Nieuws

Bescherm je trouwe viervoeter tegen deze nare beestjes

22 juli 2020
Kat ligt op witte zetel en kijkt omhoog.

Heb je een kat of een hond? Dan ontsnap je er niet aan: parasieten. Dit zijn kleine beestjes die zich “vastbijten” in het weefsel van je huisdier. Denk aan vlooien, teken, luizen of wormen. Hoe voorkom je dat je geliefde huisdier te grazen wordt genomen door een parasiet? 

Een parasiet is een organisme dat leeft in de weefsels van een ander organisme, doorgaans de mens of een dier. Het kan gebeuren dat de parasiet zich nestelt en een ziekte veroorzaakt. Wanneer deze een ziekte veroorzaakt, zijn de symptomen hiervan niet erg specifiek en kunnen ze vaak worden verward met die van andere ziekten. De enige manier om een parasitaire ziekte met zekerheid vast te stellen, is via de analyse van stoelgang of bloed, afhankelijk van het geval.

 

Hygiëne is de beste preventie

Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dat de parasieten hun tanden in je dier zetten. Het is gemakkelijker én goedkoper om parasieten te voorkomen dan een besmet dier te behandelen. Dat is trouwens ook veiliger voor jou en je gezin. Het toverwoord is: hygiëne! 

Zo kun je verschillende voorzorgen nemen om allerlei besmettingen te voorkomen. Geef je dier geen rauw of onvoldoende doorbakken vlees. Laat je dier niet drinken uit de wc-pot of snuffelen in vuilnisbakken. Hou je huisdier uit de buurt van uitwerpselen van andere dieren. Raap zijn uitwerpselen op straat op en gooi ze weg in de vuilbak.

Soorten parasieten 

Er zijn verschillende parasieten die zich bij huisdieren kunnen voordoen. Een paar veel voorkomende soorten bespreken we hieronder. Daarbij helpen we je uiteraard op weg met je nieuwe carrière als luizenmoeder (of vader) en wat je kunt doen om een vlooienmars te voorkomen.

Let wel: spring altijd voorzichtig om met behandelmethodes, de producten die je hiervoor gebruikt kunnen slecht zijn voor je eigen gezondheid. Bij twijfel kun je altijd aankloppen bij de dierenarts om je hond of kat te behandelen. 

 

hond druppels

Vlooien 

Zowel honden als katten lopen vlooien op, ook al vertonen ze niet noodzakelijk letsels. Katten worden het meest getroffen, omdat die vaker vrij rondlopen en in contact komen met onbehandelde soortgenoten. 

Heeft mijn hond of kat vlooien? Als je huisdier zichzelf flink aan het krabben is of in zijn vacht aan het bijten is, is het mogelijk dat er vlooien aanwezig zijn. Vlooien bijten het dier namelijk en het speeksel dat ze achterlaten veroorzaakt jeuk. Met een vlooienkam kun je controleren of er daadwerkelijk vlooien in de vacht zitten. Als je je dier kamt, kun je vlooien tegenkomen in het kammetje. Soms kom je niet direct de vlooien zelf tegen, maar slechts de uitwerpselen van de vlo. Deze uitwerpselen lijken op kleine zwarte korreltjes, die een roestbruine kleur achterlaten als je deze op een natte tissue legt.   

Met alleen kammen, is het bijna onmogelijk om alle vlooien te verwijderen. Zodra het kwaad is geschied, kun je het beste bestrijdingsmiddelen inzetten. In de winkel vind je verschillende soorten producten. Spuitbussen en verstuivers zijn handig omdat je er de probleemzones gericht mee aanpakt: onder de meubels, op de kussens, de zetels, achter de gordijnen, in de kieren van houten vloeren. Je kunt de verstuiver tegen vlooien ook op het dier zelf gebruiken. Let wel op dat je niet in de oogjes spuit. 

Je kunt ook een vlooienband aanschaffen. Deze verspreidt een gas dat giftig is voor de vlooien en dat ze moet verjagen of doden als ze het dier bijten. Andere types van halsbanden geven een gif vrij dat door de huid van het dier wordt opgenomen. Ze werken tegen volwassen vlooien, maar sommige modellen bevatten ook een groeiregelaar tegen eitjes en larven. 

Daarbij kun je ook kiezen voor een “spot-on” behandeling. Dit zijn vloeibare dosissen in een afgemeten pipetje. Deze knijp je rechtstreeks leeg op de huid van de nek van het dier, tussen de schouderbladen, waar hij niet kan likken. Het product verspreidt zich vanzelf over het hele lichaam.

Tijdens het wassen van je hond (of als je een kat hebt die van water houdt), kun je een shampoo tegen vlooien gebruiken om zijn vacht te wassen. Was het hele lichaam, met extra aandacht voor de aanzet van de staart en alle plekken waar de hond zich krabt. Spoel zorgvuldig.

Voor katten bestaat een pil die een besmetting door vlooien voorkomt. Zodra de kat die heeft ingeslikt, komt er een stof in het bloed terecht die voorkomt dat de vlooien zich voortplanten. Vraag advies aan je dierenarts als je denkt dat je dier dit kan gebruiken.

