Nieuws

Kan een hond mee op vakantie?

10 september 2021
Vrouw knuffelt met golden retriever hond in koffer van de auto

Met de hond naar de buitenland is zeker mogelijk. Het is wel belangrijk dat je je goed voorbereid, niet elke bestemming is even “hondvriendelijk”. Zo hebben sommige landen veel strengere eisen dan andere. Hier lees je de belangrijkste regels die je moet volgen om je hond mee te nemen op vakantie.

Alle landen hebben een specifieke wetgeving voor de “invoer” van dieren, ook al is het voor enkele vakantiedagen. Zo moet je ervoor zorgen dat je hond gevaccineerd is tegen rabiës en alle documenten in orde zijn. Alleen hebben sommige landen strengere eisen dan anderen. Zo kan er soms gevraagd worden om je hond vóór je vakantie in quarantaine te plaatsen. Vraag vooral op tijd informatie aan bij de ambassade van het betreffende vakantieland. Wij zetten alvast de belangrijkste regels voor je op een rijtje. 

 

Op reis in de Europese Unie 

Met de hond op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Italië? Om binnen de Europese Unie te mogen reizen, moet je hond over een identificatie en paspoort beschikken. De identificatie gebeurt aan de hand van een elektronische chip. Soms is een tatoeage ook geldig, op voorwaarde dat deze is geplaatst vóór 3 juli 2011 en duidelijk leesbaar is. De tatoeage is echter niet geldig als je naar het Ierland of Malta reist. Daarnaast is ook een EU-paspoort, een zogenaamd “animal health certificate”, vereist. Deze kan je aanvragen bij een erkend dierenarts. Omdat dit paspoort uitsluitend in de taal van het land van uitgifte en het Engels is opgesteld, is het mogelijk dat het land waar je naartoe wilt gaan een certificaat in zijn eigen taal eist.

Sinds 29 december 2014 mag enkel het nieuwe paspoortmodel worden afgeleverd. De oude paspoorten, die vóór die datum werden afgeleverd, blijven wel geldig. Dit paspoort is gedurende het hele leven van het dier geldig en moet minstens de informatie over de vaccinatie tegen rabiës bevatten.

 

witte hond in koffer

 

Bijkomende regels

Als je met meer dan vijf dieren reist, dan moet je de wetgeving over het commercieel vervoer naleven. Neem je meer dan vijf gezelschapsdieren mee naar wedstrijden, tentoonstellingen en sportevenementen? Dan zijn de regels betreffende niet-commerciële reizen van toepassing. Op voorwaarde dat de dieren minstens zes maanden oud zijn en je een schriftelijk bewijs van deelname aan een van deze evenementen op zak hebt. 

Soms worden sommige dieren, zoals de pitbull, door bepaalde nationale wetten beschouwd als gevaarlijk en in dat geval moeten ze voldoen aan strenge en specifieke wetten. En voor een reis naar Ierland, Finland of Malta is een behandeling tegen Echiniococcus multilocularis (een soort lintworm) vereist.

 

Op reis buiten de Europese Unie

Landen als het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta, de Verenigde Staten, Australië, Japan en bepaalde Scandinavische landen hebben een strikte reputatie wat de invoer van dieren betreft. Richt je voor alle nodige informatie rechtstreeks tot de ambassade van het betreffende land. Landen buiten de Europese Unie aanvaarden daarnaast vaak maar een geldigheid van één jaar voor de vaccinatie tegen rabiës. 

 

Welke inentingen voor hond buitenland?

De vaccinatie tegen rabiës is verplicht als je je hond mee op reis wil nemen. Dit vaccin kan pas vanaf de leeftijd van twaalf weken worden toegediend, maar je huisdier moet hiervoor wel al geïdentificeerd zijn. Indien nodig, kan de dierenarts de identificatie vlak voor de vaccinatie uitvoeren en een Europees paspoort afleveren. De eerste vaccinatie (of primovaccinatie) moet minstens 21 dagen vóór vertrek zijn uitgevoerd, omdat de geldigheidsduur pas dan ingaat. Lees hier meer over alle andere mogelijke vaccinaties voor je hond. 
 

Naar platform huisdieren