Nieuws

Moet ik mijn hond of kat laten chippen?

06 juni 2021
Witte bulldog wordt bij de dierenarts gecheckt op chip.

In België is het verplicht om je hond of kat te laten identificeren en registreren. Dat gebeurt door het huisdier te laten chippen en in te schrijven in een centrale databank, DogID voor honden en CatID voor katten. 

Net als mensen, moeten honden en katten zich ook identificeren. Niet door een paspoort op zak te hebben natuurlijk, maar wel via een microchip die de dierenarts onder de huid plaatst. Wanneer moet je je hond of kat chippen? Het baasje van een hond moet zijn dier laten identificeren en registreren vóór deze acht weken oud is. Voor een kat geldt dat dit moet gebeuren vóór deze twaalf weken oud is. 

Als je een puppy of kitten wilt verkopen of gewoon weggeven, moet je hem ook vooraf laten identificeren en registreren, ongeacht zijn leeftijd. Als je een hond of kat koopt of uit het asiel adopteert, moet deze dus ook vooraf zijn geïdentificeerd en een paspoort hebben.

Identificatie en registratie is belangrijk

Waarom moet je hond of kat geïdentificeerd en geregistreerd worden? Daar zijn een paar redenen voor. Allereerst kan een dier hierdoor makkelijker teruggevonden worden als een dier gestolen wordt, wegloopt of kwijtraakt. Je kunt dankzij de chip ook duidelijk zien dat jij de eigenaar bent van de hond of kat. Daarnaast kun je je door middel van identificatie eventueel verdedigen tegenover de persoon die jou de hond of kat heeft verkocht. Bijvoorbeeld wanneer zich problemen voordoen, zoals een ziekte of het vroegtijdig overlijden van je huisdier. Als laatste kan de handel in honden en katten beter worden gecontroleerd door dit de dieren te chippen. 

Enkel de dierenarts mag je hond of kat chippen. Zodra je huisdier is gechipt, zal de dierenarts een voorlopig identificatie- en registratiecertificaat invullen. Dat certificaat gaat vervolgens naar DogID (de databank voor de identificatie en registratie van honden in België) of CatID (de databank voor de identificatie en registratie van katten in België). Je krijgt een kopie van het document en het paspoort van het dier. Als het dier om een of andere reden zijn microchip verliest, moet deze opnieuw worden geïdentificeerd.

Kosten chip

Hoeveel kost het chippen van mijn hond of kat? Dergelijke formaliteiten zijn net als elke andere administratieve formaliteit helaas niet gratis. De kosten voor een plaatsing van een chip verschilt per dierenarts. Daarnaast betaal je voor de registratie van de gegevens. Je betaalt het bedrag maar één keer, voor het hele leven van je huisdier. Concreet houdt dit in dat als je huisdier al een identificatie- en registratiedocument heeft, je niets meer moet betalen voor latere wijzigingen aan je gegevens. 

Kijk voor meer informatie op de website van DogID of CatID.

Naar platform huisdieren