Wat is het verschil tussen wifi en Wifi Direct?

Wifi
Wifi is het draadloze internet dat bij je thuis, op het werk of in publieke ruimtes (bv. op de luchthaven) via een draadloze modem(router) verstuurd wordt. Op die manier kan je met je smartphone, tablet of laptop draadloos surfen op internet, je e-mails lezen, filmpjes bekijken, skypen, enz. Meer en meer is het ook mogelijk om voorheen niet-verbonden apparaten via wifi met het internet te verbinden, denk aan bewakingscamera’s, televisies, babyfoons, koelkasten, en vele andere. Wifi werkt via radiogolven, die zowel je draadloze toestellen als de (modem)router kunnen verzenden en ontvangen.Wifi Direct
Wifi Direct is een directe draadloze verbinding tussen twee (of meerdere) apparaten. Het maakt gebruik van de wifitechnologie, maar laat apparaten toe om rechtstreeks met elkaar te verbinden, zonder tussenkomst van een draadloze (modem)router. Het is vergelijkbaar met bluetooth, maar werkt dankzij wifi op grotere afstanden en is sneller.
Wifi Direct kent een aantal handige toepassingen: je kan bijvoorbeeld foto’s of documenten vanaf een laptop naar een printer sturen, gegevens van de ene smartphone naar de andere overzetten of een video vanaf een tablet naar een tv streamen. Dit zonder eerst verbinding te hoeven maken met een (modem)router (en dus het internet).
Een verbinding tussen apparaten tot stand brengen kan op verschillende manieren: via een druk op een knop (“druk op het ene toestel op knop X en vervolgens op het andere toestel op knop Y”), via een pincode of wachtwoord, of zelfs via NFC (door beide apparaten fysiek bij mekaar in de buurt te brengen).
In de praktijk zien we wel dat veel apparaten (o.a. printers) toelaten om een Wifi Direct te gebruiken zonder wachtwoord of pincode, met als gevolg dat iedereen die zich binnen wifibereik van het apparaat bevindt, er een verbinding mee kan maken (en dus bv. printopdrachten kan versturen). Een pincode of wachtwoord instellen is dus absoluut aan te raden.
Wifi Direct is beschikbaar op Android (vanaf Android 4.0) en Windows-computers (vanaf Windows 8). Apple-toestellen (iPhone, iPad en Mac-computer) ondersteunen technisch gezien Wifi Direct wel, maar – zoals vaak – implementeert Apple het op zijn eigen manier (o.a. via de toepassing AirDrop) die enkel werkt tussen iOS-toestellen.