Nieuws

Waanzin op de energiemarkt, verdubbeling gasprijs op twee maand tijd

10 november 2021
recordprijzen energie, gasprijs, aardgas, elektriciteit, energiemarkt

Na de recordprijzen van oktober is er helaas nog geen sprake van prijsdalingen in november. Integendeel, de energieprijzen schieten verder als een raket omhoog. We geven je advies voor het geval je energiecontract weldra afloopt.

Schreven we vorige maand nog dat de energieprijzen in oktober verder door het dak gingen en dat de impact voor de gezinnen dus nog zwaarder zou uitvallen, dan doet november er nog een schepje bovenop: de tarieven van deze maand zijn ronduit schrikwekkend.

Een aardgasfactuur van ruim 3 000 euro

Een modaal gezin - met een jaarverbruik van 3 500 kWh - dat zijn aflopend elektriciteitscontract moet verlengen op basis van de tarieven van november, betaalt maar liefst gemiddeld 780 euro voor een vast tariefplan. Dat is opnieuw een stijging met 33% ten opzichte van de vorige recordprijs van oktober! In vergelijking met de prijs van 2 jaar geleden gaat het zelfs om een stijging met 135%, meer dan een verdubbeling dus. Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier steeds enkel over de energiecomponent; je moet er dus nog de nettarieven en heffingen bij rekenen.

Voor aardgas is het beeld nog hallucinanter. Tekenden we voor een vast contract in oktober nog een gemiddeld bedrag op van 1 800 euro tegenover 1 255 euro in september , dan zitten we nu aan 2 500 euro, ofwel een verdubbeling op slechts twee maand tijd! Tellen we daar nog de nettarieven en heffingen bij, dan komen we aan een jaarfactuur van ruim 3 000 euro. Voor een variabel contract betaal je gemiddeld iets minder, maar ook daar is de stijging aanzienlijk: van 1 900 euro in oktober naar 2 240 euro in november.

Voor een vast aardgascontract betaal je enkel en alleen voor de energiecomponent intussen gemiddeld 10,5 c€/kWh. Voor een variabel contract is dat gemiddeld 9,5 c€/kWh, meer dan 4 keer zoveel dan 2 jaar geleden.

aardgasprijs november

Halvering van het aantal vaste tariefplannen

Een andere vaststelling is dat tal van leveranciers hun vast aanbod geheel of gedeeltelijk hebben geschrapt. In september zagen we dit gebeuren bij Mega en Vlaamse Energieleverancier, maar intussen zijn veel andere gevolgd. Zo biedt de grootste leverancier, Engie Electrabel, sinds deze maand geen Easy Direct en geen Easy3 meer aan. 

Vandaag zijn in Vlaanderen en Wallonië vandaag nog slechts zo’n 20 vaste tariefplannen op de markt voor elektriciteit en slechts een tiental voor aardgas. Een halvering in vergelijking met enkele maanden geleden. In Brussel is het schrijnend: daar blijven nog slechts 2 vaste tariefplannen over…

Help, mijn vast energiecontract loopt af. Wat doe ik?

Ons advies blijft: loopt je energiecontract weldra af en ontvang je een nieuw voorstel van je leverancier, ga dan aan de slag en vergelijk. De prijzen zijn uiteraard bij alle leveranciers de lucht ingeschoten, toch heb je er nu meer dan ooit baat bij om op zoek te gaan naar het meest voordelige contract voor jouw profiel. 

Vandaag is het niet zinvol om de hoge prijzen vast te klikken voor een jaar. Geef je toch de voorkeur aan een vast tarief, volg de prijsevoluties dan zeker goed op de komende maanden en switch zodra de prijzen opnieuw dalen. Met een variabel contract geniet je dan weer automatisch de dalingen op de markt.