Opgelet: vlooien leven niet enkel op dieren, maar ze zitten ook op andere plekken in het huis. Denk er dus aan om ook de vloer, de kattenbak, manden en andere plaatsen waar je dier vaak vertoeft met een insecticide te behandelen. Verspreid het product overal, ook in de stofzuigerzak, zodat de opgezogen vlooien en larven meteen sterven.

 

hond vlooien

Teken

Zich wapenen tegen teken is moeilijker. Ze zitten meestal in hoog gras, struiken en onderhout. De enige oplossing: controleer de vacht van je hond na een wandeling in het bos of de velden. Het is belangrijk de teken zo snel mogelijk te verwijderen, aangezien teken verschillende ziektes kunnen overdragen. Denk aan de ziekte van Lyme, een bacteriële infectie. Dit komt gelukkig niet heel vaak voor bij dieren. Is je dier toch besmet geraakt? Dan is een behandeling met antibiotica altijd mogelijk. 

Kom je een teek tegen in de vacht van je hond of kat? Verwijder deze zo snel mogelijk. Knijp ze tussen je vingers of een pincet, zo dicht mogelijk bij de kop, en trek voorzichtig om ook de kop uit te trekken. Probeer de teek niet eerst te verdoven met alcohol, want dan gaat hij misschien speeksel produceren. En het is juist het speeksel dat de ziekte van Lyme overbrengt... Zorg ervoor dat je de teek daarna doodt, om het risico op de overdracht van ziekten te beperken. 

Luizen

Luizen zijn insecten die enkel op een ander levend wezen kunnen overleven. Ze voeden en planten er zich voort. De luizen van huisdieren zijn heel specifiek. De luizen van de hond leven enkel op honden. De luizen van katten leven, groeien en leggen hun neten enkel op katten. De besmetting van één dier op een ander gebeurt vooral via een dicht contact, dus rechtstreeks van kat op kat of van hond op hond. In de praktijk kan een dier luizen oplopen door te slapen in de mand van een dier van dezelfde soort die drager is van deze parasieten, of via verzorgingsmateriaal. Een mens kan niet worden besmet met de luizen van een hond of een kat. En een dier kan geen luizen van mensen oplopen.

Als je huisdier luizen heeft opgelopen, kun je hiervoor speciale sprays gebruiken. Behandel niet alleen je kat of hond, maar ook de mand en alle andere favoriete plekjes van je dier met het product. Lees wel eerst goed de verpakking. Niet alle dieren mogen hetzelfde anti-luizenproduct toegediend krijgen.  

 

hond luizen

Wormen 

Dieren kunnen last krijgen van wormen. Dit zijn niet dezelfde wormen als waar mensen mee te maken krijgen. Toch kunnen bepaalde wormen die in de darmen van honden of katten zitten een ziekte bij mensen veroorzaken: toxocarose. Deze ziekte heeft meestal geen of slechts lichte symptomen. In sommige gevallen kan je echter last krijgen van koorts, hoesten, netelroos, diarree en pijn in de lever. Heel zelden treden er krampen op. In uitzonderlijke gevallen kan toxocarose tot blindheid leiden.

Het zijn de eitjes van die wormen die in de uitwerpselen van besmette dieren zitten, die de toxocarose overbrengen wanneer ze worden ingeslikt. Dit gebeurt ofwel door de vingers in de mond te steken na het aaien van een ziek dier, door met het dier te slapen of door te spelen in een slecht onderhouden zandbak. De eitjes die met de uitwerpselen worden afgevoerd kunnen immers maandenlang overleven in aarde of zand. Kinderen zijn het meest vatbaar. Hoewel toxocarose bij de mens weinig voorkomt, is preventie essentieel. Naast fundamentele hygiënemaatregelen moeten kittens en pups gedurende hun 6 eerste levensmaanden minstens één keer per maand worden ontwormd. Bij zwangere vrouwtjes moet dit elke maand worden herhaald. Bij volwassen dieren is twee keer per jaar voldoende. Dat ontwormen gebeurt bijvoorbeeld door een anti-wormenpasta met de voeding van het dier te vermengen.

 

kat knuffelen

 

Toxiciteit behandeling 

Huisdieren die zijn besmet met parasieten moeten worden behandeld. Maar let op met het giftige karakter van de producten die je hiervoor gebruikt, voor zowel dieren als mensen. Een voorbeeld: als je een halsband omdoet, komt die in contact met je handen, maar ook met je mond als je die vervolgens aanraakt met je handen. Let met sprays altijd op met een mogelijke inademing. Daarom zijn al deze producten af te raden bij heel jonge dieren of zieke dieren, tenzij de dierenarts ze heeft voorgeschreven. De toxiciteit hangt af van vele factoren: de concentratie van het product, de leeftijd, het gewicht en de algemene gezondheid van het dier, enz... De symptomen en ernst van de intoxicatie hangen daarvan af.

Lees dus altijd goed de gebruiksaanwijzing en gebruik ze met grote voorzichtigheid.

Meer lezen over je trouwe viervoeter? Lees dan gauw verder op ons huisdierenplatform. 

 

Naar platform huisdieren