Nieuws

Energiemaatregelen verlengd tot eind 2022: een goede zaak

20 juni 2022
energiemaatregelen, btw-verlaging energie, stookoliepremie

Afgelopen weekend besliste de federale regering om de maatregelen die de energiefactuur moeten helpen drukken, met 3 maand te verlengen. Bovendien zullen meer mensen de btw-verlaging op aardgas kunnen genieten. Geen overbodige luxe nu de gasprijzen ook aan het begin van de zomer bokkensprongen maken. 

De energieprijzen blijven hoog en instabiel. Vorige week piekten de gasprijzen op de Nederlandse termijnmarkt eens te meer. Aan het begin van de week betaalde men nog 83 €/MWh, vrijdagavond sloot men af tegen bijna 118 €/MWh. Exact een jaar geleden was dat bijna 6 keer minder met een prijs van 20 €/MWh. 

Dat Rusland de gaskraan naar steeds meer landen dichtdraait en minder gas dan afgesproken exporteert naar onder andere Duitsland en Italië, zorgt voor onrust op de energiemarkten. De vraag blijft namelijk hoog door de Europese verplichting om de gasvoorraden in alle lidstaten tegen 1 november voor minstens 80% bij te vullen.

Uitgebreid sociaal tarief opnieuw verlengd

De beslissing van de federale regering om de huidige energiemaatregelen te verlengen tot eind dit jaar, komt niets te vroeg. Zo komt er een verlenging van het uitgebreide sociaal tarief, dat meer dan 900 000 Belgische gezinnen genieten. Een logische beslissing zolang de prijzen hoog blijven. Dit sociaal tarief beschermt kwetsbare gezinnen in ons land beter dan in onze buurlanden, zo wees een recente studie van energieregulator CREG nog uit. Al blijven wij voorstander van een structurele verankering van de maatregel.

Btw-verlaging voor mede-eigenaars

Voor wie niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief, is er eveneens goed nieuws. De btw-verlaging op elektriciteit en aardgas wordt verlengd tot eind 2022. Bijgevolg zal de verlaging evenzeer van toepassing zijn op het moment dat veel gezinnen hun gasketel aanschakelen. Tijdens de eerste periode waarin de btw-verlaging gold - tussen begin april en eind september – verbruikt men namelijk slechts 17% van het jaarlijkse gasverbruik, tegenover zo’n 35% in het laatste kwartaal. De verlaging zal dus op een groter deel van je verbruik van toepassing zijn.

Bewoners van appartementsgebouwen met een collectieve verwarmingsinstallatie vielen tot nu toe uit de boot maar zullen vanaf 1 juli ook de btw-verlaging voor aardgas genieten, een maatregel waar wij op hadden aangedrongen.

Stookoliecheque verhoogd

De cheque van 200 euro voor gezinnen die met stookolie of propaan in bulk verwarmen, blijft tot eind dit jaar gelden. Bovendien stijgt het bedrag naar 225 euro. Geen overbodige luxe nu de prijzen nieuwe recordhoogtes bereiken: voor een bestelling van 1000 liter betaal je vandaag 1476 euro. Een jaar geleden was dat nog gemiddeld 678 euro.

De cheque zelf zal niet automatisch van je factuur afgaan, maar zul je zelf online moeten aanvragen via de FOD Economie. De module daartoe zou aan het begin van de zomer beschikbaar zijn. 

Hulp of advies nodig? Bel ons

De tijdige verlenging van de maatregelen vinden wij een goede zaak. Hoewel niemand de evolutie van de energieprijzen kan voorspellen, zullen die wellicht nog een tijd op een hoog niveau blijven schommelen door de onzekere geopolitieke situatie. 

De federale regering geeft aan dat de maatregelen kunnen worden verlengd in het eerste trimester van 2023 als de prijzen hoog blijven. Maar daarnaast blijven wij onze boodschap herhalen om tegelijk werk te maken van andere maatregelen, zoals het opschonen van de elektriciteitsfactuur door er allerhande beleidskosten uit te halen en het verzekeren van eenvoudigere variabele tarieven die nog vergelijkbaar zijn voor consumenten.

Het blijft van belang om energieleveranciers te vergelijken, om je ervan te verzekeren dat je niet te veel betaalt. Via onze tool vergelijk je energieleveranciers.

Wie hulp of advies nodig heeft over zijn energiefactuur of leverancierswissel, kan steeds beroep doen op onze experts via ons gratis 0800-nummer (van maandag tot vrijdag, van 9h tot 12h30 en van 13h tot 17h - vrijdag tot 16h).

BEL ONS OP 0800 503 32