Nieuws

Petitie voor betaalbare energie klokt af op bijna 53 000 handtekeningen

26 april 2022
energiefactuur prijsstijgingen

Eind vorig jaar lanceerden wij een petitie voor een grondige belastinghervorming op het vlak van energie. Hiermee wilden wij de overheden aanmoedigen om taksen en heffingen uit de elektriciteitsfactuur te halen en de consument zo beter te beschermen tegen prijsschokken. Met 52 703 handtekeningen zullen wij de bevoegde ministers een krachtig signaal geven.

De prijzen voor gas, elektriciteit en stookoliezijn sinds de zomer van vorig jaar sterk beginnen stijgen. Een mix van factoren gaande van duurder wordende CO2–rechten, over een tekort aan de aanbodzijde, tot de oorlog in Oekraïne, heeft ervoor gezorgd dat energie extreem duur is geworden.

Energiefacturen om van te duizelen

Volgens gegevens van de Vlaamse energieregulator VREG voor de maand april liggen de geprojecteerde jaarprijzen rond de 1700 € voor elektriciteit en 3650 € voor gas. Het zijn cijfers om van te duizelen, die de btw-verlaging al ongedaan hebben gemaakt. We zagen afgelopen winter al dat consumenten hun gedrag aanpasten door de lichten te doven of de verwarming lager te zetten en in slaapzak gewikkeld ‘s avonds televisie te kijken.

Bij ons staan energiedossiers al maanden met stip op één in de ranking van onderwerpen die bij haar worden gemeld. Voorschotfacturen om van te duizelen, vaste contracten die naadloos overgaan in variabele varianten of onbedoelde switches tussen leveranciers, komen heel frequent voort.

Taxshift nodig voor de elektriciteitsfactuur

Wij toonden ons altijd al voorstander van een verlaagd btw-tarief op een basisverbruik aan gas- en elektriciteit en waren dan ook kritisch voor de tijdelijke btw-verlaging die de federale overheid doorvoerde op gas voor de maanden buiten het stookseizoen.

Om de consument beter te beschermen tegen prijsschokken en om te vermijden om steeds opnieuw kortetermijnmaatregelen te nemen die niets structureels veranderen, willen wij met de petitie in handen nogmaals pleiten voor een heuse energie-taxshift: in normale marktomstandigheden is ongeveer 30% van de elektriciteitsfactuur gewijd aan de elektronen zelf (door de hoge prijs is dit nu ongeveer 60%); het overige deel bestaat uit distributienettarieven, transmissietarieven, taksen heffingen en btw. Een belangrijk deel van die kosten dient om de energietransitie te bekostigen.

Voor ons is het zaak om de elektriciteitsfactuur van de gezinnen te herleiden tot de essentie: de elektronen en het transport ervan. Beleidskosten die niet thuishoren in de factuur moeten eruit en moeten anders worden gefinancierd. Wij zien hiervoor twee pistes: ofwel via de algemene middelen of via een klimaatbijdrage op producten, brandstoffen of activiteiten met een negatieve CO2-impact. Dat laatste kan alleen als het gaat om een verschuiving van belastingen. Een belastingverhoging is voor ons onaanvaardbaar.

Krachtig signaal voor de bevoegde ministers

Wij zullen de petitie met bijna 53 000 handtekeningen overhandigen aan de federale en regionale ministers van Energie. Het is van cruciaal belang dat beide bevoegdheidsniveaus hun politieke verschillen opzijzetten om aan een oplossing te werken voor de consumenten in ons land en hun koopkracht op het vlak van energie. De energietransitie zal trouwens nooit kunnen slagen met hoge elektriciteitsprijzen die drie tot vier keer duurder zijn dan die van gas of stookolie.

Vergelijken om te besparen

Intussen doe je er altijd goed aan om de contracten van de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Hiervoor kun je steeds terecht op ons energieplatform.

VERGELIJK DE ENERGIETARIEVEN OP ONS PLATFORM