Dossier

Tips en regels voor het online kopen en doorverkopen van tickets op internet

04 augustus 2023
Kopen en doorverkopen van tickets via internet

In enkele klikken kun je online toegangskaarten kopen voor de meest uiteenlopende evenementen. Maar let op: georganiseerde doorverkoop is verboden. Organisatoren blokkeren vaak zelfs tickets die worden aangeboden buiten de reguliere kanalen.

Online ticketverkoop groeit fors

Risico’s van online tickets kopen

Betrouwbare kanalen om tickets te kopen

Tickets doorverkopen tussen particulieren

Bescherming van de consumentenrechten bij de onlineaankoop van tickets

Veilig tickets kopen en doorverkopen

Wat als je een probleem hebt bij de onlineaankoop van tickets?

Online ticketverkoop groeit fors

Concerttickets zijn erg gewild. Speculanten weten dat maar al te goed: zij kopen tickets met de bedoeling ze later - wanneer het aanbod slinkt - door te verkopen tegen een veelvoud van de prijs. 

Dankzij de mogelijkheden die het internet biedt, is de doorverkoop van tickets booming. Naar schatting wordt tot 15 % van de tickets op grote schaal gekocht door professionele doorverkopers. Dit draagt er ongetwijfeld toe bij dat concerten van bekende artiesten vaak in een mum van tijd zijn uitverkocht.

acheter ticket en ligne

Risico’s van online tickets kopen

Als je op de valreep een ticket voor je favoriete festival of artiest bent misgelopen, kan het verleidelijk zijn om een ticket proberen te bemachtigen via een doorverkoper. Je riskeert echter niet alleen veel meer te betalen, maar ook met lege handen achter te blijven. Een ticket doorverkopen is enkel toegestaan als je het occasioneel doet en geen winst maakt.

Een ticket mag namelijk alleen worden doorverkocht tegen de oorspronkelijke prijs en niet tegen woekerprijzen, zoals vaak het geval is. Illegaal doorverkochte tickets kunnen door de organisator worden geweigerd. Bovendien zijn er veel oplichters die zich voordoen als doorverkoper.

Valse tickets en oplichterij 

Op doorverkoopsites zoals www.seatwave.be en www.viagogo.be kan eender wie tickets doorverkopen. Maar kijk uit, niet iedereen op deze websites heeft goede bedoelingen. Veel tickets worden aangeboden tegen woekerprijzen, wat dus verboden is. Vaak zijn hier ook oplichters actief die niet eens een ticket hebben.

Doorverkochte tickets en prijsspeculatie 

Ons onderzoek op de zwarte markt bevestigt dat de prijzen die doorverkopers voor tickets vragen, veel hoger liggen dan op de reguliere markt. Een ticket voor een concert van Robbie Williams kostte gemiddeld 86 % meer dan bij de oorspronkelijke verkoper. Voor een Fleetwood Mac concert was dat 80 % meer. 

Betrouwbare kanalen om tickets te kopen

achat ticket en ligne

Officiële websites voor ticketverkoop

Als je een ticket wilt kopen voor een sportwedstrijd of cultureel evenement, doe je dat het best op de officiële website van de artiest, het evenement, de locatie of een andere officiële ticketverkoper. 

Weet dat veel ticketverkopers de tickets pas een paar dagen voor het evenement versturen, zelfs als je ze ruim van tevoren hebt gekocht. Op die manier proberen ze te voorkomen dat de tickets worden doorverkocht op de zwarte markt. Heb dus geduld. 

Websites voor ticketomruiling

Sommige grote festivals organiseren zelf de doorverkoop van hun tickets om problemen te voorkomen. 

Sommige organisatoren werken samen met een partner, zoals Ticketswap. Andere, zoals Pukkelpop, hebben hun eigen omruilservice. Op de website van de organisator kun je nagaan welke oplossing deze biedt aan mensen die van hun ticket af willen. Dit is altijd de veiligste manier om je ticket door te verkopen.

Tickets doorverkopen tussen particulieren

Het is toegestaan om een ticket over te nemen van een particulier. Maar aangezien het gaat om een verkoop tussen particulieren, ben je niet beschermd door de regels ter bescherming van de consument.

Opletten bij de overname van tickets van een particulier

Let op voor tickets op naam: het zou kunnen dat de organisatie aan de ingang je identiteit controleert en je de toegang ontzegt wanneer je naam niet overeenstemt met die op het ticket.

