Nieuws

Vaccinatie van je huisdier, doen of niet doen?

22 juli 2020
Beagle hond krijgt prik van dierenarts.

Je hond of kat kan gevaccineerd worden tegen allerlei ziektes. Dat is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Sommige ziektes kunnen namelijk ernstige gevolgen hebben voor je huisdier en soms zelfs voor je eigen gezondheid. 

Ondanks dat vaccinaties voor huisdieren niet verplicht zijn, kan een prik dierenlevens redden. Of je jouw huisdier wel of niet vaccineert, is een afweging die je zelf moet maken (je kunt immers moeilijk met je hond of kat overleggen). Afhankelijk van de mogelijke gevaren van de ziekte of als je bijvoorbeeld je huisdier mee op reis wilt nemen, kun je de balans opmaken. 

 

Honden en katten 

Rabiës

Rabiës, ook bekend als hondsdolheid, is een ziekte die door gewervelde dieren op mensen kan worden overgebracht en omgekeerd. Het virus wordt meestal overgebracht via speeksel, na een beet of het likken aan een wond. Zodra de symptomen van rabiës eenmaal optreden, leidt de ziekte altijd tot de dood. Dat geldt zowel voor mensen als bij dieren. Een behandeling moet daarom binnen de 48 uur na de infectie worden opgestart, nog vóór de eerste symptomen van de ziekte verschijnen. 

Hoewel het vaccineren tegen rabiës niet verplicht is, is het wél verplicht als je naar een ander land wil reizen. Een vaccin tegen rabiës moet minstens 21 dagen vóór een vertrek naar het buitenland zijn toegediend. Na de vaccinatie krijg je een anti-rabiëscertificaat dat je dan mee op reis moet nemen. Daarna is het aanbevolen om één keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor een controle en eventuele herhalingen.

 

hondsdolheid

Parvovirus bij honden en katten

Het Parvovirus is een heel besmettelijke, virale aandoening onder honden. Parvo treft vooral jonge honden en heeft vaak een dodelijke afloop. Honden kunnen worden besmet door soortgenoten, maar ook door een besmette omgeving, door bijvoorbeeld uitwerpselen. 

Omdat het virus heel resistent is en men bij een infectie niet zeker is of de hond kan worden gered, is ook hier een vaccinatie sterk aan te raden en deze jaarlijks te herhalen.

Katten kunnen ook getroffen worden door het feline parvovirus, in de volksmond beter bekend als kattenziekte of infectieuze panleukopenia. 

Kattenziekte is een zeer ernstige en heel resistent virus dat in de darmen en het beenmerg woekert. Het leidt tot ernstige verteringsproblemen, neurologische problemen en een verminderde aanmaak van witte bloedlichaampjes. Een besmetting gebeurt via uitwerpselen of urine, maar ook van één soortgenoot op een andere. Denk vooral niet dat je kat geen risico loopt wanneer hij altijd binnen zit in je appartement. Je kunt het virus ook onder de zolen van je schoenen je woning binnenbrengen. Een vaccinatie tegen kattenziekte is dus altijd sterk aan te raden. 

 

hond en kat 

 

Piroplasmose

Deze ziekte kan bij honden en katten worden veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door teken. De kans dat stadshonden en -katten ermee worden besmet is klein, maar zijn soortgenoot op het platteland is wel gebaat bij een bescherming.

De ziekte van Lyme

Dit is een bacteriële infectie die wordt overgebracht door teken. De ziekte van Lyme komt bij honden en katten bijna nooit voor. En als er toch een besmetting is gebeurd, dan is een behandeling met antibiotica altijd mogelijk. De vaccinatie is dus niet verplicht.

 

Honden 

De ziekte van Carré

De ziekte van Carré is een zeer besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor honden. Het wordt ook wel hondenziekte genoemd. Deze virale ziekte is vaak dodelijk of leidt tot ernstige neurologische problemen. De ziekte wordt overgebracht via uitwerpselen en afscheidingen zoals speeksel, stoelgang, urine en niezen. Het is ongevaarlijk voor mensen, maar levensgevaarlijk voor je hond als deze hondenziekte oploopt.  

