Zorgeloos op vakantie met je huisdier? Bekijk deze checklist

Bekijk deze checktlist als je jouw hond of kat mee wil nemen op vakantie:
- Neem het Europees Dierenpaspoort mee. Hierin moeten o.a. de registratie en identificatie van je huisdier in vermeld staan. Dit paspoort wordt afgeleverd door een erkend dierenarts.
- Zorg ervoor dat je huisdier een chip heeft. Je huisdier moet sowieso gechipt worden, maar voor je op reis gaat is dat al helemaal belangrijk. Hierdoor zou je hond of kat makkelijker teruggevonden worden tijdens je vakantie als deze wegloopt of kwijtraakt.
- Laat je hond of kat vaccineren tegen rabiës. Een inenting tegen hondsdolheid moet minimaal 21 dagen voor vertrek naar de vakantiebestemming gebeuren. Het is in veel landen verplicht om je huisdier hiertegen te vaccineren voordat je het land binnen mag.
- Tref voorbereidingen voor het type vervoer. Ga je met de auto? Zorg dan voor een goede bench of reismand voor je hond of kat. Als je met het openbaar vervoer reist, is het verstandig je te informeren over de internationale regels over het vervoeren van je huisdier in de trein, metro of bus. Wanneer je het vliegtuig neemt, gelden weer hele andere regels.
- Bewaar het telefoonnummer van de dierenarts. Dat geldt voor zowel de dierenarts thuis, als een dierenarts die het dichtste bij je vakantiebestemming zit. Bij noodgevallen heb je deze dan altijd bij de hand.
- Neem een EHBO-koffer mee. In het buitenland kun je te maken krijgen met ziektes en parasieten die wij hier niet kennen. Net als voor jezelf, kun je een reisapotheek meenemen voor je huisdier.
- Opvang huisdier tijdens vakantie. Laat je je hond of kat toch liever thuis als je op reis gaat? Zorg dan dat je een goede opvang hebt voor je huisdier. Zo kun je bij sommige dierenasielen je hond of kat tijdelijk laten opvangen. Er bestaan ook speciale pensions voor honden en katten. De prijs van het pension hangt af van plaats tot plaats, maar reken gemiddeld zo’n 20 euro per dag voor een hond en 15 euro voor een kat (eten inbegrepen). Tot slot nog een belangrijk element: als je je dier aan een pension toevertrouwt, moet het in orde zijn met zijn vaccinaties. De verantwoordelijke van het pension moet je daarnaast vragen naar het paspoort of vaccinatieboekje van het dier.
Extra tips voor je op vakantie gaat
Ga vóór je vertrek langs bij de dierenarts voor wat basistips, een balans van de gezondheid van je dier, eventuele vaccinaties, een behandeling tegen parasieten enz. Denk eraan je dier, vooral als het een hond is, te verzekeren tegen mogelijke schade aan derden, en dat met een familiale verzekering. Bepaalde polissen betalen trouwens de dierenartskosten in het buitenland, de verzorging van je dier en eventueel zelfs zijn repatriëring bij grote problemen. Naast zijn microchip (of tatoeage), voorzie je je dier ook best van een halsband met je naam en adressen (zowel je thuisadres als je vakantieadres). Neem ook een foto van je dier mee, zodat je het gemakkelijker kunt terugvinden als je het zou verliezen.
Geef daarnaast je dier in de uren vóór vertrek geen eten meer, om te vermijden dat hij onderweg misselijk wordt. Heel belangrijk is ook dat je ervoor zorgt genoeg voedsel mee te nemen, net als wat lekkers zodat je je dier kunt belonen voor goed gedrag. Denk er tevens aan een bakje voor vers water mee te nemen, zodat je je dier kunt hydrateren en beschermen tegen een hitteberoerte (laat hem niet achter in een auto die in de volle zon staat). Neem zijn speeltjes mee als hij eraan gehecht is zodat hij zich niet gaat vervelen. Vergeet ook de poepzakjes niet. Op sommige plaatsen kun je een flinke boete krijgen voor achtergelaten hoopjes. Eens op je vakantieplaats vermijd je best uitstapjes met je hond tijdens de warmste uren van de dag (tussen 12 en 16 uur). Vermijd sowieso lange wandelingen als het heel heet is. Laat je dier niet vrij rondlopen. Omdat hij de buurt niet kent, is het risico op weglopen of verdwalen groter.