Nieuws

Nadrukkelijk verzoek om sociaal energietarief te verlengen

19 januari 2022
verlichte gloeilamp met vier stapeltjes euromuntstukken

Naar aanleiding van de recordprijzen voor energie heeft de regering de doelgroep uitgebreid die in aanmerking komt voor het sociaal tarief. Deze maatregel vervalt echter op 31 maart 2022. Gezien de nog steeds zeer hoge energieprijzen vragen wij de regering om deze te verlengen. 

Ongeveer 900.000 gezinnen in België profiteren momenteel van de maatregel die als doel heeft een voordelig tarief voor elektriciteit en/of aardgas aan te bieden. Dit sociaal tarief is in heel België gelijk en onafhankelijk van de energieleverancier of de netwerkbeheerder. 

Aangezien deze maatregel op 31 maart afloopt, zouden veel huishoudens in “energiearmoede” terecht komen. Sommige leveranciers hebben al verklaard dat zij niet zullen aanvaarden dat mensen die van het sociale tarief hebben geprofiteerd, hun oude contract terugkrijgen. Hierdoor zullen deze huishoudens gedwongen zijn zich vast te leggen op de huidige, zeer hoge tarieven. Volgens onze berekeningen zou de afschaffing van het sociaal tarief en de terugkeer naar de huidige tarieven kunnen leiden tot een verdubbeling van de elektriciteitsfactuur. Concreet zou dat een bijna vijfvoudige stijging van de gasfactuur van een gezin in Gent met een gemiddeld verbruik betekenen. 

 

Dringende maatregelen om getroffen huishoudens te helpen 

Gezien de energieprijzen nog geruime tijd hoog zullen blijven, roepen wij de regering daarom op om deze maatregel te verlengen om de vele getroffen gezinnen gerust te stellen. Bovendien worden vele middenklassengezinnen die niet in aanmerking komen voor het sociaal tarief, momenteel door de regering in de kou gezet. Wij vragen daarom dat zo spoedig mogelijk andere dringende maatregelen worden genomen om ook hen te helpen, bijvoorbeeld een tijdelijke btw-verlaging op een basisverbruik.

Voor meer informatie en oplossingen kun je met ons contact opnemen via ons telefoonnummer 0800 503 32.

Bel ons op 0800 503 32

 

Op ons energieplatform vind je o.a. meer informatie over de stijgende energieprijzen, of bekijk onze complete webpagina met uitgebreide informatie over energie en gas

Raadpleeg onze Energyguide