Koopgids

Koopgids donsdekens

14 september 2018

Ben je op zoek naar een donsdeken? Dan zijn er vele keuzes die je moet maken en aan elke keuze hangen uiteraard gevolgen vast.

Zomerdeken, winterdeken, vierseizoendeken en kinderdeken

Elk deken heeft een eigen TOG-waarde (Thermic Overall Grade) die de warmteklasse uitdrukt. De waarde gaat van 1 (geeft weinig warmte) tot 15 (geeft heel veel warmte). Het is een eenvoudig en neutraal meetsysteem dat helaas door nog te weinig producenten wordt gebruikt op hun etiketten.

Zomerdeken of winterdeken

Voor een zomerdeken zou de TOG-waarde niet meer dan 7 mogen bedragen zodat je het niet te warm krijgt ’s nachts. Als je ’s winters graag warm en knus onder je deken kruipt dan kan je zeker een TOG-waarde van 11 of meer nemen.

Vierseizoendeken

De vierseizoendekens bestaan eigenlijk uit een combinatie van een “lichter” en een “zwaarder” deken die aan elkaar zijn vastgemaakt. In de zomer kun je ze losmaken en enkel het lichte deken gebruiken. Je hebt dan ook een extra deken dat eventueel door gasten kan worden gebruikt, wat een handig voordeel is. In de winter voeg je beide dekens weer samen zodat ze een warm deken vormen.

Kinderdeken

Voor kinderen tot 12 jaar worden donsdekens afgeraden omdat ze kunnen leiden tot oververhitting en verstikking. Er bestaan gewatteerde dekens en speciale aangepaste dekens voor deze leeftijdsgroep.

Voor de allerkleinsten is een licht deken aangewezen, met een TOG-waarde van 3 tot 4,5. Naarmate ze groeien, kan de TOG-waarde stijgen tot 7,5 of zelfs 9, maar voor kinderen tot 10 jaar oud is het beter om geen TOG-waarde te nemen hoger dan 10,5.