Nieuws

Exploderende energieprijzen: pas ik mijn voorschotbedrag aan?

13 september 2021
energiefactuur, voorschotbedrag

De energieprijzen breken de laatste maanden alle records. Sommige leveranciers contacteren je daarom met een voorstel om je voorschotfactuur te verhogen. Hoe reageer je daarop? En wat als je leverancier je niet zelf contacteert, neem je dan beter zelf initiatief?

Op de groothandelsmarkten voor gas en elektriciteit worden momenteel recordprijzen genoteerd. De slinger is helemaal omgeslagen: de laagterecords van vorig jaar tijdens de volle pandemie hebben plaats geruimd voor hoogterecords. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de prijzen van nieuwe contracten voor consumenten, zoals we eerder al aantoonden.

Wat met een variabel contract?

Wie vandaag over een variabel contract beschikt dat gekoppeld is aan de prijsevoluties op de groothandelsmarkten, zal de stijging voelen op het moment dat de jaarlijkse afrekening in de bus valt. Volgens de federale energieregulator CREG zit zo’n 35% van de huishoudens in die situatie voor elektriciteit, en 45% voor aardgas. 

Voor een gemiddeld jaarverbruik voor beide gaat de regulator uit van een stijging van de eindafrekening met 133 euro tegenover 2019. Maar de regulator merkt op dat de impact nog groter zal zijn als de stijging blijft aanhouden in de herfst en de winter. En hoewel de evolutie van de energieprijzen voorspellen onbegonnen werk is, ziet het er meer en meer naar uit dat een prijsdaling er de komende maanden niet meteen in zal zitten. De werkelijke meerkosten kunnen dus nog een stuk hoger liggen.

Voorschotbedrag verhogen?

Sommige leveranciers anticiperen op de prijsstijgingen en stellen je een verhoging van je voorschotfactuur voor. Zo stuurde leverancier Mega al een communicatie in die zin uit naar een deel van zijn klanten. Andere leveranciers laten het initiatief aan de klant. 

Heb je een variabel contract, dan kun je een aanpassing het best in overweging nemen. Zo vermijd je een torenhoge afrekening binnen een paar maanden. Zeker voor aardgas is dat te overwegen als je je wilt wapenen tegen toekomstige prijsstijgingen: 80% van je aardgasverbruik vindt namelijk plaats tussen begin oktober en eind maart.

Je voorschotbedrag kun je bij de meeste leveranciers eenvoudig aanpassen in je online klantenzone. Hoeveel je je voorschot het best verhoogt, daar is geen eenduidig antwoord op en zal vooral afhangen van je verbruiksprofiel.

Prijzen vergelijken?

Met die nieuwe hoogterecords is het meer dan ooit van belang om de energietarieven te vergelijken, zeker als je contract weldra ten einde loopt. Dat is de enige garantie om niet te veel te betalen. Of je beter voor een vast of variabel contract kiest, lees je in dit artikel.

Om snel de voor jouw gebruiksprofiel meest voordelige tarieven te vinden, kun je steeds terecht op ons energieplatform.

NAAR ONS ENERGIEPLATFORM