Persbericht

Test Aankoop dringt eens te meer aan op taxshift in de elektriciteitsfactuur

10 november 2021

Na de recordprijzen van oktober, doet de maand november er nog een schepje bovenop. Test Aankoop, dat de energieprijzen nauwlettend opvolgt, spreekt van ‘schrikwekkende’ tarieven en vreest dat veel mensen de factuur niet meer gaan kunnen betalen. Eens te meer roept de consumentenorganisatie de federale en de gewestelijke overheden op om taksen en heffingen uit de factuur te halen om de consument beter te beschermen tegen prijsschokken.

Een aardgasfactuur van ruim 3 000 euro

Een modaal gezin - met een jaarverbruik van 3 500 kWh - dat zijn aflopend elektriciteitscontract moet verlengen op basis van de tarieven van november, betaalt maar liefst gemiddeld 780 euro voor een vast tariefplan. Dat is opnieuw een stijging met 33% ten opzichte van de vorige recordprijs van de maand oktober en een verhoging met maar liefst 135% in vergelijking met de prijs van twee jaar geleden, zegt Test Aankoop. De verbruikersorganisatie geeft aan dat het hier enkel over de energiecomponent gaat, exclusief nettarieven en heffingen dus. Voor aardgas schetst Test Aankoop nog een duurder beeld: “Wie in oktober een vast contract sloot voor aardgas, zou op jaarbasis zo’n 1800 euro betalen, terwijl dit in de maand september ongeveer 1255 euro was. Nu zitten we aan 2 500 euro, ofwel een verdubbeling op slechts twee maanden tijd. Tellen we daar nog de nettarieven en heffingen bij, dan komen we aan een jaarfactuur van ruim 3 000 euro, bijna drie keer zoveel dan twee jaar geleden”, zegt Simon November van Test Aankoop.  Voor een variabel contract betaal je gemiddeld iets minder, maar ook daar is de stijging aanzienlijk: van 1 900 euro in oktober naar 2 240 euro in november”, voegt hij toe.

 

Halvering van het aantal vaste tariefplannen

Een andere vaststelling is dat tal van leveranciers hun vast aanbod geheel of gedeeltelijk hebben geschrapt, aldus Test Aankoop.  Waar in september Mega en Vlaamse Energieleverancier dit voorbeeld gaven, zijn intussen vele anderen gevolgd. Zo biedt de grootste leverancier, Engie Electrabel sinds deze maand geen Easy Direct en geen Easy3 meer aan. De consumentenorganisatie geeft aan dat er vandaag in Vlaanderen en Wallonië nog slechts zo’n 20 vaste tariefplannen op de markt zijn voor elektriciteit en slechts een tiental voor aardgas. Een halvering in vergelijking met enkele maanden geleden.  In Brussel is het schrijnend: daar blijven nog slechts 2 vaste tariefplannen over.

 

Taxshift

Test Aankoop raadt consumenten die een ouder vast contract hebben aan om te blijven zitten. Mensen wiens contract afloopt, zullen een nieuw voorstel van hun leverancier krijgen.  Dat is het moment om de markt af te schuimen en goed te vergelijken. De prijzen zijn bij elke leverancier erg duur maar de consument heeft er belang bij op zoek te gaan naar het meest voordelige contract voor zijn profiel, klinkt het.  Test Aankoop geeft aan dat het niet zinvol is om de hoge prijzen vast te klikken voor een jaar. Voor wie toch een vast tarief zou kiezen, raadt de consumentenorganisatie aan om de prijsevoluties goed op te volgen.  Om de consument te beschermen tegen deze prijsstijgingen zou de overheid op korte termijn de btw moeten verlagen voor een basisverbruik, de maatregelen die tot nu toe genomen zijn, zijn onvoldoende. Voor de langere termijn moet men eindelijk aan de slag voor een echte taxshift wat de elektriciteitsfactuur betreft. Het is aan de regeringen, federaal en gewestelijk, om opnieuw te kijken hoe deze factuur kan worden herleid tot de essentie: elektriciteit en het transport ervan”, zegt Simon November.

Kijken welke energieleverancier bij je past ? Surf naar www.testaankoop.be/energyguide

Consumenten kunnen overigens voor onbepaalde tijd bellen naar 0800 500 20 voor hulp en advies gedurende deze energiecrisis.