Nieuws

Bereken zelf de energiescore van jouw woning

28 december 2020
epc energiezuinige woning label

Een EPC-certificaat helpt je inzicht krijgen in de ingrepen die jouw woning energiezuiniger kunnen maken. Maar zo’n document is alleen verplicht bij een verkoop of verhuur. Daarom hebben Vlaanderen en Wallonië een softwaretool uitgewerkt waarbij iedereen kan inschatten hoe goed of slecht zijn woning er qua energiezuinigheid voor staat.

Elk Gewest heeft een actieplan klaar om het bestaande woningenpark zeer energiezuinig te maken tegen 2050. Zelfs bestaande woningen zouden binnen 30 jaar net zo energiezuinig moeten zijn als een recente nieuwbouwwoning.

Een EPC-tool voor iedereen

Een van de instrumenten daartoe is het EPC-certificaat. Dat is in de drie Gewesten van ons land sinds ruim 10 jaar verplicht als een woning te koop of te huur wordt aangeboden. Aan de hand van ons dossier over EPC kun je je voorbereiden op de opmaak ervan.

Naar ons dossier over EPC

Voor het merendeel van de woningen bestaat echter nog geen EPC-certificaat. Daarom stelt Vlaanderen, in navolging van het Waals Gewest met zijn QuickScan-software, een EPC-tool ter beschikking waarmee je op een eenvoudige en snelle manier een idee krijgt van hoe energiezuinig of -verslindend jouw woning is.

Aan de hand van enkele vragen over het bouwjaar, het type en de grootte van de woning, de aanwezige isolatie, ventilatie en/of systemen van hernieuwbare energie krijg je een score uitgedrukt in kWh/m².jaar en/of een energielabel. Daaruit blijkt meteen hoe ver je nog verwijderd bent van het einddoel, met name 100 kWh/m².jaar of een energielabel A.

Welk renovatietraject te volgen?

De tool helpt je ook het renovatietraject uitstippelen dat je moet afleggen om jouw doel te bereiken. Zo kun je simulaties maken om te zien welke impact bepaalde ingrepen (extra isolatie, nieuwe beglazing, plaatsing van een ventilatiesysteem, efficiëntere verwarming of systeem van hernieuwbare energie zoals zonnepanelen) op de energiescore van jouw woning zouden hebben. En zo weet je ook of je het einddoel zult bereiken.

Laat je begeleiden

Als je een renovatieproject voor ogen hebt, kun je in de diverse gewesten aanspraak maken op advies en begeleiding. In Vlaanderen kun je aankloppen bij een Energiehuis om een aanpak uit te werken om jouw woning comfortabeler en energiezuiniger maken.

In het Waals Gewest kun je daarvoor terecht bij de Guichets de l’Energie. Wil je een zeer grondige analyse en een lijst van prioriteiten in de aan te vatten werkzaamheden, dan kun je in Wallonië een woningaudit aanvragen. Zo’n audit is trouwens een voorwaarde om energiepremies te kunnen opstrijken.

Ook in het Brussels Gewest kun je een energieaudit laten uitvoeren. Of je kunt gebruik maken van de gratis diensten van Homegrade. Adviseurs van Homegrade kunnen bij jou ter plaatse komen om jouw woning te analyseren en aanbevelingen te maken.

Anders dan de twee andere gewesten heeft het Brussels Gewest geen tool ontwikkeld om de energiescore van jouw woning te simuleren. In het kader van zijn renovatiestrategie 2030-2050 heeft het wel plannen om tegen 2025 voor elke woning de opmaak van een EPB-certificaat te verplichten en de eigenaar daarna om de vijf jaar een van de erin opgenomen aanbevelingen te laten uitvoeren.

Tot slot kun je heel wat inspiratie vinden in ons dossier “Stapsgewijs renoveren: weloverwogen aanpakken”.

Naar ons dossier Stapsgewijs renoveren