Nieuws

Mag mijn hond mee in het vliegtuig?

15 oktober 2021
Witte hond kijkt uit raampje van vliegtuig.

Op het vliegtuig met de hond is mogelijk, maar het is belangrijk dat je je vooraf goed informeert. Kan de hond mee als handbagage, bijvoorbeeld? Of mag jouw huisdier niet mee in de cabine? Lees hier de voorwaarden voor het meenemen van je hond in het vliegtuig. 
Ga je voor het eerst vliegen met je hond? Dat kan spannend zijn, zowel voor jou als je trouwe viervoeter. Voor het vervoer van je hond in het vliegtuig zijn daarom een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. 

Het vakantieland

Binnen Europa op reis met de hond? Er bestaan nog geen Europese regels voor het vervoer van huisdieren, dat verschilt namelijk per land. Wel staat het elke luchtvaartmaatschappij vrij om te beslissen of deze dieren vervoert, welke dieren, op welke vluchten en onder welke voorwaarden. Ga je naar een land buiten de Europese Unie? Dan is het verstandig je te informeren over het actuele reisadvies van het betreffende vakantieland. Dat is sowieso belangrijk om te doen voor je op vakantie gaat met je hond, sommige vaccinaties zijn namelijk verplicht als je op reis gaat! 

De vliegmaatschappij

Neem tijdig contact op met je luchtvaartmaatschappij om te informeren of zij huisdieren accepteren op de dag en de vlucht van jouw voorkeur. Hoe eerder je contact opneemt en een plekje probeert te reserveren voor je hond, hoe groter de kans dat deze mee kan. Soms bestaat er namelijk een limiet voor het aantal dieren dat mee kan op een vlucht. Daarnaast is het belangrijk dit op tijd te regelen, omdat je administratie (zoals een paspoort en ticket voor je hond) in orde moet zijn. Afhankelijk van de maatschappij, heb je soms ook een gezondheidscertificaat nodig voor je hond. Deze kun je bij de dierenarts aanvragen. 

In de cabine of het bagageruim

Afhankelijk van de grootte en het gewicht van je hond, wordt bepaald of deze mee mag als “handbagage” of in het bagageruim meereist. Vaak geldt dat alleen kleine honden in de cabine mogen. Dit verschilt overigens ook per vliegmaatschappij, soms moeten alle dieren in het ruim. 

Soort hond 

Het is in principe illegaal om dieren te vervoeren die moeten deelnemen aan gevechten. De meeste luchtvaartmaatschappijen weigeren ook om aanvals- of verdedigingshonden in te schepen (pitbull, rottweiler enz.). De hond moet daarnaast ongevaarlijk zijn en mag niet stinken of tijdens het transport specifieke aandacht vereisen. Overigens wordt het vervoeren van sommige honden in het warme seizoen niet aanbevolen (bokser, mopshondje, bulldog, pekinees). Deze honden kunnen bij warm weer hun lichaamstemperatuur namelijk niet goed reguleren.

Juiste maat bench 

De bench van je hond moet voldoen aan bepaalde normen om mee te mogen in het bagageruim. De algemene vereisten vind je hier, maar check ook altijd bij de vliegmaatschappij. 

Goede voorbereiding 

Het kan al spannend genoeg zijn voor je hond om te moeten vliegen. Als je hond in het bagageruim moet reizen, is het daarom verstandig je hond een paar weken (of zelfs maanden) kennis te laten maken met de bench. Als je hond de bench kent, zal deze hoogstwaarschijnlijk minder angstig reageren in het vliegtuig. Laat de hond daarnaast zo laat mogelijk voor vertrek uit, bijvoorbeeld voor en na je check-in. Geef je hond daarnaast niet te veel eten de dag voor je reis, maar ga zeker niet te zuinig om met water. Een lichte maaltijd twee uur voor vertrek kan overigens geen kwaad, een hongerig huisdier in de lucht is namelijk ook geen goed idee. 

De meest actuele informatie over wereldwijd vliegen met huisdieren, vind je op de website van The International Air Transport Association (IATA).

Naar platform huisdieren