Een epidemie van hondenziekte komt slechts af en toe voor, ongeveer om de 8 tot 10 jaar. Maar alle honden kruisen regelmatig soortgenoten tijdens wandelingen of andere buitenactiviteiten en worden zo één of twee keer in hun leven blootgesteld aan het virus. Gezien de ernst van de ziekte is dat meer dan aanleiding genoeg voor een vaccin en een jaarlijkse herhaling.

Ziekte van Rubarth

De Ziekte van Rubarth, ook wel infectieuze hepatitis, is een virale aandoening bij honden, die wordt overgebracht via contact of afscheidingen. Het sterftecijfer en de regelmaat waarmee epidemieën voorkomen, zijn overtuigende redenen voor een vaccinatie en frequente herhalingen.

 

vaccinatie hond

 

Kennelhoest

Kennelhoest is een aandoening van de luchtwegen van een hond die een droge en heftige hoest veroorzaakt. De ziekte wordt ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd. Er zijn verschillende elementen verantwoordelijk voor kennelhoest, hoofdzakelijk een virus en een bacterie. Het komt vooral voor bij honden die in groepen leven of regelmatig in contact komen met veel honden. 
Als jouw hond bijvoorbeeld vaak in een hondenschool is of meedoet aan tentoonstellingen of wedstrijden, dan is een vaccin absoluut geen overbodige luxe. 

Leptospirose

Leptospirose is een bacteriële infectie die het op de nieren en de lever van de hond heeft gemunt. Hoewel zowel honden als katten de ziekte kunnen oplopen, is de aandoening bij katten zeer zeldzaam. Dieren lopen leptospirose op tijdens een bad in stilstaand water dat is besmet met urine van knaagdieren. De ziekte heeft daarom ook wel de bijnaam ´rattenziekte´. Een stadshond loopt weinig risico, maar een jachthond die vaak door velden en bossen rent, loopt daarentegen wel een gevaar om ziek te worden. Leptospirose is een zoönose, dus een infectie die kan worden overgebracht op de mens. Ook hier is het aan te raden om de hond te vaccineren tegen deze ziekte. 

 

Katten

Niesziekte

Niesziekte wordt veroorzaakt door een combinatie van virussen en bacteriën. Niesziekte is heel besmettelijk en tast de luchtwegen aan. Het virus of de bacterie wordt overbracht via de lucht. Als je kat niet buitenkomt en geen soortgenoten kruist is er niet echt een risico. Als je je kat wel buiten laat en dus blootstelt aan het contact met andere katten, kun je ze beter laten vaccineren.

 

kat bij dierenarts

 

Feline chlamydiose

Wanneer je kat lijdt aan feline chlamydiose vallen bacteriën het oogslijmvlies en de longen aan. Deze bacteriële infectie is heel besmettelijk en leidt tot ernstige problemen en zelfs de dood. Het is niet nodig je kat te laten vaccineren als deze nooit in contact komt met soortgenoten. Net als bij niesziekte is het echter wel nodig als je kat regelmatig buiten vertoeft en andere soortgenoten kruist. 

 

Kattenaids en leukose

Kattenaids en leukose zijn de grootste virale doodsoorzaken bij katten. Kattenaids en leukose leiden tot een deficiëntie van het afweersysteem en vaak fatale tumoren. Het resultaat: de kat kan zich niet meer verdedigen tegen de verschillende virussen en andere bacteriën die haar lichaam aanvallen. Leukose is niet te genezen en dus moet je er alles aan doen om het te voorkomen. Een vaccin en herhalingen zijn duidelijk aan de orde, ook als je kat niet buitenkomt, het virus wordt namelijk overgebracht via urine, uitwerpselen, tranen en speeksel. Bij kattenaids is geen vaccinatie mogelijk. Door je kat te laten castreren of steriliseren verklein je de kans op kattenaids, omdat deze hierdoor minder gauw in aanraking komt met andere katten. 

Meer lezen over je trouwe viervoeter? Lees dan gauw verder op ons huisdierenplatform

 

Naar platform huisdieren