Nieuws

Na overleg met ons stelt Mega zijn ontevreden klanten gerust

23 februari 2022
mega verhoogde voorschotfacturen

We hebben tal van klachten gekregen over energieleverancier Mega. Vooral over het feit dat het bedrag van de voorschotfacturen zonder meer werd verhoogd. Wij hadden een ontmoeting met Mega en hebben een andere aanpak voor ontevreden consumenten verkregen.

In de context van de exploderende energieprijzen volgen de leveranciers elk hun eigen strategie. De meesten onder hen stellen verhogingen van het voorschot voor variabele contracten voor die enkel van toepassing zijn als de consument er uitdrukkelijk mee instemt (opt-in-systeem).

Het voordeel van dit systeem is dat de consument steeds de controle over zijn budget behoudt, maar het risico bestaat natuurlijk dat later een zeer hoge afrekening volgt als hij niet op de voorgestelde verhoging ingaat.

Mega mikt op een eindafrekening zonder toeslag

Energieleverancier Mega streeft er echter naar dat de afrekening 0 euro bedraagt. Om dit te bereiken verhoogt hij proactief - en geregeld - de voorschotten van zijn klanten om deze zo dicht mogelijk bij hun reële verbruik en prijzen te laten aansluiten.

Zij ontvangen vervolgens een voorstel met een verhoging van hun voorschot, dat automatisch wordt toegepast als de klant niet reageert (opt-out-systeem). Sommige klanten worden zich pas achteraf bewust van de soms erg substantiële verhoging van hun voorschotfactuur. Zij proberen dan tevergeefs contact op te nemen met de klantendienst van Mega. Bij gebrek aan een gesprekspartner spreken ze dan Test Aankoop aan om hun ongenoegen te uiten.

Wij hebben bemiddeld, met resultaat

Als gevolg van de klachten die we hebben ontvangen, hebben wij Mega gecontacteerd om een oplossing te vinden. De leverancier heeft er zich nu toe verbonden om niet langer per domiciliëring voorschotten te innen bij klanten die per e-mail een betwisting indienen. En betwiste facturen zullen niet uitmonden in een aanmaningsprocedure, verzekert Thomas Coune, General Director bij Mega.

Wij zijn tevreden met dit engagement. Wij hebben overigens alle klachten over Mega aan de energieleverancier overgemaakt en wachten op een rechtvaardiging van de voorgestelde voorschotverhogingen.

Je vindt heel wat informatie over de energietarieven op ons energieplatform en in het energiedomein op onze website. Je kunt met al je specifieke vragen ook terecht op ons gratis nummer 0800 500 20 (van maandag tot vrijdag, van 9h tot 12h30 en van 13h tot 17h - vrijdag tot 16h).

BEL ONS OP 0800 500 20