Dossier

De voor- en nadelen van een luchtmatras

27 juli 2023

Luchtmatrassen zijn handig om op reis of op een festival te kamperen, maar kunnen ook thuis een praktische tijdelijke oplossing zijn als extra bed voor gasten. Je vindt ze in verschillende maten, vormen en diktes. Hier moet je op letten als je er een wilt kopen.

Een vriend zou graag blijven slapen, maar je hebt geen extra bed? Heb je een geïmproviseerde slaapplaats nodig terwijl je je slaapkamer een grondige update geeft? Of ga je kamperen met de tent, op vakantie of op een festival?

Een luchtmatras is in die situaties de geknipte oplossing, zolang die oplossing tijdelijk blijft toch. Langdurig gebruik van luchtmatrassen kan immers leiden tot problemen zoals rugklachten. Wij maken je wegwijs in de verschillende opties, voor- en nadelen, en natuurlijk prijzen.

Welke soorten luchtmatrassen zijn er?

Luchtmatrassen zijn meestal gemaakt van polyvinylchloride (pvc) en hebben een gevlokte toplaag: een fluweelachtig of suède materiaal met een stoffen rug. Je kunt ze opblazen, maar een elektrische of voetpomp zijn stukken gemakkelijker. Na enkele minuten is je luchtmatras klaar voor gebruik.

Luchtmatrassen zijn met de jaren verfijnder en eleganter geworden en er zijn modellen met verschillende eigenschappen op de markt:

 • Met een extra stevige structuur uit een dubbele laag gelamineerd materiaal voor een langere levensduur
 • Met een geïntegreerd kussen.
 • Met een gleuf aan de zijkant om de lakens beter op hun plaats te houden.

Wat de hoogte betreft, zijn er twee soorten luchtmatrassen:

 • Enkele hoogte: 22 à 28 cm hoog
 • Dubbele hoogte: 42 à 54 cm hoog (ook wel verhoogde luchtmatras genoemd)

Enkele luchtmatrassen: voor- en nadelen

 • Enkele luchtmatrassen zijn prima geschikt voor buitenactiviteiten zoals kamperen, omdat ze licht, draagbaar en gemakkelijk op te rollen zijn. Vergeet niet te checken of de matras in je tent past.
 • Helaas bieden ze niet dezelfde ondersteuning als dubbelhoge matrassen. Ze kunnen ook snel leeglopen.
 • Vele zijn niet uitgerust met een luchtpomp en moeten zelf opgepompt worden. Voetpompen maken het oppompen makkelijkerhandpompen vragen meer inspanning. Koop je een enkele luchtmatras, dan raden we een model aan met een ingebouwde pomp. 
 • Er bestaan ook zelfopblazende matrassen, die perfect zijn om te kamperen. Ze bestaan uit schuim met een ventiel: open je het ventiel, dan zet het schuim uit en laat het lucht binnen. Door het ventiel te sluiten, blijft de lucht binnen zodat je de matras kunt gebruiken. Na gebruik open je het ventiel en rol je de matras op om de lucht eruit te persen.
 • Dit type luchtmatras heeft geen randen en uitsparingen nodig om de lakens op hun plaats te houden, omdat ze laag genoeg zijn om de uiteinden onder de hoeken te stoppen.

Dubbelhoge luchtmatrassen: gebruik en eigenschappen

 • Het beste alternatief voor een logeerbed: zo'n dubbelhoge luchtmatras lijkt nog het meest op een gewoon bed. Niet alleen omdat je er door de extra hoogte heel gemakkelijk op kunt zitten of liggen, maar ook omdat ze comfortabeler zijn. Er is weinig kans dat je tegen het ochtendgloren bijna op de grond ligt.
 • Veel modellen hebben een vinyloppervlak dat helpt om lakens op hun plaats te houden. Andere beschikken over een zijdelingse uitsparing om lakens aan het bed vast te maken. Een topper voor je matras om het ligvlak zachter te maken, is ook een mogelijkheid.
 • Zulke dubbelhoge luchtmatrassen hebben meestal een ingebouwde elektrische pomp waarmee je ze in een enkele minuten opblaast. Daardoor zijn ze wel zwaarder. Luchtmatrassen met een geïntegreerde elektrische pomp kunnen tussen 6 en 10 kg wegen. Ook maken ze best veel lawaai. Wacht dus niet met het opblazen tot 's nachts.

Hoe kies je een goede luchtmatras?

Wil je een luchtmatras kopen, dan zijn dit de functies en eigenschappen waarmee je rekening moet houden:

 • Gewicht. Ga na hoeveel gewicht de matras kan dragen. Meestal staat dat vermeld op de verpakking. Hou er rekening mee dat een hogere waarde niet noodzakelijk garant staat voor een betere of duurzamere kwaliteit.
 • Opberghoes. Een leeggelopen matras kan veel plaats innemen, en moeilijk te vervoeren en op te bergen zijn. Ga na of er een hoes wordt meegeleverd en of het bedrijf duidelijke instructies geeft over hoe je de matras correct opvouwt.
 • Luchtpomp. Duurdere modellen hebben meestal een elektrische luchtpomp, wat handig is om de matras op korte tijd op te blazen en leeg te laten lopen. Zo hoef je niet te zoeken naar een speciale pomp voor je matras, want niet alle luchtpompen passen op alle matrassen. Nadeel is dat de pomp het opvouwen en opbergen van de matras kan bemoeilijken.
 • Garantie. Luchtmatrassen zijn niet duurzaam en dikwijls zijn breuken en lekken onvermijdelijk. Daarom moet je een model overwegen van een bedrijf dat een wettelijke garantie biedt tegen fabrieksfouten van de luchtpomp en de matras zelf. Let op clausules die maken dat je geen recht hebt op de garantie. Nog beter is het als de fabrikant een klantenservice en technische ondersteuning biedt die de garantie respecteert.

Hoeveel kost een luchtmatras?

De prijs van een luchtmatras ligt tussen € 20 en 80 voor een eenpersoonsmatras en tussen € 30 en 120 voor een tweepersoonsversie. De prijs voor matrassen met geïntegreerd kussen ligt zo'n € 40 hoger.

Zelfopblazende modellen bieden meer comfort, maar zijn ook duurder: je moet € 40 tot 100 neertellen voor een eenpersoonsmatras en  80 tot 170 voor een tweepersoonsmatras.

Zoals we al eerder hebben vermeld, is een luchtmatras bedoeld voor incidenteel gebruik, voor een periode van maximaal één tot twee weken achter elkaar (met uitzondering van gespecialiseerde modellen, zoals goede antidoorlig (antidecubitus) opblaasbare matrassen). Ongeacht de prijs of kwaliteit van de matras, kan een luchtmatras een regulier bed niet vervangen

Wil je een gastenkamer voor mensen die je uitnodigt en heb je die ruimte ook, opteer dan voor traditionele matrassen: gebruik onze vergelijker en vind matrassen van goede kwaliteit voor een goede prijs.

82 Topkwaliteit
Beste van
de test
Referentieprijs  299,00
71 Goede
kwaliteit
vanaf  129,00
80 Topkwaliteit
Referentieprijs  529,00