Nieuws

Bereken zelf de energiescore van jouw woning

28 december 2020
epc energiezuinige woning label

Een EPC-certificaat helpt je inzicht krijgen in de ingrepen die jouw woning energiezuiniger kunnen maken. Maar zo’n document is alleen verplicht bij een verkoop of verhuur. Daarom hebben Vlaanderen en Wallonië een softwaretool uitgewerkt waarbij iedereen kan inschatten hoe goed of slecht zijn woning er qua energiezuinigheid voor staat.

Elk Gewest heeft een actieplan klaar om het bestaande woningenpark zeer energiezuinig te maken tegen 2050. Zelfs bestaande woningen zouden binnen 30 jaar net zo energiezuinig moeten zijn als een recente nieuwbouwwoning.

Een EPC-tool voor iedereen

Een van de instrumenten daartoe is het EPC-certificaat. Dat is in de drie Gewesten van ons land sinds ruim 10 jaar verplicht als een woning te koop of te huur wordt aangeboden. Aan de hand van ons dossier over EPC kun je je voorbereiden op de opmaak ervan.

Naar ons dossier over EPC

Voor het merendeel van de woningen bestaat echter nog geen EPC-certificaat. Daarom stelt Vlaanderen, in navolging van het Waals Gewest met zijn QuickScan-software, een EPC-tool ter beschikking waarmee je op een eenvoudige en snelle manier een idee krijgt van hoe energiezuinig of -verslindend jouw woning is.

Aan de hand van enkele vragen over het bouwjaar, het type en de grootte van de woning, de aanwezige isolatie, ventilatie en/of systemen van hernieuwbare energie krijg je een score uitgedrukt in kWh/m².jaar en/of een energielabel. Daaruit blijkt meteen hoe ver je nog verwijderd bent van het einddoel, met name 100 kWh/m².jaar of een energielabel A.

Welk renovatietraject te volgen?

De tool helpt je ook het renovatietraject uitstippelen dat je moet afleggen om jouw doel te bereiken. Zo kun je simulaties maken om te zien welke impact bepaalde ingrepen (extra isolatie, nieuwe beglazing, plaatsing van een ventilatiesysteem, efficiëntere verwarming of systeem van hernieuwbare energie zoals zonnepanelen) op de energiescore van jouw woning zouden hebben. En zo weet je ook of je het einddoel zult bereiken.

Laat je begeleiden

Als je een renovatieproject voor ogen hebt, kun je in de diverse gewesten aanspraak maken op advies en begeleiding. In Vlaanderen kun je aankloppen bij een Energiehuis om een aanpak uit te werken om jouw woning comfortabeler en energiezuiniger maken.

In het Waals Gewest kun je daarvoor terecht bij de Guichets de l’Energie. Wil je een zeer grondige analyse en een lijst van prioriteiten in de aan te vatten werkzaamheden, dan kun je in Wallonië een woningaudit aanvragen. Zo’n audit is trouwens een voorwaarde om energiepremies te kunnen opstrijken.

Ook in het Brussels Gewest kun je een energieaudit laten uitvoeren. Of je kunt gebruik maken van de gratis diensten van Homegrade. Adviseurs van Homegrade kunnen bij jou ter plaatse komen om jouw woning te analyseren en aanbevelingen te maken.

Anders dan de twee andere gewesten heeft het Brussels Gewest geen tool ontwikkeld om de energiescore van jouw woning te simuleren. In het kader van zijn renovatiestrategie 2030-2050 heeft het wel plannen om tegen 2025 voor elke woning de opmaak van een EPB-certificaat te verplichten en de eigenaar daarna om de vijf jaar een van de erin opgenomen aanbevelingen te laten uitvoeren.

Tot slot kun je heel wat inspiratie vinden in ons dossier “Stapsgewijs renoveren: weloverwogen aanpakken”.

