Nieuws

Dure verlengingsproducten bij Mega

19 april 2021
Mega dure verlengingscontracten

Mega heeft klanten misleid bij de vernieuwing van hun energiecontract. De energieleverancier zette hen, toen hun contract afliep, over naar een duurder contract, zo blijkt uit onderzoek van de Economische Inspectie. Wij pleiten voor een algemeen verbod op slapende verlengingsproducten.

De meeste energiecontracten hebben een looptijd van 1 jaar (of ook 2, 3 of zelfs 5 jaar). Op de einddatum zijn er 2 mogelijkheden: je contract wordt verlengd tegen dezelfde voorwaarden of je leverancier doet je een nieuw voorstel. Steeds moet hij jou vooraf op de hoogte brengen en in beide gevallen is het raadzaam om op dat moment aandachtig te voorwaarden te bestuderen en het contract te vergelijken met de prijzen op de markt. Enkel zo ben je zeker dat je niet te veel betaalt.

Dure verlengingsproducten

Uit een onderzoek van de Economische Inspectie, dat er kwam op vraag van de federale regering, blijkt nu dat energieleverancier Mega de consument misleidde door bij afloop van een contract met lage prijzen, klanten automatisch over te zetten op een nieuwe prijs, die tot 30% duurder kon uitvallen.

Het probleem van dure verlengingsproducten is een oud zeer waar ook andere leveranciers zich aan bezondigen. In het verleden heeft Test Aankoop al meermaals gepleit om leveranciers te verplichten de consument bij afloop van een oud contract over te zetten naar een actief product dat ook aan nieuwe klanten wordt aangeboden.

Wij juichen toe dat de huidige federale regering slapende producten van de markt wil halen en een actieplan heeft gevraagd aan de energieleveranciers die zich schuldig maken aan deze praktijk. Test Aankoop blijft echter aandringen op een algemeen wettelijk verbod op slapende verlengingsproducten waarvan de tarieven minder gunstig zijn dan wat de leverancier aan nieuwe klanten aanbiedt.

Mega vaak voordelig voor nieuw contract

In prijsvergelijkingen van energiecontracten komt Mega vaak als goedkoopste leverancier uit de bus met het contract ‘Mega Group’, ook in onze tools. Aan dit contract hangt immers een hoge welkomstkorting vast die varieert in functie van het energieverbruik. We schreven eerder al dat je als consument je voordeel kunt doen met dergelijke welkomstkortingen, maar dat je steeds de goede gewoonte moet aannemen om een paar maand voor de eerste verjaardag van je energiecontract de prijzen en de bijhorende kortingen te herbekijken.

Mega heeft ondertussen stappen ondernomen om de situatie recht te zetten. Zo biedt de leverancier vanaf begin deze maand één enkel tarief aan bestaande en nieuwe klanten. Bovendien zal hij ook een boete moeten betalen die kan oplopen tot 200 000 euro.

Vergelijk je energietarief!

We herhaalden het al ettelijke keren, maar ons advies blijft hetzelfde: ben je al enige tijd klant bij dezelfde leverancier, neem dan even de moeite en vergelijk één keer per jaar of jouw energiecontract nog steeds voordelig is in vergelijking met het marktaanbod. 

NAAR ONZE KOOPWIJZER

Wij helpen je met onze tools zoeken naar het meest voordelige contract. Zo ben je zeker dat je nooit te veel betaalt. Via onze koopwijzer krijg je een volledig beeld van alle huidige energietarieven en kun je snel berekenen wat voor jouw verbruiksprofiel en wensen het meest voordelige product is. Voor een snelle en makkelijke vergelijking kun je terecht op ons energieplatform. Tot slot kun je de zoektocht naar het meest voordelige energietarief ook uitbesteden aan onze energieassistente Gaele.