Is het nu het goede moment om je verwarmingsketel te vervangen?

De prijsevolutie die we nu kennen sinds oktober, is echt uitzonderlijk. Maar ook al beschikken we niet over een kristallen bol, toch is het weinig waarschijnlijk dat deze historisch hoge prijzen op lange termijn het nieuwe normaal worden.
Schommelende brandstofprijzen
Als we de prijzen van de diverse brandstoffen over de voorbije 15 jaar bekijken, stellen we vast dat die van gas en stookolie op een vergelijkbare manier schommelen, rond een gemiddelde dat globaal genomen stabiel blijft. De stroomprijs stijgt wel voortdurend. De prijs van hout en pellets is, behalve de laatste tijd, bijna niet veranderd en is amper gestegen.
Goed overwogen beslissen
Wanneer je overweegt om van verwarmingssysteem te veranderen, mag je je niet alleen richten op de huidige brandstofprijzen. De afschrijving van zo’n systeem, dat hoe dan ook een stevige investering vergt, gebeurt niet in een jaar maar wel over 15 tot 20 jaar.
Je kunt dus beter niet in een opwelling beslissen om je oude verwarmingsinstallatie aan de kant te schuiven. Uiteraard zou je wel onmiddellijk de impact van een nieuw energiezuiniger systeem op je energiefactuur zien, maar op de middellange of lange termijn zal die keuze niet per se voordelig uitvallen. De kosten voor de investering moet je immers afwegen tegen de besparingen die je dankzij de vervanging kunt verwezenlijken. In die optiek moet je absoluut vermijden om de verwarmingsketel overhaast te laten vervangen, vooral als de huidige nog niet is afgeschreven.
Kijk uit voor een mogelijke boete in Vlaanderen
Wees er ook beducht voor dat de overheden de verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen willen beperken of zelfs bannen, zoals dat binnenkort het geval zal zijn in Vlaanderen. Daar zal vanaf 1 januari 2022 een verbod gelden op de plaatsing van een stookolieketel in een nieuwbouwwoning of bij een doorgedreven renovatie, en zelfs op de vervanging van een stookolieketel wanneer er aardgas in de straat beschikbaar is. Heb je echter al een bestelbon getekend die dateert van vóór 19 november 2021 en zal de plaatsing van de ketel gebeuren vóór 31 maart 2022, dan hoef je toch niet te vrezen voor een boete, die anders tot 5000 euro kan oplopen in een eengezinswoning.
Eerst isoleren
De meest rendabele investering bestaat er nog altijd erin om de woning grondig te isoleren. Het is een absolute prioriteit om eerst een goed geïsoleerde gebouwschil te verkrijgen. Zo kun je eerst je verwarmingsbehoeften verlagen zodat je vervolgens een efficiënt verwarmingssysteem kiezen, in functie van die verminderde verwarmingsbehoeften.
Wil je tot actie overgaan en vrijblijvend offertes opvragen om jouw woning te isoleren of jouw verwarmingsketel toch te vervangen met behulp van een betrouwbare lokale partner, dan kan dat via onze actie voor een gezonde en energiezuinige woning.