Nieuws

Met de sterk stijgende energieprijzen stellen wij een 0800-hulplijn in

06 oktober 2021
energiecrisis, energieprijzen

De recente boodschap van energieregulator CREG over de energierekening zorgt voor heel wat beroering. Deze crisis zal de consument hard treffen en ongetwijfeld tot volgend voorjaar blijven duren. Daarom zetten we extra middelen in om de consument te helpen.

Test Aankoop vindt dat maatregelen zich opdringen, in de wetenschap dat de huidige prognoses zullen worden bevestigd of zelfs nog versterkt door een eventuele koude winter.

Een 0800-lijn voor vragen rond energie

In de context van de spectaculaire prijsverhogingen en het aangekondigde koopkrachtverlies zetten we alle middelen in en zetten we hard in op het geven van zoveel mogelijk informatie opdat je als consument de juiste keuzes zou kunnen maken.

Vandaag openen we bovendien een speciaal 0800-nummer, terwijl onze abonnees ook altijd kunnen bellen naar het nummer van de Energielijn: 02 542 33 86.
Onze experts antwoorden er al op vragen die je je stelt over jouw energiefactuur:

- Moet ik van leverancier veranderen?
- Moet ik van tariefformule veranderen?
- Moet ik mijn voorschotten aanpassen?
- Moet ik mijn contract opzeggen?  Enz.

Veel informatie is al te vinden op ons energieplatform en het energiegedeelte van onze website. Maar vanaf vandaag woensdag 6 oktober kun je dus ook voor onbepaalde tijd antwoorden krijgen via het gratis nummer 0800 500 20 (van maandag tot vrijdag, van 9h tot 12h30 en van 13h tot 17h - vrijdag tot 16h).

BEL ONS OP 0800 500 20 

De overheid moet ook reageren

Om aan de meest dringende noden tegemoet te komen, stellen wij een btw-tarief van 6% voor een basisverbruik van energie voor, vooral voor elektriciteit maar eventueel ook voor gas als tijdelijke overgangsmaatregel. Wij steunen ook de verlenging van de uitbreiding van het sociale tarief na 31 december 2021.

Op een meer structureel vlak moedigen wij de regering(en) aan om zich te buigen over de elektriciteitsfactuur die een echte belastingbrief is geworden. Als de prijs van de elektriciteitscomponent vandaag de dag de pan uit swingt, mag niet worden vergeten dat het basisniveau van de rekening bijzonder hoog is in vergelijking met het Europese gemiddelde. Tussen 2007 en 2020 is de elektriciteitsfactuur in België met maar liefst 56% gestegen! De voornaamste reden: belastingen, heffingen en openbare dienstverplichtingen die sluiks zijn toegevoegd. Dit is een steeds zwaardere last die moeilijk te dragen is voor veel gezinnen die onder druk staan of in een situatie van energiearmoede verkeren. Dat geldt voor 1 op de 5 Belgische gezinnen.

Wij wijzen er ook op dat de distributietarieven bijvoorbeeld een bron van discriminatie zijn tussen gemeentes en netgebieden, maar ook en vooral tussen kleine huishoudelijke verbruikers en de grootste verbruikers, die profiteren van soms exorbitante vrijstellingen. Een meer evenwichtige verdeling zou hier absoluut welgekomen zijn.