Nieuws

Mogelijk vervuilde matrassen: transparantie aub!

28 november 2017
matras

Medio oktober heeft chemiereus BASF toegegeven dat er ongepaste hoeveelheden dichlorobenzeen zijn aangetroffen in PU-schuim dat wordt gebruikt in matrassen. Maar inmiddels wijzen steeds meer onderzoeken uit dat er toch geen gevaar zou zijn voor de gezondheid. Alleen zijn die niet helemaal overtuigend.

Door een productiefout had de Duitse chemiegroep 7 500 ton tolueendi-isocyanaat (gebruikt voor de productie van soepel schuim) op de markt gebracht met een te hoog gehalte dichlorobenzeen (DCB). Die stof kan irritaties uitlokken. Volgens de laatste studies zou DCB in hoge concentraties ook kanker kunnen veroorzaken. 

Slechte communicatie

De productiefout dateert al van tussen 25 augustus en 29 september, maar BASF heeft zijn klanten pas op 6 oktober ingelicht. En die klanten, die de mousse produceren, hebben hun eigen klanten, de matrasfabrikanten, toen pas kunnen waarschuwen. 

Verschillende matrasfabrikanten zijn dus zonder dat te weten met deze “onzuivere” materialen aan de slag gegaan. Een aantal van heeft echter zodra ze op de hoogte waren, tijdelijk de productie stilgelegd zodat ze controles konden uitvoeren.

Nadat BASF de zaak intern had uitgezocht, kondigde het aan dat er geen gevaar voor de gezondheid was. Dezelfde boodschap kwam van de Duitse vereniging voor matrassenfabrikanten. En recent ook van het Duitse Bondsinstituut voor Risico-Inschatting, het BfR. Laatstgenoemde instantie heeft de waardes gepubliceerd die aan dichloorbenzeengehalte waren gemeten in de onderzochte partij PU-schuim: hoger dan normaal, maar blijkbaar niet in de gevarenzone.

Er blijven vraagtekens

Alleen heeft het BfR de metingen blijkbaar niet zelf uitgevoerd. Het heeft de meetwaardes gekregen van de fabrikanten en heeft daar dan een risico-evaluatie van gemaakt. Geen van de bedrijven die na eigen onderzoek verklaarden dat er geen gezondheidsrisico was, heeft overigens precieze meetwaardes gepubliceerd.

De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest wacht eerst haar eigen onderzoek af alvorens een standpunt in te nemen.     

Wat moeten we daar van denken? We zijn niet overtuigd zolang er geen onafhankelijk meetwaardes gekend zijn. Wij blijven daarom duidelijkheid eisen  van de fabrikanten en verkopers van matrassen. Alleen dan zal de consument op beide oren kunnen slapen. 

Wij helpen jou de beste matras te kiezen

Denk twee keer na alvorens een matras te kiezen. Een goede ondersteuning, voldoende elasticiteit en stabiliteit zijn cruciaal voor een goede nachtrust.

NAAR ONZE KOOPWIJZER MATRASSEN