Nieuws

Stijgende prijzen zorgen voor een verschraling van het aanbod bij energieleveranciers (update)

24 september 2021
energieprijzen, tariefaanbod, energieleveranciers

De exploderende energieprijzen baren heel wat consumenten zorgen. Maar ook de energieleveranciers vertonen tekenen van nervositeit. Een aantal onder hen perkt tijdelijk zijn tariefaanbod in of schrapt welkomstkortingen.

Dag na dag worden we geconfronteerd met nieuwe berichten over sterk stijgende prijzen op de energiemarkten. Een hoog prijsniveau belet echter niet dat er nog steeds grote verschillen tussen tarieven bestaan. Consumenten met een variabel contract of een vast contract waarvan de looptijd afloopt, doen er goed aan te vergelijken. Intussen we stellen vast dat een aantal leveranciers aanpassingen doorvoeren in hun aanbod.

Geschrapte kortingen

Zo schrapt leverancier Mega nu tijdelijk zijn welkomstpromotie voor nieuwe klanten op het product ‘Group’. Voor een gemiddeld gezin bedroeg deze korting zo’n 185 euro voor elektriciteit en 380 euro voor aardgas.

Ook Lampiris biedt voorlopig geen welkomstkortingen meer aan op zijn producten. Voor zijn variabel product ‘Tip’ bijvoorbeeld liep de korting deze maand op tot zo’n 145 euro voor elektriciteit en 350 euro voor gas.

Ook andere vaste tariefplannen gaan in de koelkast

Mega biedt verder ook geen vaste tariefplannen meer aan totdat de situatie van de stijgende energieprijzen opnieuw genormaliseerd is. 

Ook Lampiris liet weten voorlopig geen vast tariefplan meer aan te bieden in Brussel, waar Mega en Octa+ zich eerder al tijdelijk terugtrokken uit de markt

Eerder deze maand had Vlaamse Energieleverancier al beslist om voorlopig enkel nog variabele tariefplannen aan te bieden. Coöperatieve Cociter, actief in Wallonië, stopt zijn vaste tariefplannen voor 2 of 3 jaar in de koelkast.

Consument de dupe

Dit is uiteraard heel slecht nieuws voor de consument. Niet alleen wordt hij getroffen door de sterke prijsstijgingen die zijn energiefactuur verder de hoogte instuwen, daarnaast riskeert het beschikbare aanbod te verschralen, niet in het minst in het Brussels gewest waar nog amper sprake is van concurrentie. 

Er zijn dringend maatregelen vereist zijn om de gemoederen te bedaren op de energiemarkt. Het is de taak van de overheid om te zorgen voor een betaalbare energiefactuur voor alle consumenten én te verzekeren dat voldoende concurrentie gewaarborgd blijft.

Wil je jouw energiecontract vergelijken met de tarieven van deze maand? Maak dan gebruik van ons energieplatform.

NAAR ONS ENERGIEPLATFORM