Naar ons dossier Stapsgewijs renoveren

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

11 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021

Waarom is het verwarmen van een woning met elektriciteit meer belastend dan verwarmen met pelletkachels? Geeft dus een slechter EPC ? Dus verbranden van hout is ecologischer dan verwarmen met elektriciteit? Dus rechtstreeks verwarmen en co2 de lucht in jagen is ecologisch?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021

Wat indien je een A-klasse woning koopt, en het blijkt uiteindelijk slechts een C-klasse woning te zijn?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/05/2021

Moet er vanaf 2022 ook een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een klein appartementsgebouw van 4 apparementen voorzien zijn? Of is dit enkel voor grote appartementsblokken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Tony, hier vind je de laatste informatie over het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartement:
www.vlaanderen.be/epc-voor-de-gemeenschappelijke-delen-van-een-appartementsgebouw

De verplichting van een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartement met ingang van 2022 was oorspronkelijk voorzien vanaf 2 wooneenheden. Maar de Vlaamse regering heeft intussen een nieuwe gefaseerde timing uitgewerkt, waarbij de verplichting voor de kleinste appartementsgebouwen (2 tot en met 4 wooneenheden) pas zou ingaan vanaf 2024. Maar dit voorstel moest wel nog definitief worden goedgekeurd. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

EPC is slechts een theoretische benadering. Ik heb mijn EPC laten bepalen en het resultaat is 235 KWH/m2. In de praktijk kom ik uit op maximum 80 KWH/ m2.
Ik heb 3 maal gebouwd ( 1973, 1981 en 2003) telkens met houtskelet en extra doorgedreven isolatie en ook telkens met volledig elektrisch verwarming en in vergelijk met vele kennissen kom ik telkens goedkoper uit aan jaarlijkse energie kosten. Komt nog erbij dat de investeringskost lager is en er geen onderhoud of vervanging noodzakelijk is. Maar ja theorie en praktijk liggen soms ver uiteen. Er wordt zeer veel nonsens vertelt rond verwarming.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt, Paul, om deze informatie met ons te delen. Maak gerust via onze energievergelijker een berekening op basis van je jaarverbruik in energie om uit te vissen of je nog steeds voordeliger af bent bij je huidige leverancier of niet. Ik geef je even de link ernaartoe mee:https://bit.ly/3tqrJw4  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021

Welke bouwfirma raden jullie aan

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021
, Gereageerd:

Test-Aankoop maakt geen vergelijkingen van bouwfirma's. We hebben echter wel een dossier over het kiezen van een aannemer online staan met nuttige info, dat vind je hier: https://bit.ly/3lGrfPu  Voor de volledigheid geef ik je ook even een link mee naar ons dossier over sleutel-op-de-deur bouwen: https://bit.ly/3d0P6p7  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

Ik zie maar 1 reactie? Jullie zeggen 2 ?
Kan testaankoop reageren op mijn EPC waarde en pelletkachel?Wie heeft EPC methode opgesteld? Waar kan ik die bereiken om hun classificatie te kritiseren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2021

ik bouwde 25 jaar geleden een K30 woning met elektrische verwarming. Als ik het EPC bereken kom ik aan een hoog getal. Als ik nu de elektrische verwarming vervang door een pelletkachel wordt mijn EPC veel lager? Dus een vervuilende kachel op hout geeft mij een lager EPC dan elektrische verwarming. Kan je dit verklaren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

Het is nogal moeilijk mijn woning te klasseren. De woning is bedoeld als gesloten bebouwing maar staat al 40 jaar vrij. Het 30° dak heb ik aan de voorkant geisoleerd met 8cm Enertherm (jullie 14cm dikte uit wat materiaal? Er is nogal verschil welk materiaal gebruikt wordt). De achterkant is zoals origineel met rotswol 7 cm denk ik.
De spouwmuren voor en achtergevel zijn opgespoten met isolatiekorrels.
Een zijgevel (is dus bedoeld als scheidingemuur) is aan de buitenkant geisoleerd met 4 cm Rectacvit. De andere zijgevel is enkel bekleed met roufing hoewel aan de binnenkant 2cm isomo steekt. De woning is een zo geheten belle-etagewoning.Dus wij bewonen voornamelijk de 1ste en 2de verdieping. Op het gelijkvloers is er de garage en een achterkamer die nog gebruikt wordt als hobbykamer. Daaronder zit dus geen vloerisolatie. De ramen zijn al 40 jaar dubbel geisoleerd al is alleen de bovenverdieping recent vervangen.De chauffageketel is een hogerendementsketel, dus geen condensatie. En, ja ik heb pas zonnepanelen, al kan ik er maar 4 plaatsen, meer plaats is er niet.
Dit schrijf ik maar om uit te leggen waarom ik het moeilijk heb met jullie formulier.