Tips om veilig tickets over te kopen van particulieren

Stuur nooit contant geld om de tickets te betalen. De kans bestaat immers dat de tickets niet worden geleverd. Het is ook mogelijk dat ze vals zijn. Controleer ze dus meteen bij ontvangst en ga na of de datum en de plaats kloppen.

Bescherming van de consumentenrechten bij de onlineaankoop van tickets

Als je een ticket koopt via een officiële verkoper, word je beschermd door de algemene regels voor consumentenbescherming en door de wet op de verkoop van tickets voor evenementen.

Belang van de algemene verkoopvoorwaarden

De wet bepaalt dat je in het aanbod en de reclame altijd de definitieve prijs van het ticket moet vinden. Dit betekent: de totaal te betalen prijs, inclusief btw, alle andere taksen en de kosten van alle diensten die je verplicht moet bijbetalen. Er kunnen alleen facultatieve toeslagen en extra kosten worden aangerekend als je hebt aangevinkt dat je akkoord gaat met die toeslagen en kosten.

De prijs moet afgedrukt staan op het ticket. Gaat het om een speciale prijs of een gratis ticket, dan moet dat ook duidelijk vermeld zijn.

Verder is het verplicht om de consument te laten dubbelklikken om zijn bestelling te bevestigen, nadat hij daar een volledig overzicht van heeft gekregen en geïnformeerd is dat klikken een betalingsverplichting inhoudt.

Let op, in tegenstelling tot de meeste onlineaankopen heb je geen 14 dagen bedenktijd na de aankoop van tickets voor evenementen. Je kunt ze dus niet meer annuleren.

Geschillenregeling en terugbetalingsbeleid

Als je meer dan de ticketprijs aan de doorverkoper hebt betaald, kun je in principe je geld terugvragen. Daarvoor zul je echter naar de rechter moeten stappen, want de kans is klein dat de doorverkoper zal meewerken.

Veilig tickets kopen en doorverkopen

achat ticket en ligne

Als je geen ticket hebt vastgekregen via een regulier verkoopkanaal, ben je misschien geneigd om er eentje proberen te bemachtigen via andere kanalen. Maar pas op: aangezien "regelmatige doorverkoop" verboden is, kan de organisator tickets van een doorverkoopsite blokkeren en je de toegang tot het evenement weigeren.

Controleer de identiteit van de verkoper en de website

Lees de algemene voorwaarden. Op de website www.ilovemyticket.com vind je een zwarte lijst van doorverkopers die zich niet aan de wet houden. Voorts krijg je er heel wat advies over hoe je veilig tickets kunt kopen.

Vergelijk ticketprijzen en aanbiedingen

Om te vermijden dat je een fortuin moet betalen voor een ticket, neem je beter eerst een kijkje op een officiële verkoopsite (zoals Goformusic, Live Nation, Rock Werchter of Ticketnet.be). Zo ken je de exacte originele prijs (plus eventuele extra kosten) en voorkom je onaangename verrassingen.

Gebruik beveiligde betaalmethodes

Afhankelijk van de website die je gebruikt, kun je kiezen uit verschillende betaalmethodes: per (al dan niet elektronische) overschrijving, met Bancontact/Mister Cash, met je gsm (via het Banxafe-systeem) en natuurlijk met een kredietkaart.

Betaal alleen online op een beveiligde website. Die herken je aan het slotje onder aan je scherm en de URL die begint met "https" in plaats van "http".

Betalen met een kredietkaart is het veiligst, omdat de transactie nog geannuleerd kan worden, bijvoorbeeld in geval van fraude. Meer informatie vind je op www.mijnkaart.be.

Houd alle transactiebewijzen bij

Het is aan te raden om alle bewijzen van je betaling af te drukken.

Wat als je een probleem hebt bij de onlineaankoop van tickets?

Neem contact op met de klantendienst

De eerste stap is altijd contact opnemen met de klantendienst. Die kan je helpen als je je tickets niet hebt ontvangen. Wanneer je ze bij een particuliere doorverkoper hebt gekocht, kun je deze stap natuurlijk overslaan.

Meld fraude en oplichterij

Klachten over georganiseerde doorverkoop kun je indienen bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie.

Neem contact op met Testaankoop

Heb je vragen of problemen met betrekking tot concerttickets? Neem dan contact op met onze advocaten op dit nummer. 

02 542 34 34