Nieuws

50.000 handtekeningen voor minder energieheffingen: “Meer dan ooit nodig”

17 februari 2022
Petitie

De btw-verlaging op elektriciteit die vanaf maart zal ingaan, heeft slechts een zeer beperkte impact op de enorm hoge energiefactuur. Het te betalen bedrag voor energie blijft namelijk zeer hoog en structureel wordt hiermee niets opgelost. De onvrede is groot bij de consument die massaal onze petitie ondertekende. 

Op 17 november 2021 lanceerden wij onze petitie om aandacht te vragen voor de overdaad aan taksen en heffingen op de energiefactuur. Binnen minder dan drie maanden tijd haalden we maar liefst 50.000 handtekeningen binnen. De impact van de hoge energieprijzen is dan ook enorm op de consument. De btw-verlaging op de energiefactuur die de regering gaat invoeren, zal weinig verschil maken, en voor vele gezinnen zal dit betekenen dat er simpelweg nog steeds te veel taksen en heffingen zijn om te betalen.

Alleen btw-verlaging is niet genoeg 

De btw-verlaging lijkt misschien mooi op papier, maar heeft in werkelijkheid weinig reële impact in een periode van hoge energieprijzen. De consument zal binnenkort zien dat de verlaging nauwelijks een verschil maakt op de enorme energiefactuur. 

Onze energie-expert Jordi van Paemel legt uit: “De cijfers van de federale enerieregulator CREG tonen ons dat de energieprijs recent heel fors gestegen is, maar dat de elektriciteitsfactuur ook al jaren een belangrijk aandeel taksen en heffingen bevat. De energieprijs is afhankelijk van de vrije markt, terwijl deze heffingen de verantwoordelijkheid zijn van de overheden. Door de btw-verlaging daalt de factuur een beetje vanaf maart, maar de heffingen blijven nog steeds prominent aanwezig. Het zijn deze heffingen die de elektriciteitsfactuur nodeloos duur maken”. 

Op zoek naar een structurele oplossing 

De elektriciteitsfactuur van de gezinnen moet betaalbaarder, transparanter én rechtvaardiger. Wij blijven ons daarom inspannen om de hoge druk op de energiebudgetten van consumenten te verlichten. Wij vragen de regering nogmaals om op zoek te gaan naar duurzamere oplossingen, want alleen een tijdelijke btw-verlaging is dat niet. De overige kosten die de overheden in de factuur hebben gestopt, moeten eruit en op een andere manier worden gefinancierd. Torenhoge energieprijzen zullen naar alle verwachtingen namelijk nog een geruime tijd het consumentenbudget teisteren. 

Teken onze petitie voor een betaalbare stroomfactuur

Wij houden onze petitie daarom tot april online om nog meer mensen de kans te geven hun stem te laten horen. De handtekeningen zullen hierna aan aan de bevoegde ministers voor energie overhandigd worden. 

Teken de petitie