inleiding

Veel (modem)routers zijn zo ingesteld dat ze automatisch het meest optimale kanaal kiezen om een wifisignaal te verzenden. Maar omdat ze dat gewoonlijk enkel doen bij de eerste configuratie of bij het opnieuw opstarten, is het door de modemrouter gekozen kanaal niet per se het beste, vooral als er intussen andere “concurrrende” netwerken bij gekomen zijn. Als andere netwerken dan hetzelfde kanaal gebruiken, kan je internetverbinding minder snel of stabiel werken. Een oplossing kan zijn om je modemrouter eens te herstarten. Als alternatief (of als je modemrouter geen automatische kanaalselectie ondersteunt) kan je zelf een ander wifikanaal selecteren.

Twee frequentiebanden

Een modemrouter kan twee frequenties gebruiken om wifisignalen door te geven: de 2,4 GHz-frequentie en de 5 GHz-frequentie. Single band routers gebruiken enkel de 2,4 GHz-frequentie. Op deze frequentie is doorgaans veel netwerkverkeer (het is immers nog steeds de meest gebruikte frequentieband) en daardoor is de verbinding soms trager en onstabieler. Dual band routers gebruiken zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz-frequentie. De 5 GHz-frequentieband is minder druk bezocht en daardoor sneller en stabieler.

Op de 2,4 GHz-frequentie zijn er 13 kanalen, waarbij kanaal 1, 6 en 11 de enige kanalen zijn die elkaar niet overlappen. Op 2,4 GHz is er op zich dus weinig ruimte, waardoor modemrouters al snel elkaar  kunnen storen. 

Bij de 5 GHz-frequentie is dit probleem er niet: er zijn 23 kanalen die elkaar niet overlappen.

Hoe pak je het aan?

Met behulp van specifieke software of apps kun je nagaan welke nabijgelegen netwerken je thuisnetwerk verstoren. Bovendien geven ze een overzicht van andere en betere netwerken. Eens je dat weet, kun je de overstap maken naar een ander wifikanaal.

In deze handleiding tonen we stap voor stap hoe je een ander wifikanaal kunt selecteren. We doen dit aan de hand van een thuisnetwerk van Proximus, al is de methode gelijkaardig voor Telenet, Voo of andere providers.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies